Hargita megyére kiterjedő kampányt indított el Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége.

https://fb.watch/b_O0IxkFc7/

A cél 50 ezer fenyő- és gyümölcsfa csemete ültetése a megyében. 25 ezer csemetét a fent említett intézmények koordonálásában ültetnek el több programot is összekapcsolva. Hargita Megye Tanácsa a kampánnyal csatlakozik a Régiók Európai Bizottságának kezdeményezéséhez, amelynek ambiciózus célja 3 milliárd fa elültetése 2030-ig. A vidékfejlesztési egyesület Kiskertész programja mellett a tavaly indított Kiserdész programjával járul hozzá. A fejlesztési ügynökség Hargita megye erdészeti- és környezetvédelmi szakiskoláival, valamint a közbirtokosságok támogatásával csatlakoznak.

A fennmaradó 25 ezer csemete ültetésére pedig várják a megye lakosainak, civil szervezeteinek csatlakozását a kezdeményezéshez.

A programot a március 26-án megrendezett I. Csíksomlyói KERTész Napon jelentették be a kezdeményezők. A Böjte Csaba ferences szerzetes által indított kertészeti napra a Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmával, a csíksomlyói Szent István udvarán került sor. A szentmisét követően a Mária-kertben hét gyümölcsfa csemetét ültettek el az otthon lakói és a meghívott vendégek. A faültetést követően szakmai előadásokon ismerkedtek meg a faültetés, gyümölcsoltás, metszés gyakorlatával.

László Csongor a vidékfejlesztési egyesületének elnöke elmondta, A Kiserdész programban tavaly közel kétezer csemetét adtak át kisdiákoknak, akik otthon kellett gondozzák, idén pedig a kiültetésükre kerül sor. A nyári vakáció előtt újabb csemetéket osztanak ki. Mint mondta, a programmal, a kisdiákokkal szeretnék megszerettetni a fák gondozását és már kiskorban bevezetni őket az erdészeti szakmába.

 

Cilip Árpád a fejlesztési ügynökség igazgatója a szakoktatás erősítése részeként a megye erdészeti- és környezetvédelmi szakosztályaival közösen igyekeznek együttműködni. Tavaly az ügynökség két tanulmányt is megrendelt, amely Hargita megye közbirtokosságait és a megye erdőgazdálkodását mutatja be 1990 és 2020 között.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a magánszemélyek, egyesületek és közbirtokosságok felé fordult felhívással, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez és küldjék el beszámolóikat fotók kíséretében az info@hargitamegye.ro e-mail címre. – Zöld Hargita megyét, zöld Székelyföldet kívánunk építeni, amelybe mindenki becsatlakozhat, akár szervezetten akár magánszemélyként otthon, a kisudvarokban. A fenyőfa mellett a gyümölcsfák ültetése sok fiatalnak segíthet kisvállalkozás indításában – tette hozzá a megyei tanács elnöke.

Csíkszereda, 2022. március 26.