Közel háromezer gyerek vesz részt a Kiskertész programban

A kitavaszodással egyidőben Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete elkezdte a vetőmagokat tartalmazó csomagok kiosztását a kisdiákok körében. Az évről évre egyre népszerűbb Kiskertész program keretében március 22-én, szerdán Máréfalván, Lengyelfalván, Etéden, Szentábrahámon és Székelykeresztúron osztották ki az iskolákban a vetőmagokat.

https://fb.watch/bVyDZpIpyV/

Tavaly 1300 diák jelentkezett, idén pedig a várakozásokat messze túlszárnyalva 2877 kisdiák vesz részt a programban.

A cél zöldségeskertek létrehozása a háztartásokban vagy ahol lehetőség van rá a tanintézményekben, amelyeket majd a kisdiákok szüleik és tanáraik segítségével gondozhatnak.

34 osztály jelentkezett be, valamint külön is diákok, 57 Hargita megyei településről.

A gyerekek nyolc fajta növénymagot kapnak, amit a tanáraik segítségével fognak felosztani egymás között. Lehetőségük van a hónapos retek, fejes saláta, sárgarépa, cukkini, zöldborsó, uborka, cékla és spenót termesztésére is. Az idén ugyanakkor bővítették a magok listáját még további négy fajta fűszer maggal: oregánóval, levendulával, bazsalikommal és citromfűvel.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, elsősorban az egészséges életmódot szeretnék népszerűsíteni a gyerekek körében és megtanítani a helyi termékek használatára. – Bízunk benne ezzel a programmal a gyerekek megtanulják értékelni az otthon termelt zöldségeket és ezáltal a növényekben gazdag étrendet is kialakítják a későbbiekben, helyi termékek felhasználsával. A növényekkel is megtanulhatnak így bánni a gyerekek, ugyanakkor a gyerekek is sok esetben taníthatják, rászoktathatják a szülőket is az egészséges étkezésre – tette hozzá Borboly Csaba.

László Csongor, a Vidékfejlesztési Egyesület vezetője elmondta, egyértelmű volt, hogy Hargita Megye Tanácsának támogatásával idén is megszervezik a Kiskertész programot, a közel háromezer jelentkező azonban pozitív meglepetésként érte az egyesület tagjait.

– 1500 résztvevő volt idénre a célunk, így nagyon meglepődtünk, amikor a jelentkezési határidőre már 2877 jelentkezőt összesítettünk. Reméljük ez a szám jövőre csak növekedni fog – értékelte László Csongor.

Csíkszereda, 2022. március 22.