A székelyföldi medvekérdésben szólalt fel Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának jelentéstevőjeként az ENVE környezetvédelmi, éghajlatváltozási és energiaügyi szakbizottság március 10 és 11-én zajló brüsszeli ülésén. Beszédében a Hargitai megyei medvehelyzetre hivatkozva kérte a szakbizottság támogatását, hogy egy új jelentést dolgozhasson ki mind a helyi lakosság, mind a medve populáció egészséges fennmaradásának az érdekében.

Borboly Csaba kiemelte, Székelyföldön a medveprobléma drámai méreteket öltött, a lakosság elveszítette a tűrőképességét. A vadásztársaságokra hárul a legtöbb feladat, mostanig kármegelőzési kvóta sem állt rendelkezésre, ez most egy közvitára bocsájtott új rendelettervezet kapcsán úgy tűnik, hogy rendeződik. Törvényes eszközök hiányában a lakosság sok esetben saját kezébe veszi a megoldást és sajnos egyre több esetben történik törvénytelen medveirtás.

– Októberben az Európai Bizottság által kibocsájtott, a közösségi jelentőségű állatfajoknak az élőhelyvédelmi irányelv szerinti szigorú védelméről szóló útmutatója egy olyan irányt mutat, amely szerint előreláthatóan még kevesebb lehetőség lesz a tudományos alapokon nyugvó populációszabályozás bevezetésére az érintett térségekben – tette hozzá Borboly Csaba.

– Törvényes, ellenőrzés alatt álló eszközökre van szükség. Ennek hiányában, úgy látom, hogy nagyon nagy problémák lesznek. A fentiek tükrében az volt a kérésem a brüsszeli szakbizottság felé, hogy támogassanak, vizsgáljuk meg egy új jelentés kidolgozásának a lehetőségét a témában, mind a helyi lakosság, mind a faj egészséges fennmaradásának az érdekében – zárta gondolatait Borboly Csaba.

Borboly Csaba, korábbi jelentéséről itt olvashatnak: https://www.borbolycsaba.ro/a-konfliktust-okozo-fajokkal-valo-egyutteles-elosegitese-az-unios-termeszetvedelmi-iranyelvek-kereten-belul/

Csíkszereda, 2022. március 11.