„Az elmúlt időszakban, főként az elmúlt egy hétben a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szemészeten történt sajnálatos eset kapcsán nagyon sok minden elhangzott, sok oldalról. Elindult egy félretájékoztató lavina, amellyel mindenki csak veszít. Nem műhibáról van szó, hanem fertőzéses szövődményről, főként amíg senki nem bizonyítja ennek az ellenkezőjét. Az eset kapcsán született számos döntés, amelyeknek egy része kétségtelenül szükségszerű volt, és a jövőben a még precízebb egészségügyi ellátást fogják szolgálni, de lehet, hogy vannak elhamarkodott döntések is, amelyek nem a lakosság érdekeit szolgálják. És mi, a munkánkban, elsősorban a Hargita megyei és a régió embereiért dolgozunk, főként az egészségügyi ellátásban. Ezért kérem, hogy függesszenek fel vagy vonjanak vissza bizonyos döntéseket, vagy a döntések alkalmazását, így a főorvos és a főasszisztens kinevezésére vonatkozóan, amíg le nem zárul az ügy teljeskörű kivizsgálása. Továbbá arra kérek mindenkit, hogy az ügy lezártáig fogjunk össze, hogy a szemészeti tevékenységet folytatni lehessen a betegek érdekében” – mondta Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsa február 18-i rendkívüli ülésén erre a célra is szavazott meg támogatást, hogy a kórház lehetőleg egy hónapon belül tudja elvégezni azokat a munkálatokat, amelyek a műtéti tevékenység újra engedélyeztetéséhez szükségesek – megfelelő járatok kialakítása stb.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szemészeti részlegén történt sajnálatos eset, a fertőzéses szövődmények kapcsán, amelyeknek oka egyelőre nem ismert, minden ellenőrző szerv részéről a vizsgálatok újraindítását kéri Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke továbbá azt kérte, függesszenek fel vagy vonjanak vissza bizonyos eddig meghozott döntéseket a vizsgálatok teljeskörű lezártáig.

A fertőzéses eset kapcsán számos illetékes szerv indított vizsgálatot – a kórház etikai bizottsága, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP), az Egészségügyi Ellátással Összefüggő Fertőzéseket Megelőző Egység (SPIAM), a szakminisztérium, a Hargita Megyei Orvoskollégium, a kórház igazgatótanácsa, a kórház adminisztratív tanácsa, a megyei tanács ellenőrző szerve. A korrekt, alapos, tényfeltáró elemzés érdekében a vizsgálatok újraindítását kéri Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Kéréséről, hogy indítsák újra az ügyben a kivizsgálást, a február 18-i tanácsülésen is beszámolt a megyeelnök:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/348156903837242/

Székelyudvarhely, 2022. február 18.