Új épületekkel, korszerű műszerekkel, új szolgáltatásokkal, orvoslakásokkal bővül idén is a csíkszeredai kórház

 

Látványosan fejlődött a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház főként az elmúlt öt évben, ennek egyik legfontosabb fokmérője az, hogy egyre nagyobb a lakosság bizalma az itteni ellátásban, és egyre kevesebben akarnak elutazni kezelésekre. Munkából és tervekből továbbra sincs hiány, jelentős beruházások lesznek az elkövetkezőkben is, ami nem lesz könnyű időszak a párhuzamosan zajló munkálatok miatt. A fejlesztések minden téren zajlanak, több fiatal orvos is érkezett a kórházhoz az elmúlt években, és még többet várnak, az Országos Lakásügynökséggel (ANL) kötött szerződés értelmében épülnek orvoslakások, de saját költségvetésből is.

Elkészült a kórház 2022-es költségvetés-tervezete, amellyel egyetértenek az osztályokat vezető főorvosok, összeállították a prioritások listáját. Több osztályon mára már regionális méreteket öltött a szolgáltatás, a szomszédos megyékből is érkeznek ide a betegek ellátásra. Több újdonság bevezetése is tervben van, mint például a gyermek kardiológia, de egyre több korszerű műszert is beszerez az intézmény.

A költségvetés-tervezet egyeztetésén részt vett Borboly Csaba, a kórházat fenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke, gratulált a kórház vezetőségének és  munkaközösségének.  Mint fogalmazott, soha nem volt ilyen jó helyzetben a kórház. Igazi csapattá formálódott a munkaközösség, mondta a megyeelnök, és a kommunikációnak, a nyitottságnak köszönhetően sikerült sok téveszmét és rémhírt eloszlatni az intézménnyel kapcsolatosan. A járvány időszakában több mint egymillió euró adomány gyűjt össze a kórház javára, ez is az intézmény iránti bizalom egyik legfontosabb fokmérője.

“Az ígértük, hogy egészséges Hargita megyét építünk, és úgy gondolom, a legjobb úton haladunk. Nagy dolgok zajlanak a csíkszeredai kórházban, beruházunk, eszközöket vásárolunk, orvoslakásokat építünk, hogy minél több szakembert idevonzunk. 2000-2004 között történelmi lehetőséget hagyott ki Hargita megye, most minden eurocentért megküzdünk. De munkánk nem hiábavaló, és a legnagyobb elégtétel a növekvő bizalom az intézmény iránt. A nyitottság és a kommunikáció meghozta az új szövetségeseket, az egyöntetű támogatást a megyei tanács részéről, az RMDSZ és a magyar kormány támogatását, amelyeknek köszönhetően soha nem látott mértékben tudunk fejleszteni” – mondta Borboly Csaba

A megyeelnök elmondta, a konszenzus érdekében fontosnak tartja az időszakos egyeztetéseket a főorvosokkal, de az egyes osztályokra is ellátogat időközönként, illetve a középkáderekkel is szóba akar állni. Mint mondta, olyan tervek mellett tud kiállni, amelyekkel mindenki egyetért, a jó csapatmunkának pedig a legnagyobb nyertese Hargita megye és a térség lakossága.

Csíkszereda, 2022. február 4.