A Régiók Európai Bizottságának január 26-án és 27-én zajló plenáris ülésén fogalmazott meg több módosító javaslatot Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az EU vidéki térségeinek hosszú távú jövőképével kapcsolatban a raportőr módosító javaslataiban az vidéki területek biokulturális sokszínűségére hívta fel a figyelmet, amelyben Hargita, Maros, Kovászna és Brassó megye is bővelkedik. Ugyanakkor a gasztronómiai turizmus népszerűsítésére is kitért. A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás 2022-ben a gasztronómia évének hirdette Hargita megyében. A vidéki térségekben ugyanakkor az after-school rendszer fejlesztését is támogatására is szükség lenne, ahogyan a digitális felzárkóztatásra ezekben a térségekben.

A nagyragadozók tekintetében Borboly Csaba hozzátette, a jelentés ne csak a farkasok által okozott problémákat vegye figyelembe, hanem a medvék által okozott támadásokat, és vadkárokat is, amely ugyancsak Hargita, Maros, Kovászna és Brassó megyékben is a jellemzőbb.

A fenntartható közlekedés témájában és a szén-dioxid kibocsájtást korlátozó szigorú intézkedések bevezetését megelőzően figyelembe kell venni a veszélyeztetett csoportok átállási lehetőségeit is.

A raportőr jelenleg a fenntartható versenyképességet, társadalmi méltányosságot és rezilienciát célzó európai készségfejlesztési program témájában készít jelentést. Ezzel kapcsolatban a bizottság tagjainak elmondta, egy hatékony EU-s szintű oktatási és foglalkoztatási stratégia kidolgozásához nemcsak a tagállamok közötti különbségeket, hanem a regionális sokféleséget is figyelembe kell venni, hogyan segítheti a továbbképzés és átképzés a társadalmi fellendülést és a helyi munkahelyteremtést. Ezért elő kell segíteni a kevésbé fejlett régiók oktatási infrastruktúrájának fejlesztését.

Borboly Csaba a Régiók Bizottságában betöltött szerepéről még többet alább olvashatnak:

https://cor.borbolycsaba.ro/

Csíkszereda, 2022. január 27.