Petiția privind problematica ursului, inițiată în comun de patru județe în anul 2019, Harghita, Covasna, Mureș și Brașov, s-a aflat pe ordinea de zi a Comisiei pentru petiții a Parlamentului European (PETI), fiind prezentată de Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

În prezentarea sa, Borboly Csaba a atras atenția asupra numărului mare de urși de pe teritoriul județului Harghita, raportat la populația de urși de la nivel național: 2000 vs 6500, acest număr nefiind o simplă cifră ci generând prin dimensiunea sa o serie de conflicte la nivelul comunității: în județul Harghita,1120 de animale din gospodării au fost rănite/ucise; 54 de persoane au fost spitalizate. Doar în anul 2019, 7 decese cauzate de atacuri de urși au fost înregistrate în România, o serie de accidente rutiere fiind de asemenea semnalate.

Măsurile luate până în prezent au fost doar de a compensa parțial daunele fără a exista componenta de prevenție care este cea mai importantă în încercarea de stopare a daunelor provocate.

 „Este important ca Parlamentul European să solicite Guvernului României să acționeze în direcția prevenției pentru a proteja viața oamenilor, proprietatea privată și siguranța publică. Este necesar să fie incluse în programul național de dezvoltare rurală planificarea și finanțarea măsurilor preventive”, a precizat Borboly Csaba

Hadnagy Lehel, președintele Asociației de Vânătoare SZILOS, a avut o intervenție în susținerea petiției, apreciind faptul că e nevoie de eficientizarea măsurilor de prevenție și intervenție pentru rezolvarea problemei ursului la nivel național.

Problema ursului nefiind încă rezolvată, comisia PETI a decis ca această petiție să rămână deschisă în continuare și Comisia să urmărească demersurile Guvernului României pentru rezolvarea problemelor.

Petiția PE_Urși nr.1188/2019 la Bruxelles

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/committee-on-petitions_20210224-0900-COMMITTEE-PETI_vd?fbclid=IwAR2_b4DKG7ftj-IMSzg1eQZLuFJzXpbkC1SheVPtWF04I48P1qGAs2HtPg4

Mai multe informații referitoare la problematica ursului pot fi lecturate accesând link-ul: https://bit.ly/3qR6Id0

Petiția poate fi regăsită aici: https://bit.ly/2OGiAAk

Miercurea Ciuc, 24 februarie 2021