Munkadokumentum, mely útiterv a kultúra és a kreativitás ápolásához a vidéki Európában.

Október 2-án a Szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra SEDEC szakbizottság 19. ülésén, szavazással elfogadták Borboly Csaba új jelentését. A helyszíni élő bejelentkezés elérhető itt: https://fb.watch/nqsWqkHkDW/

Az eddig elkészült munkadokumentum mellett, az azt érintő módosító javaslatokról is döntöttek. A jelentés célja kialakítani azokat az EU-s politikákat, amelyek elősegítik vidéki térségek gazdasági, társadalmi és környezeti fejlődését a kulturális sokszínűség és kreativitás kiaknázásával. Ez a megközelítés a vidéki emberek számára lehetőséget teremt a kulturális tevékenységeken keresztül történő munkahelyteremtésre, az életminőség javítására, a társadalmi összetartozás erősítésére, valamint a vidéki közösségek hagyományainak és értékeinek megőrzésére és népszerűsítésére, ami hozzájárul a vidéki térségek fenntartható fejlődéséhez és élhetőbbé tételéhez.

A dokumentumról bővebben itt olvashatnak: https://www.borbolycsaba.ro/tobb-penz-es-tobb-figyelem-a-videki-tersegek-szamara-az-europai-unioban/

A jelentés Csák László, szakértő és Hargita Megye Tanácsa nemzetközi csapatának segítségével valósul meg, ugyanakkor július 17-én Brüsszelben sor került az érintett szervezetek képviselőivel való konzultációra, amely során különböző véleményeket gyűjtöttek és megvitatták a főbb kérdéseket. Bővebben itt: https://cor.europa.eu/hu/events/Pages/cultural-policies-rural-areas.aspx

–A vidéki területeken a kultúra a társadalmi és gazdasági átalakulás, a személyes és kollektív fejlődés a vidéki életminőség javulásának katalizátorává fejlődött. Például Hargita megye gazdasága olyan hagyományos tevékenységekre támaszkodik, mint a mezőgazdaság, az állattenyésztés és az erdőgazdálkodás, így a kutatók által nagy érdeklődés övezi, és vonzza a nyugalmat és a természettel való kapcsolatot kereső turistákat.

A hagyományos vidéki építmények, tájaink szerves részét képezik. Sajnálatos módon ezek az értékek veszélybe kerülnek a kedvezőtlen integrált fejlesztési projektek miatt. A hagyományos falusi táj, a vidéki közösségeink legértékesebb erőforrásának megőrzése közös érdek– emelete ki brüsszeli felszólalásában a jelentéstevő.

Hozzátette:

–Ezek a tájak értékes tudás tárházai, amelyek képesek kezelni a környezeti és fenntarthatósági kihívásokat, például a biológiai sokféleségre és a fenntartható építészetre gyakorolt pozitív hatásokat. A természeti és kulturális örökség megőrzése felszabadíthatja a turisztikai potenciált és fenntarthatja a vidéki kulturális örökséget. A kultúrpolitika népszerűsítése a vidéki területeken nem luxus, hanem szükséglet. Úgy gondolom, hogy ennek a véleménynek útitervet kell nyújtania a kultúra és a kreativitás ápolásához a vidéki Európában, biztosítva a kulturális lenyomatunk élénkségét és ellenálló képességét. – mondta el felszólalásában Borboly Csaba, jelentéstevő.

A jelentés elkészítésében a lakosság véleményét is figyelembe veszik, az előre meghirdetett kétlépcsős konzultációra beérkező észrevételek és tapasztalatok segítenek megvilágítani azokat a tényezőket, amelyek hatással vannak a vidéki fejlődésre, a kulturális örökség megőrzésére és a fenntartható gyakorlatok népszerűsítésére, különös hangsúlyt fektetve a biokultúrális területekre. A felmérés eredményei kiemelkedő fontosságúak a vidéki térségek formálásában, amelyek hatással vannak a vidéki közösségekre. A beérkezett hozzászólások, javaslatok hozzájárulnak a befogadóbb, sokszínűbb és fenntarthatóbb kezdeményezések kialakításához.

A Régiók Bizottságának november 29. plenáris ülésén döntenek a végleges munkadokumentumról.

Borboly Csaba, jelentéstevő brüsszeli tevékenységéről itt olvashat: https://hargitamegye.ro/nemzetkozi-tevekenysegek

Brüsszel, október 2.