În perioada 8-17 octombrie 2021, Consiliile Judeţene Harghita, Covasna și Mureș organizează, prin instituțiile culturale care le aparțin, ediţia 12 a Zilelor Ţinutului Secuiesc, al cărei slogan este: sub semnul filiaţiei spirituale.
Spre deosebire de neobișnuita ediţie de anul trecut, care s-a desfăşurat mai ales în spațiul online, organizatorii au făcut efortul ca spectatorii să se poată întâlni anul acesta în jurul unor evenimente ce se desfăşoară în spaţiul real, desigur, cu respectarea tuturor regulilor impuse de pandemie.
Despre sloganul ediţiei a 12- a, a Zilelor Ţinutului Secuiesc, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Sándor Tamás: „ Filiaţia / înrudirea spirituală presupune asumarea unor responsabilităţi reciproce. Este ideea pe care ne-am propus s-o promovăm anul acesta, căci pandemia ne-a remodelat și rețeaua de conexiuni, astfel încât a devenit o prioritate căutarea valorilor care ne leagă şi în jurul cărora să căpătăm energia de a ne reconstrui vieţile, împreună! În spiritul a tot ce ne leagă, instituțiile noastre trec granițele județene şi pun în circulaţie oferte culturale ce promovează în Secuime valorile şi creatorii care ne reprezintă.”
În județul Covasna, se vor desfăşura 37 evenimente, în 19 așezări. În spiritul sloganului ediţiei12, programele judeţelor partenere vor fi îmbogățite cu 6 oferte culturale covăsnene, iar alte 7 evenimente vor fi aduse la întâlnirea cu spectatorii din Trei Scaune. Ca şi în anii precedenți, ofertele culturale vor ajunge şi în localităţile mai mici şi izolate, unde evenimentul cultural ajunge mai greu, chiar şi prin zonele mărginaşe ale judeţului Braşov. Pe lângă evenimentele din diverse localităţi, programul zilelor cuprinde proiecte complexe, precum: ediţia2 a Visor – Festivalul de Artă Fotografică din Ţinutul Secuiesc, cu desfăşurare în judeţul Covasna, proiect care reuneşte mai multe evenimente de arte vizuale, printre care Retrospectiva Cluburilor de Artă Fotografică din Secuime; expoziţia Csoma, cu titlul „Care este mitul tău?”, organizată în colaborare cu Primăria oraşului Covasna, Galeria Kádár László din Covasna, Asociația Culturală Kőrösi Csoma Sándor; seria de programe „Dansul şi muzica tradiţională din Secuime”, în organizarea Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, în parteneriat cu alte instituţii din judeţele Harghita şi Mureş.
Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita : „În 2008, am spus că vom construi Ținutul Secuiesc și nu am renunțat la hotărârea noastră, continuăm pe calea pe care am pornit. Căutăm în permanență evenimente, programe, valori care să ne reprezinte și să ne aducă împreună. ”
În Scaunul Ciucului, Centrul Cultural Județean Harghita organizează 19 programe: două evenimente din județul Covasna, dintre care unul se va desfăşura la Făget, o localitatea ceangăiască importantă, căci stă sub semnul filiaţiei spirituale promovate de Zilele Ţinutului Secuiesc; trei evenimente la Covasna și trei în judeţul Mureș. În același timp, Ghimeş și Ciuc au o ofertă bogată de evenimente: un târg tradițional de-a lungul râului Fiság, Festivalul Verzei de la Frumoasa / Szépvíz, teatru de păpuși, teatru, o expoziție, muzică clasică pentru copii. etc. Ei sunt, de asemenea, parteneri în organizarea Conferinței Mária út/ Calea Mariei, care va avea loc la Şumuleu Ciuc /Csíksomlyó.
În Odorheiu Secuiesc, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale – Harghita organizează 18 evenimente, în 10 așezări. Spectacolul Ansamblului Mureș, Deghizările Regelui Matia / Mátyás király álruhái, va avea reprezentaţii la Zetea și Vlăhiţa. Oferta din acest an a Centrului Cultural și de Arte Lăzarea cuprinde 26 de evenimente, în 12 localităţi, de la spectacole de păpuși la concerte pentru copii, de la concursuri de desen pentru copii până la expoziții foto profesionale. Desigur, în programul zilelor şi-au găsit loc sărbătorile tradiţionale locale, cum este celebrul Târg şi Festival al Verzei de la Lăzarea, precum și zilele localităţilor Ciumani şi Remetea.
Ferenc Péter, președintele Consiliului Județean Mureș: „Pe lângă rolul său de întărire a identității, ne întărește și sentimentul de apartenență, care pătrunde firesc în viețile noastre. Pe lângă promovarea valorilor regiunii noastre, recunoaștem munca artiștilor noștri și faptul că avem nevoie de energiile lor creative şi de viziunile lor artistice asupra realităţii. Prin Premiul Balázs Orbán, recunoaștem munca personalităților, exemplul lor de umanitate şi solidaritate, de care avem nevoie mai ales în aceste vremuri dificile. Anul acesta, ceremonia de premiere va fi găzduită de județul Mureș.”
Festivitatea de premiere va avea loc în 17 octombrie 2021, de la ora 17, la Palatul Culturii din Târgu Mureș. În judeţul Mureş, se organizează evenimente şi în Sângeorgiu de Mureş, Călugăreni, Mădăraş, Papiu Ilarian / Mezőbodon și Sovata. Instituțiile din subordinea Consiliului Județean Mureș se pregătesc cu prezentări de carte, spectacole de dans popular, mese rotunde, expoziții de costume populare, expoziții foto, sesiuni pentru copii, spectacole de păpuși și tururi tematice ghidate, concerte simfonice.
Informaţii suplimentare despre programul Zilelor Ţinutului Secuiesc pot fi găsite pe site-ul www.szekelyfoldnapok., precum și pe paginile oficiale Facebook (https://www.facebook.com/szekelyfoldnapok) și Instagram (@szekelyfoldnapok).