A fiatalok célja egy fenntarthatóbb jövő elérése.

Az albániai Tiranában tartott találkozó után nemrég újra összegyűltek a partnerországok Olaszországban, a tengerparti Ostia településen. Az Erasmus+ által finanszírozott nemzetközi „Youth in Transition” projekt keretében tartott négy napos találkozón Hargita Megye Tanácsát két fiatal képviselte. A találkozó fő témaköre a fenntartható fejlődés volt, melynek alappillérei közé tartozik az általános emberi jólét, a környezetvédelem illetve a nemek közötti egyenlőség.

A találkozó során az Agenda 2030-al ismerkedtek jobban meg résztvevők. A 2015-ben elfogadott keretrendszernek összesen 17 célkitűzése van, amelyek a fenntartható jövő elérését szolgálják. A célkitűzések olyan sarkalatos pontokat foglalnak magukba, amelyekkel szinte minden ország küzd, ilyen például a szegénység felszámolása, a minőségi oktatás létrehozása, az éhezés megszüntetése, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, a szárazföldi és tengeri ökoszisztéma védelme.

A partnerországok képviselői különböző gyakorlatok segítségével ismerhettek meg új nézőpontokat, kis csoportokban dolgozva átadták a fenntarthatósággal kapcsolatos tapasztalataikat, valamint fejlesztették a zöld ágazati készségeiket is.

Ezen gyakorlatok eredménye egy jövőbetekintő terv, amely az Agenda 2030 fenntartható fejlődés keretrendszer értékeinek és ideológiájának megfelel.

A fenntartható fejlődést szem előtt tartva élni, mind az egyénnek, mind  pedig közösségeknek egyaránt nagy kihívást jelent. A projektben résztvevők azonban jó úton haladnak az felé, hogy a saját életüket a fenntartható fejlődést szem előtt tartva éljék és ezt az életformát népszerűsítsék egy jobb jövő elérésenek érdekében.

Csíkszereda, 2022.07.22