Megyénk olyan földrajzi, kulturális adottságokkal és értékekkel rendelkezik, amely megfelelő odafigyelés mellett jelentős gazdasági növekedést, fejlődést hozhat.

Éppen ezért támogatjuk a vidéki, családbarát turizmust, a gasztroturizmust, sportturizmust és az egészségügyi turizmus meghonosodását.
Hargita Megye Tanácsának turisztikai programok támogatását célzó pályázati programjának a célja a turisztikai látványosságok létrehozása/bővítése, felújítása, fejlesztése és népszerűsítése a helyi turizmus fejlődése és a regionális turizmus fenntarthatósága.

A 2021-es évre előirányzott keretösszege a programnak 100 000 lej volt, 2022-ben, illetve 2023-ban 200 000 lej. A három év alatt összesen 67 pályázat nyert a programban.

Fontos dokumentum a megye turisztikai stratégiája, amely a 2020-2027-es időszakra a megyei turizmus hosszú távú fejlesztésének jövőképét határozza meg. A borszéki wellnessközpont megvalósulásának támogatására is sor került az elmúlt időszakban.

Nagy hangsúlyt fektetünk a kiadványok megjelenésére is, amelyeket nemzetközi és országos turisztikai kiállításokon, vásárokon és bemutatókon használunk.
4000 darab kiadvány jelent meg, amely bemutatja a Hargita megyei értéktárat, 4000 darab turisztikai kiadvány, amely bemutatja Hargita megye téli programjait, 4000 darab turisztikai kiadvány jelent meg, amely ismerteti Hargita megye nyári programjait.

Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás a 2023-as évet az egészségturizmus évének szentelte. 2022 a gasztronómia éve volt a Hargita megyei turizmusban, így a kulináris értékek kapták a főszerepet.

2021-ben elindult a Mária Út nemzetközi kulturális úttá nyilvánításának folyamata. Elismerték a román nemzeti kulturális úttá való nyilvánítását Bukarestben. E mellett pedig számos további kiemelendő tevékenység megszervezésre kerül majd sort.
A turizmus támogatásához nagyban hozzájárul Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának munkája. Ők felügyelik a megye turiszitkai zónáit minden térségben, emellett számos programot szerveznek, javítják és bővítik is a turiszitkai infrastruktúrát, utakat, ösvényeket.

Hozzájuk tartoznak a hegyi menedékek is, amelynek száma közel 30 megyeszinten, valamint közel 2500 km felújított turistaösvény, és 15 hegyi kerékpár ösvény. Továbbá, folyamatosan karbantartják az elmúlt években kialakított Via Ferratákat.

Programjaik és tevékenységeik által turizmus szempontjából kiemelkedő a Hargita Megyei Kulturális Központ, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ munkája.

További részleteket az infografikán találnak.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [9.33 MB]