A szomszéd országban zajló konfliktus nagyban érinti a Hargita megyei beruházásokat

Hargita megye déli részén zajló munkálatok szerződése veszélybe került. A megye legnagyobb utas beruházásán dolgozó cég levélben értesítette Hargita Megye Tanácsát, hogy a kialakult nemzetközi konfliktusnak köszönhetően az alapanyagárak, az energiaárak jelentősen megugrottak és az alapanyag beszerzése is akadozik.

A beruházás a 131-es és 133-as megyei utakat érinti Oklánd-Homoródszentpál-Homoródszentpéter-Városfalva-Székelydálya-Ége-Bikafalva-Kányád útvonalon, valamint a 137A jelzésű utat Petek-Kányád-Miklósfalva-Ócfalva-Bikafalva útnovalon.

– Az árak növekednek, sajnos ez évben az utak tekintetében nem vagyok optimista. Nagy probléma, hogy az útfelújításokat már jelentősen befolyásolja a nyersanyag-válság. Egyszerűen nincs erre ma megoldás, ha bárkinek van javaslata, szívesen fogadjuk. Idén több beruházásunknál is gondok fognak fellépni a nyersanyag-válság miatt. Több érvényben lévő szerződésünk is veszélybe kerül ez miatt. Nehéz évünk lesz, és azt látom, hogy országos szinten sem körvonalazódik erre megoldás. Ezért volt jó döntés, hogy 2017-től újraindítottuk a megyei utak felújítási rendszerét, saját kézbe vettem, alelnöki hatáskörből és azóta számos útszakaszt sikerült felújítani, amelyek a csúszásokat kivéve karbantartást nem igényelnek. Ellenben további forrásokra lenne szükség a 8-14 éve megépített utak megépítésére, mint például a 138-as megyei út Libán-tetőn keresztül, erre ma sajnos nincs fedezet – tette hozzá Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Hargita Megye Tanácsa ezzel kapcsolatban a Központi Fejlesztési Régió Ügynökség és a Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium felé is megfogalmazott egy levelet, amelyben kérik a finanszírozási segítséget és a vonatkozó jogszabályok módosítását.

Csíkszereda, 2022. május 19.