Statul român are responsabilitatea de a gestiona și proteja specia de urs brun pentru protejarea interesului public și al biodiversității

Coexistența dintre oameni și carnivorele mari este o problemă de actualitate, mai ales în județul Harghita, și din ce în ce mai frecvent și la nivel național.

În acest sens, pentru găsirea unor soluții care să contribuie la conservarea biodiversității și protejarea interesului public, Consiliul Județean Harghita, prin pârghiile pe care le deține, și în limita competențelor sale, a elaborat mai multe propuneri, cu implicarea specialiștilor în domeniu,  către ministerul de resort.

Totodată, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, membru în Comitetul European al Regiunilor, a elaborat două rapoarte referitoare la coexistența cu carnivorele mari și protejarea biodiversității.

Avizul privind Protecția biodiversității și coexistența cu carnivorele mari în Europa poate fi studiat aici : https://cor.europa.eu/

Consiliul Județean Harghita consideră că este în sarcina și responsabilitatea Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor de a gestiona și proteja specia de urs brun astfel încât viața oamenilor și bunurile acestora să nu fie în pericol.

În urma unui eveniment rutier, petrecut în intravilanul comunei Sândominic, un autoturism a fost avariat în urma impactului cu un urs care a pătruns pe carosabil.

Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor nu își asumă responsabilitatea în acest caz ci o transferă către Consiliul Județean Harghita ca administrator al drumului DJ125.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a subliniat:

“Gestionarea situației nu se poate face prin pasarea responsabilității între instituții ci pe acțiuni concrete. În primul rând, astfel de evenimente rutiere nu ar trebui să aibă loc, statul român având responsabilitatea de a gestiona și proteja fauna astfel încât biodiversitatea să fie conservată, viața umană și bunurile protejate. Întrebarea este, de ce Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor nu colaborează cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, astfel încât, să fie fonduri separate în Politica Agricolă Comună pentru prevenirea pagubelor provocate de urși, la fel ca în cazul altor state membre ? PAC include resurse alocate în acest scop. Voi ridica această problemă azi, în plenara Comitetului European al Regiunilor, în cadrul dezbaterii pe care o voi ave ape tema viitorului politicii agricole comune. Europa a conștientizat gravitatea situației, mai trebuie și România, în particular, să o facă“.

Borboly Csaba a mai adăugat că în mandatul deținut de Tanczos Barna, senator UDMR, s-au făcut pași semnificativi dar nu suficienți, dovadă fiind numeroasele alerte primite săptămânal care indică prezența ursului în intravilanul localităților.

Miercurea Ciuc, 19 iunie 2024