Consiliul Județean Harghita preocupat de asigurarea dreptului elevilor la mobilitate și egalitate de șansă
La sediul Consiliului Județean Harghita a avut loc azi, 11 ianuarie o conferință de presă pe tema situației actuale a transportului public de persoane.
Așa cum am comunicat anterior, în data de 8 septembrie, Ministerul Educației a aprobat Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi, conform căreia, elevii beneficiază de gratuitate la transportul public local, județean și intrajudețean, urmând ca Ministerul Educației, prin Inspectoratele Școlare Județene, să deconteze acest transport către operatorul de transport local.
Decontarea a fost blocată la nivelul lunilor octombrie și noiembrie, în acest sens Consiliul Județean Harghita făcând mai multe demersuri pentru ca situația dificilă în care se află firmele și transportul public, să înceteze.
Ca răspuns la adresele formulate de mai multe consilii județene, Guvernul adoptă la 29 decembrie Hotărârea nr.1337 privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 810/2023 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi.
Conform acesteia, până la data de 1 februarie, consiliile județene trebuie să adopte hotărâri prin care stabilesc valoarea unitară lei/km aferentă sumei forfetare, cu avizul conform al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).
Totodată, începând cu data de 1 februarie 2024, în județele în care nu sunt încheiate contracte de servicii publice de transport județean de persoane potrivit Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007, cu modificările și completările ulterioare, inspectoratul școlar județean nu mai poate efectua plăți către operatorii de transport rutier județean.
Așa cum a precizat în cadrul conferinței de presă Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Guvernul nu a reușit să managerieze transportul public, arătându-și speranța ca termenul de 1 februarie să fie prorogat. De asemenea acesta a mai precizat că lacunele în legislație, contradicțiile între instituții și implementarea confuză a Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007, cu modificările și completările ulterioare, au adus transportul public județean într-o situație dificilă în detrimentul elevilor, acestora fiindu-le încălcat dreptul la mobilitate și egalitate de șansă.
Consiliul Județean Harghita a realizat un raport de specialitate privind situația transportului public la nivel județean care poate fi accesat aici: Raport de specialitate.
Despre acest subiect puteți lectura mai multe aici: https://judetulharghita.ro/transport-pentru-elevi
Miercurea Ciuc, 12 ianuarie 2024