Rendkívüli online ülést tartott Hargita Megye Tanácsa

Hét Hargita megyei településnek szavaztak meg támogatásokat a jövedelemadó 6%-os visszaosztásából Hargita Megye Tanácsa szeptember 13-i, online tartott rendkívüli ülésén.

Csíkkarcfalva, a DC83-as Madicsa-fürdő felé vezető községi út aszfaltozására 500 ezer lejt, a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Szakközépiskola korszerű mezőgazdasági és képzési központtá való alakulása érdekében, oktatási céllal való épület átalakításra ugyancsak 500 ezer lejes támogatást kap.

Szentegyháza önkéntes tűzoltó csapata jelentős teljesítményt nyújt, megyénk egyik legkiemelkedőbb csapata. Egy utánfutó és annak felszerelésére 40 lejes támogatást hagytak jóvá.

Gyimesközéploknak 550 ezer lejt hagytak jóvá, melyből folytatják a víz- és csatornahálózati rendszer kiépítését. Balánbánya pedig 300 ezer lej támogatásban részesül, melyet területrendezésre és egy központi közösségi tér kialakítására, valamint víz és csatornahálózat következtében szükségessé vált útjavítási munkálatokra fognak fordítani.

Székelyderzs a DJ 133-as megyei út mentén való járdaépítésre fordíthat 270 ezer lejt. Galócás önkéntes tűzoltóinak munkáját pedig egy UTV típusú terepjáró fogja segíteni a sürgősségi beavatkozásoknál, valamint a téli hótalanítások során.

Jóváhagyták Hargita Megye Tanácsának a Helyi Demokrácia Európai Szövetségének (ALDA) a 2023-as évre vonatkozó tagdíját is, valamint elfogadták azt a határozattervezetet is, amely a Csíki Nagyközségfejlesztési Társulás – Csík Metropoliszövezet Egyesületnek fizetendő, Hargita megye fennmaradó hozzájárulásának felosztásáról szól.

Határozatot fogadtak el Hargita Megye Tanácsán keresztül az „Alcsík” Községközi Mikrotérségi Fejlesztési Társulásnak fizetendő hozzájárulás módosításáról is, hiszen a hétvégén kerül megrendezésre az I. Hargita Megyei Tűzoltó Találkozó, a Tiltott Csíki Sör Manufaktúra udvarán. Az eseményre önkéntes és hivatásos tűzoltók sokaságát és minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A Hargita megyei tűzoltóknak lehetőségük lesz egy szakmai nappal összekötött ünneplésen találkozni, ismerkedni, együtt lenni társaikkal. A szakmabeliek számára egy tisztelgés lenne ez a nap, ahol a képzések mellett látványos bemutatók, eskütétel, közös emlék készítés is lesz, de minden korosztály talál majd számára megfelelő programot, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kikapcsolódást nyújt, mondta el Borboly Csaba elnök. Az esemény részleteit itt olvashatják: https://www.facebook.com/events/726471612635325

Végezetül a testület hozzájárult a gyergyótölgyesi kórház támogatási kérelem benyújtásának jóváhagyásához, amely keretében közel 1 millió euró értékben pályáznának a kórház digitalis eszköztárának javítására.

Csíkszereda, 2023. Szeptember 13.