Scopul este de a oferi produse secuiești de calitate superioară

 

Discuția la masa rotundă de închidere a proiectului CAPactivities a fost organizată de Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita în data de 29 iunie la Facultatea Sapientia EMTE din Miercurea Ciuc.

Printre invitații discuției la masa rotundă s-au numărat tineri de la Biroul de Informare și Consiliere pentru Tineret al Centrului ”Mustárháza” din Nyíregyháza.

În discursul său, Cilip Árpád, directorul Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita, a subliniat colaborarea strânsă cu instituția de învățământ superior din Miercurea Ciuc, de ani de zile, timp în care au pregătit împreună mai multe studii. După cum a spus el, profesioniștii din domeniul economiei agricole și alimentare pot fi de mare ajutor în creșterea calității produselor cu marca „Produs Secuiesc”. Potrivit acestuia, marca poate supraviețui pe termen lung doar dacă se asigură în mod constant o calitate superioară. În același timp, el a subliniat că următorul nivel al relației strânse dintre vânzător și cumpărător ar trebui să fie furnizarea de produse online. Acest obiectiv a fost deja stabilit în timpul perioadei pandemice, iar proiectul EU CAPactivities a făcut un pas spre atingerea lui. În același timp, el a identificat următoarea etapă ca fiind produsul Restart Secuiesc, în care marca va fi acordată printr-o metodologie reînnoită și va fi creată o nouă categorie de produse Premium Secuiesc. Metodologia a fost discutată în mod regulat cu studenții Sapientia de economie agricolă și alimentară.

László Csongor, director al Asociației de Dezvoltare Rurală din cadrul Consiliului Județean Harghita, spune că necesitatea de a produce tot mai multe produse alimentare pe din ce în ce mai puțin teren este o problemă globală. În regiunea noastră, acest lucru se face pe parcele înguste ceea ce determină o producție alimentară de bună calitate. El a adăugat că îi încurajează și pe tineri să facă același lucru. Peste 3.000 de elevi sunt deja implicați în programul „Micul grădinar”, ceea ce face ca acesta să fie cel mai mare cultivator de legume din județ din punct de vedere al cantității de semințe distribuite.

Bogos Ákos, președintele Consiliului de Tineret al Regiunii Ciuc, i-a salutat de bun venit pe membri Mustárháza IITI din Nyíregyháza. El a subliniat că este foarte importantă cooperarea dintre organizațiile de tineret, Consiliul Județean Harghita și instituțiile subordonate. Acest lucru este important pentru a le permite tinerilor să intre în contact cu diferitele instituții în timpul activităților de voluntariat, să cunoască activitățile acestora și, astfel, să contribuie la construirea comunității. Activitățile de voluntariat le permit, de asemenea, tinerilor să urmărească punerea în aplicare a programelor și proiectelor UE.

Dr. Péter Emőke-Katalin din partea universității, a urat, de asemenea, bun venit participanților și a subliniat faptul că cooperarea lor de succes cu Agenția de Dezvoltare asigură faptul că studenții de la specializarea economie agricolă și alimentară pot dobândi cunoștințe practice în plus față de educația teoretică.

Discuția la masa rotundă a fost organizată în cadrul proiectului finanțat de UE CAPactivities, pentru care Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita a aplicat cu succes pentru a doua oară. Proiectul este implementat în parteneriat cu Consiliul Județean Harghita. Politica Agricolă Comună este una dintre cele mai importante politici ale EU, iar proiectul își propune să ofere cât mai multe informații și promovare.

Miercurea Ciuc, 29 iunie 2023