Viitorul Talentelor – actorii viitorului Europei! eveniment organizat de Consiliul Județean Harghita în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor

Anul European al Tineretului a dat și mai mult glas evenimentelor axate pe dezvoltarea și implicarea tinerilor în formularea și luarea deciziilor care să le creioneze viitorul.

Preocuparea Consiliului Județean Harghita este de a da tinerilor posibilitatea de a crește pe plan personal și profesional, acasă, în județul Harghita și astfel, evenimentele organizate de instituție au rolul de a identifica problemele și situațiile cu care aceștia se confruntă dar și de a-i implica în identificarea și formularea soluțiilor.

Borboly Csaba, președintele consiliului județean, alături de tineri și de reprezentanți ai acestora, în cadrul workshop-ului cu tema Viitorul talentelor – actorii viitorului Europei, organizat în 7 noiembrie, la Consiliul Județean Harghita, a subliniat importanța ca tinerii să aibă o viziune, să își asume un rol și să participe activ în procesul de formulare și luare a deciziilor, astfel încât vocea lor să se facă auzită la nivel local, național și european și pentru ca ideile lor să fie incluse în legi și regulamente.

Farkas András, reprezentant al organizației Pont Consulting, a apreciat că Europa nu poate exista fără tineri și că modul în care societatea se va transforma depinde de cum vom realiza un viitor pentru tineri, punctând faptul că viitorul localităților se leagă organic de ce se întâmplă acum cu tinerii și ca atare este foarte important ca deciziile să fie luate împreună cu ei și pentru ei.

Fekete Ors, conducătorul Serviciului Public de Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita, le-a prezentat tinerilor experiența sa, atât în viața politică, ca și consilier local, dar și ca ales în rețeaua Tinerilor Politicieni Locali din cadrul CoR, cât și în activitatea profesională, de zi cu zi, încurajându-i să-și depășească limitele, să fie perseverenți și să caute să-și mărească reziliența, implicându-se activ în toate activitățile.

Csala Dénes, specialist în baze de date, a adus în discuție rolul inteligenței artificiale, al digitalizării și a nevoii unui comportament responsabil pentru ca locul și rolul tinerilor în tot acest proces evolutiv să fie identificat.

Bogos Akos, președinte CSTIT,  a vorbit despre programele pe care organizația pe care o conduce le derulează cu scopul de a ajunge la tineri și de a-i sprijini în dezvoltarea personală și profesională, punctând ca importante susținerea acestora în achiziționarea primei locuințe.

Cilip Àrpàd, Directorul Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita, a subliniat importanța formării profesionale a tinerilor și faptul că aceștia au început să acorde un rol tot mai mare practicii profesionale, menționând programele pe care agenția le derulează cu scopul dezvoltării carierei tinerilor.

Concluzia evenimentului este că viitorul județului Harghita și al Europei va depinde de modul în care toți contribuim la bunăstarea generației viitoare cu mijloacele și experiența noastră actuală și cum investim în tinerele talente.

Tinerii trebuie încurajați, implicați și sprijiniți. Cum? Prin asigurarea spațiului de dezvoltare, mentorat, asigurarea fondurilor. Viitorul lor presupune șanse egale și acces egal, acest lucru poate fi realizat prin metode sustenabile și pregătirea pentru o transformare digitală.

Astfel, autoritățile locale trebuie să lege dezvoltarea regională de dezvoltarea tinerilor.

Miercurea Ciuc, 7 noiembrie 2022