Județul Harghita se preocupă activ de gestionarea deșeurilor prin crearea unor insule ecologice digitalizate

 

Consiliul județean s-a reunit marți, 1 noiembrie, în ședință extraordinară, caracterul extraordinar al acesteia fiind dat de necesitatea depunerii unui proiect cu finanțare europeană pentru crearea unor insule ecologice digitalizate în zonele rurale și turistice din județul Harghita.

Managerul județului, Incze Csongor, a subliniat importanța depunerii proiectului prin faptul că la nivelul comunelor, satelor și zonelor turistice sau de agrement, nu este posibilă colectarea door to door a deșeurilor. Până la 31 decembrie este obligatorie realizarea studiului de impact, care va fi pus pe lista de investiții a județului, și depunerea proiectul. În cazul reușitei durata de implementare este de un an, constând în  cumpărarea și distribuirea a 300-350 de insule ecologice digitalizate în localitățile din județ.

De asemenea, au mai fost aprobate două cereri de finanțare prin PNRR ce urmează a fi depuse de DGASPC pentru Reabilitarea, modernizarea și dotarea Centrului de zi pentru persoane adulte cu handicap Feliceni și Reabilitarea, modernizarea și dotarea Centrului de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru persoane adulte cu handicap Odorheiu Secuiesc.

Județului Harghita i-au fost alocate 13,05 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, Borboly Csaba apreciind că acest lucru s-a datorat prezenței UDMR la guvernare, făcând un apel către consilierii județeni reprezentanți ai celorlalte partide să facă demersurile necesare astfel încât să obțină fonduri pentru continuarea investițiilor, inclusiv a celor referitoare la drumul județean 127, Ditrău-Tulgheș.

„Toate partidele au avut șansa, dar nu a venit nici un leu în plus. Nu e important la nivel național drumul județean Ditrău-Tulgheș? De ce nu e important acest drum pentru PSD și PNL? Interesul tuturor partidelor trebuie să fie pentru județ. Solicitați alocarea de fonduri” le-a transmis președintele consilierilor județeni din partea PSD și PNL.

Totodată, în cadrul ședinței a fost adusă în discuție și alocarea a 6% din impozitul pe venit pentru localitățile din nordul județului, având în vedere că până în prezent nu s-a ajuns la nici o soluție.

„Nu e normal că de aproape un an se tergiversează subiectul celor 6% în zona Gheorgheni, acest fapt blochează banii și afectează și celelalte zone. Trebuie să se găsească o soluție cât mai rapidă pentru că echilibrarea pentru dezvoltare este foarte importantă” a subliniat președintele.

Kolumbán Dávid, consilier județean și președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică(ATOP) a județului Harghita a semnalat intenția membrilor ATOP de a se implica activ în campaniile de prevenție a consumului de droguri de la nivelul școlilor din județ, având în vedere amploarea fenomenului.

În ceea ce privește sistemul de protecție socială, vicepreședintele consiliului județean, Bíró Barna Botond, a solicitat luarea unor decizii imediate astfel încât acesta să nu fie lăsat fără acoperire materială după data de 10 noiembrie.

Borboly Csaba, președintele consiliului județean, a subliniat, cu privire la sistemul social, că este unul dintre cele mai eficiente și care nu se limitează la fondurile alocate de consiliul județean ci caută în permanență resurse financiare prin depunerea de proiecte cu finanțare europeană, accentuând faptul că județul Harghita trebuie să se facă auzit la București pentru a primi banii promiși, acest fapt putând fi realizat cu implicarea tuturor partidelor.

Miercurea Ciuc, 1 noiembrie 2022