A saját kertben ültetett facsemeték is számítanak.

2022 márciusban indult el a megyei tanács Életet jelentő fák Hargita megyében programja, amely célja 50 ezer fenyő- és gyümölcsfa csemete ültetése Hargita megyében. 25 ezer facsemete ültetését teljesítette Hargita Megye Tanácsa, közösen Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületével, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével és további partnereivel. A további 25 ezer fenyő- és gyümölcsfa csemete ültetéséhez várják a megye lakosainak, civil szervezeteinek csatlakozását.

A faültetési programmal a Régiók Bizottsága által indított kezdeményezéshez csatlakoztunk, amelynek célja, hogy a régiók és városok klímasemlegességére való áttérésre ösztönözze a lakosságot.

A hivatalos kérdőív kitöltésével a helyi kezdeményezések közvetlenül hozzájárulnak a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó új uniós erdő stratégiához és a kitűzött 3 milliárd fa ültetéséhez.

Borboly Csaba, megyeelnök szerint:  „Ha csak egy fát ültetne el egész Hargita megye lakossága, akkor az már több mint 300 ezer csemetét jelentene, a változás mindenki számára azonnal szemmel láthatóvá válna. Hosszú távú terveink között szerepel az is, hogy az infrastruktúra fejlesztésével párhuzamosan erősítsük a zöld átállást is, mindezt úgy, hogy a megyei utakon történő munkálatokkal egyidejűleg, ahol lehetséges facsemeték ültetésére is sor kerül a helyszínen. Várjuk minden tenni akaró Hargita megyei lakos, egyesület vagy közbirtokosság közreműködését a további 25 ezer facsemete ültetéséhez.”

Arra bátorítsuk a civil szervezeteket, egyesületeket és magánszemélyeket egyaránt, hogy csatlakozzonak az „Életet jelentő fák Hargita megyében” programunkhoz. Együttes erővel az 50 ezer facsemete ültetése csak a kezdő lépés lehet egy zöld és fenntartható megyéhez.

A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének tagjai közös erővel már 600 tűlevelű facsemetét ültettek el  Csíkcsaracsóban. A szervezet szeretne még további faültetési akciót szervezni, ehhez várják az önkénteseket, akik szintén részt szeretnének venni Hargita megye zöldebbé tételében.

Várjuk a további jelentkezőket, minden akár otthon, a kisudvarban elültetett fenyő- és gyümölcsfa csemete is számít. Hargita Megye Tanácsa aloldalán lehet kitölteni a hozzájáruláshoz szükséges nyilatkozatot: https://hargitamegye.ro/eletet-jelento-fak/, a programban való részvételhez szükséges továbbá egy kép az idén elültetett facsemetéről, a helyszínre, az elültetett csemeték számára, az ön nevére és lakhelycímére.

A megyei tanács elnöke tovább folytatja munkáját, mint az Európai Éghajlatváltozási Paktum nagykövete, továbbra is nagy hangsúlyt fektetve a környezettudatos életmód kialakításának ösztönzésére.

Csíkszereda, 2023. április 28.