Kedvezőtlen a kisebb egyházaknak a Környezet Alap Adminisztrációjának energiahatékonyságot célzó pályázati kiírása

Egymillió lej a Környezet Alap Adminisztrációjának (AFM) történelmi egyházaknak szóló pályázati kiírása, amely fotovoltaikus rendszerek kiépítését támogatja villamosenergia-termelésre.

Hargita Megye Tanácsa a kiírás lehetőségéről értesítette a megyei történelmi egyházakat, április 22-én, hétfőn pedig online konzultációra hívta az egyházak képviselőit.

A Föld napján tartott tájékoztató ülésen azonban sajnálattal értesültek róla, hogy a pályázati követelmények nem kedveznek a megyei egyházaknak. Az egyik ilyen követelmény, hogy a pályázandó ingatlan villanyáram fogyasztására kiállított energiafogyasztási számlák az elmúlt 12 hónapban, átlagban meghaladja az 5000 lejt.

A Hargita megyei egyházak többségének villanyáram fogyasztása nem éri el ezt az összeget.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, az egyházaknak kevés a szakember vagy személy, aki sikeresen ki tudná használni a pályázati lehetőségeket ezért Hargita Megye Tanácsa tanácsadásban is szeretné segíteni az intézményeket. Ugyanakkor előrevetítette, hogy figyelembe véve az EU energiahatékonysági és fenntartható fejlesztési stratégiáit, számítani kell arra, hogy egyre több pályázat követelményei között is több lesz az ezirányú követelmény, amire fel kell készülni. Ilyen szempontból pedig fontos, ha egy intézmény sikeresen pályázik bármilyen kiírásra a tapasztalatot és tudást megosszák egymással.

Bíró Barna Botond alelnök, kiemelte, Hargita Megye Tanácsa igyekszik minden pályázati lehetőséget feltérképezni és arról tájékoztatni, valamint segíteni a Hargita megyeieket a pályázásban.

A fent említett kiírás kapcsán Hargita Megye Tanácsa illetékes igazgatósága a következőkben részletes magyarázatot kér a követelményekkel kapcsolatban.

A Környezet Alap Adminisztrációjának pályázati útmutatója alább érhető el:

https://www.afm.ro/

Csíkszereda, 2024. április 22.