Április 16 és 18 között került sor a SECON (Social Economy – Regional Policies for supporting Social Economy Enterprises) projekt nemzetközi partner találkozójára. Kilenc ország képviselte magát a találkozón: Belgium, Németország, Lettország, Görögország, Portugália, Spanyolország, Bulgária, Lengyelország, Románia, ahol a szociális vállalkozás területén jártas intézmények és szervezetek bemutatták tevékenységüket.

A projekt célja, hogy regionális és interregionális tanulási tevékenységekkel, tanulmányok és jelentések kidolgozásával segítse elő a tudáscserét, annak érdekében, hogy támogassa a résztvevő régiókat a vonatkozó szakpolitikai eszközök javításában, elősegítve a szociális gazdaság növekedését támogató környezetet, különös tekintettel a vidéki környezetre.

A találkozó első napján előadások és a témához kapcsolódó beszélgetéseket magába foglaló plenáris ülésre került sor a homoródfürdői Lobogó Resort-ban.

András Lóránd, a projekt menedzsere köszöntő beszédében röviden ismertette a  SECON projektet, amely az Interreg Europe program keretében jött létre. Ez a harmadik nemzetközi találkozó, ami a projekt kezdete óta megvalósult. Szerveztek már Hargita megyében helyi érintetteknek szóló találkozót is, ahol felmerült az igénye annak, hogy létrejöjjön egy a szociális gazdaság témakörével foglalkozó munkacsoport is.

A szemináriummal egybekötött nemzetközi partnertalálkozó fő célja az volt, hogy feltérképezzék a lehetőségeit annak, hogy hogyan lehetne a szociális gazdasági szektort pénzügyi források nélkül segíteni, támogatni és népszerűsíteni, valamint milyen szociálpolitikai változásokra van ehhez szükség.

A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója, Szabó Károly bemutatta a Hargita megyei fenntartható turizmus jó példáit, amelynek gyüjtőházaként szolgál a Visit Harghita weboldal és applikáció. Legyen szó panorámakabinokról, a természeti kincsekhez tartozó Békás-szorosról vagy Gyilkos-tóról, sípályákról és vadvilágról, amelyek mind-mind hozzájárulnak a Hargita megyei aktív, természetközeli turizmushoz népszerűsítéséhez.

Felszólalt Makkai Péter, az RMDSZ volt szociális ügyekért felelős államtitkára, aki az országos helyzetet ismertette, akit Márk Dezső, a Hargita Megyei Patronátus elnöke követett, aki a szociális gazdaság Hargita megyei helyzetéről beszélt. Ezt követően Ioana Lampropoulou a projekt főpályázója, a görögországi Region of Peloponnese részéről ismertette a SECON projektet és az európai uniós keretet.

Ezután a lengyelországi Katarzyna Kolanowska, a spanyolországi Diego Sánchez Duque és Gabriel Montero Málaga, valamint a lettországi Vita Zunda mutatták be az általuk képviselt egyesületet, régiót és projekthez kapcsolódó folyamatban lévő munkát, valamint a térségeikben fellelhető jógyakorlatokat.

Az előadások sorát Tamás Vanda, KÖZ. közösségi kávéház vezetője, majd Fikó Csaba, a Hargita Megyei Sérültek egyesületének vezetője, ezt követően pedig Orbán Árpád, a Civitas alapítvány igazgatója és Bara Erzsébet, a Helyénvaló bolt koordinátora folytatta.

A program szerves részét képezte helyi jógyakorlatok bemutatása, így a SECON projekt partnerei kedden az udvarhelyszéki KÖZ. közösségi kávéházat, a Civitas Alapítványt és a Helyénvaló boltot, szerdán pedig a csíkszeredai székhelyű Jakab Antal tanulmányi házat és a Hargita Megyei Sérültek Egyesületének székhelyét, az Összefogás házát is.

A projekt ügyviteli kérdéseinek megvitatása mellett, a Máréfalvi Rozetta Ifjúsági Egyesület közbenjárása révén a résztvevők egy kis kulturális ízelítőt is kaptak.

A SECON projekt keretében Hargita Megye Tanácsa 2023 és 2027 közötti időszakban vesz részt azzal a céllal, hogy megteremtse a szociálpolitikai kereteit annak, hogy Hargita megye szintjén a szociális és társadalmi vállalkozások meg tudjanak erősödni.

Csíkszereda, 2024. április 22.