Az innováció, a fiatalok képzése, a munkahelyteremtés érdekében társul Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda város, a Sapientia egyetem és a vállalkozói szféra

 

A biztonságos közlekedés megteremtése, a székelyföldi fiatalok minőségi oktatása, az inkubátorházak építése továbbra is prioritás Hargita megyében. Többek között ezekkel kapcsolatos projektekről döntött Hargita Megye Tanácsa január 28-i kihelyezett soros ülésén, amelyet a székelyudvarhelyi Harghita Business Centerben tartottak meg.

A tanácsülés visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/992332784628787

 

A tanácsülés elején letette esküjét Incze Csongor udvarhelyszéki megyei tanácsos, majd elfogadták a 133-as megyei út mentén a járdaépítés megvalósíthatósági tanulmányát. Az 1,7 millió lejes projekt közel két kilométer járda építését foglalja magába, az útszakasz érinti Székelyderzset, amely fontos turisztikai célpont is, az UNESCO világörökség részét képező vártemploma kapcsán, hangsúlyozta Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette: a projekt része az Udvarhelyszék forgalombiztonságát célzó munkálatoknak, a kivitelezés együttműködésben valósul meg, 1/3-át a község, 2/3-át a megyei tanács finanszírozza. Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke ennek kapcsán elmondta, az útépítés és a további fejlesztések célja, hogy az udvarhelyszéki településeken növekedjen a gazdasági potenciál.

 

Közös nagy értékű projektet nyújt be Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Önkormányzata, a Sapientia EMTE és a Csíki Vállalkozók Egyesülete, ennek célja egy kutatási és inkubációs központ létrehozása. Pozitív elbírálás esetén ez egy több mint tízmillió eurós beruházás lesz, számolt be Borboly Csaba, a pályázatból a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házát építenék át úgy, hogy a kulturális és az inkubációs tevékenységeknek egyaránt helyet biztosítsanak, illetve a kutatási tevékenységeknek további laboratóriumok is helyet adnak.

 

 

„Az inkubátorházak építése továbbra is prioritás kell maradjon, és bízom benne, hogy ez a nagy értékű beruházás jelentős előrelépés lesz a gazdaság és az oktatás területén” – fejtette ki a megyeelnök.

 

„Együttműködésben lehet jó eredményeket elérni, legyen szó infrastruktúráról, oktatásról, egészségügyről, erre bátorítjuk a vállalkozói szövetségeket és az önkormányzatokat” – tette hozzá Bíró Barna Botond.

 

Borboly Csaba a különfélékben elmondta, február 8-án újraindul az offline oktatás, amelynek érdekében jelentős erőfeszítéseket tett Hargita Megye Tanácsa is. Most egy tíznapos kihívás előtt állnak, amit holnap előterjesztenek Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek is, amikor meg kell oldani az ingázás kérdését. Mint ismeretes, az iskola hiányában más településre ingázó diákok bérletét fele-fele arányban a megyei tanácsok, illetve a polgármesteri hivatalok és a minisztérium támogatja. De az üzemeltető társaságok finanszírozása joghézagba került, van érvényes szerződés, de megszűnt a jogalap, és az üzemeltetők kezdik visszamondani a szolgáltatást, számolt be Borboly Csaba.

 

Hargita Megye Tanácsának elnöke a koronavírus elleni oltáskampányra is kitért, mint beszámolt, kérték a polgármesteri hivatalokat, hogy segítsék a II. szakaszban jogosultakat a regisztrálásban. Fontos, hogy kialakuljon a megyében is a közösségi immunitás, ezért igyekeznek mindent megtenni a lakosság segítése érdekében, hangsúlyozta.

Csíkszereda, 2021. január 28.