Jó gyakorlatokat ismertettek a helyi érintettek második találkozóján

A Local Cultural Flavours projekt keretében került megszervezésre február 18-án, csütörtökön a csíkszeredai megyeháza épületében a helyi érintettek második találkozója.

A találkozón részt vett Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Zonda Erika vezérigazgató, a Local Flavours projekt menedzsere, a projekt csapat tagjai, valamint a meghívott helyi érintettek, akik valamilyen formában kapcsolódnak a székely népviselethez.

A tanácskozás keretében a helyi érintetteknek Zonda Erika projektmenedzser ismertette a célkitűzéseket, valamint beszámolt az elmúlt időszakban online térben történt projekt lebonyolításáról.

A nemzetközi kezdeményezés célja fejleszteni azokat a szakpolitikákat, melyek támogatják azon településeket, melyek kevésbé tudják kiaknázni a kulturális értékeiket a kedvezőtlen elhelyezkedésük következtében.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke felszólalásában a hagyományok és a kézművesek fontosságát emelte ki a megyei turizmus szempontjából. Jó példaként említette a székelyudvarhelyi Artera Alapítványt, a siménfalvi vesszőfonókat és a kőrispataki szalmakalap múzeumot.

– Legyünk büszkék a hagyományainkra, szokásainkra, mesterségeinkre, tájainkra! Nagy kihívás, hogyan tudjuk támogatni abban az egyéni kézműveseket, hogy szövetkezzenek. A projekt révén ezt is szeretnénk elősegíteni – fogalmazott Bíró Barna Botond alelnök.

A továbbiakban Péterffy Ágnes, a projektcsapat tagja a jó gyakorlatokat ismertette. A projektben résztvevő partnereknek köszönhetően nyolc országból összesen 42 jó gyakorlat gyűlt össze. Hargita Megye Tanácsa három jó gyakorlatot töltött fel a gyűjtőoldalra: a népi és hagyományos viseletek támogatására irányuló programot, a székely népviselethez kapcsolódó eseményeket (Ezer Székely Leány Napja, „Csűrdöngölő”, Székely Népviselet Napja), valamint a népviseleti gyűjteményt („Szép anyám szőtte, dédanyám varrta és hímezte” c. kiadványt). A találkozón további jó példákkal ismerkedhettek meg a jelenlévők Magyarországról, Olaszországból és Írországból.

Mátéffy Mária, a Csík Leader Egyesület vezetője a projekt akciótervének elkészítésére vonatkozó javaslataikat mutatta be, melynek célja a hagyományok, népi kultúra megerősítése, a székely ruha turisztikai hasznosítása. Vetítettképes előadásában a KRAFT-módszert mutatta be, amelynek öt kiemelkedő szegmense van: termékfejlesztés/értékesítés, hitelesség- vizsgálat, grémium, képzés – kutatás, identitástudat erősítése, valamint támogatás.

A Local Cultural Flavours projekt az Interreg Europe program keretében valósul meg, melynek főpályázója a magyarországi Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete. A projekt segíteni fogja a partnereket, hogy eleget tegyenek a kihívásoknak és azonosítsák a leghatékonyabb módszereket az egyedülálló látványosságaik támogatására egy innovatív eszköztár kidolgozása által és tudás átadással a köz- és magánszféra szereplői között.

Bővebben a projektről:

http://hargitamegye.ro/local-flavours-projekt.html

Csíkszereda, 2021. február 18.