Egyedi lehetőség a hazatérésre és a karrierépítésre

2022-ben a diaszpórában élők külön pályázhatnak a Start-Up Nation programban. Ez egyedi lehetőséget kínál a külföldről hazatérni vágyóknak az itthoni karrierépítésben, cégalapításban és a munkahelyteremtésben.

Hargita Megye Tanácsa, együttműködésben Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével, segítséget nyújt mindazoknak, akik érdekeltek a diaszpórának szóló startuppályázatban, illetve akik nehézségekbe ütköznek az eljárás során. A pályázati igény felmérésére egy kérdőívet készített Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, amelynek linkje igényelhető az office@adehar.ro ímélcímen vagy a 0266– 207700-as telefonon, az 1608-as belső számon. A pályázat leadási határideje 2022. szeptember 1., 20 óra.

A legfontosabb tudnivalók a pályázóknak: a jelentkezés időpontjáig mindenkinek igazolnia kell, hogy az elmúlt tizenkét hónapban külföldi lakhelye vagy tartózkodási helye volt. Olyan mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhatnak, amelyek 2020. január 1. után jöttek létre.  A megpályázható összegek a következők: százezer lej egy munkahely létrehozása esetén, kétszázezer lej két munkahely létrehozása esetén. Az önrész 5–15%. A diaszpórából érkező vállalkozók csak Romániában bejegyzett céggel pályázhatnak, romániai beruházásokra.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette: fontos, hogy a fiatal vállalkozók, a hazatérni vágyók idejében tudomást szerezzenek a támogatási lehetőségekről.

– Van itthon is lehetőség vállalkozásra, ebben legyünk partnerek, együtt építsük tovább Hargita megyét! – fogalmazott a megyei tanács elnöke.

Csíkszereda, augusztus. 02.