Consiliul Județean Harghita a aprobat cotizațiile în mai multe asociații de dezvoltare pentru derularea de programe și proiecte de investiții pentru comunitățile locale
https://www.facebook.com/judetulharghita/videos/9655945597775580/
Forul deliberativ al județului Harghita s-a reunit în ședință ordinară luni, 28 aprilie, în Sala de Marmură a Consiliului Județean Harghita.
În cadrul ședinței, la solicitarea Episcopiei Ortodoxe Române a Covasnei și Harghitei, consiliul a aprobat suplimentarea unui post pentru personalul neclerical din cadrul unității de cult ortodox – Parohia Sâncrăieni, precum și asigurarea finanțării contribuției pentru salarizare din veniturile proprii ale bugetului local al județului.
Tot în cadrul ședinței, consilierii au aprobat derularea programului „Ocrotirea patrimoniului cultural imobil al județului Harghita” pentru anii 2025–2026.
Programul urmărește protejarea și păstrarea imaginii tradiționale a localităților, identificarea obiectivelor de patrimoniu, precum și reglementarea modului de construire a clădirilor noi, pentru a păstra atât identitatea locală, cât și pentru a valorifica potențialul turistic județean reprezentat de acestea.
În perioada 2009–2024, printre rezultatele obținute prin acest program se numără: inventarierea patrimoniului construit din 85 de localități, elaborarea „Strategiei de protejare a patrimoniului construit”, realizată de arhitectul Máthé Zoltán – document ce urmează să fie revizuit și inclus în Strategia pentru Ocrotirea Patrimoniului Cultural Imobil al județului Harghita din 2025, precum și dezvoltarea paginilor web www.tinutulsecuiesc-360.ro și www.patrimoniuconstruit.ro.
Totodată, consiliul a aprobat plata cotizațiilor pentru mai multe asociații de dezvoltare în care județul Harghita are calitatea de membru, în vederea derulării de programe și proiecte de investiții și suma de 570 de mii de lei pentru comuna Sânsimion, din Fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pentru reabilitarea și modernizarea Casei de cultură din satul Cetățuia.
Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, corpurile A și B, va fi inclus în Programul Național de Investiții pentru Consolidarea Spitalelor „Mihail Cantacuzino”, consiliul aprobând acest proiect nou ce vizează creșterea nivelului de siguranță în caz de risc seismic.
Miercurea Ciuc, 28 aprilie 2025