De mai bine de zece ani, consiliul județean și instituțiile subordonate acestuia desfășoară activități, și colaborează, în mod regulat, cu micii producători locali, tradiționali pentru a-i sprijini în promovarea și vânzarea produselor.

Marca Produs Secuiesc a fost acordată  pentru prima dată în 2010, iar de atunci, 160 de producători locali au primit această marcă pentru cca 1000 de produse.

Prin intermediul târgurilor lunare cu vânzare consiliul județean contribuie astfel la asigurarea unei piețe de desfacere pentru producătorii locali, fiind necesară luarea unor decizii cu impact care să-i ajute pe micii producători să supraviețuiască într-o piață concurențială.

Cel mai important este ca acestora să li se ofere oportunități de vânzare și piețe de desfacere, de aceea soluția este ca aceștia să înțeleagă importanța de a-și vinde produsele sub o marcă, fie ea Produs Secuiesc sau oricare marcă comercială care îi poate ajuta în recunoașterea și includerea produsului într-un teritoriu dar și în categoria de produs local, tradițional.

În acest sens, Borboly Csaba, președintele consiliului județean apreciază că este foarte important să putem vinde produse bune, de calitate, la un preț bun „cu atât mai mult cu cât de multe decenii produsele noastre tradiționale, ecologice, produse în Ținutul Secuiesc, în special în județul Harghita, aproape că au fost vândute sub preț” .

Există deja un cerc de consumatori, o categorie de cumpărare care va face diferența și va cumpăra mai multe dintre aceste produse.

Szabó Károly, directorul ADI Harghita, apreciază: „Oriunde am merge în lume, vrem să gustăm delicatese locale, mâncăruri tradiționale făcute cu ingrediente locale și rețete tradiționale. De aceea, contează foarte mult dacă un produs are marca Produs Secuiesc”.

Marca comercială Produs Secuiesc se acordă gratuit și poate fi obținută de companii, comunități, autorități și instituții publice.

Miercurea Ciuc, 8 iunie 2022