Evaluarea activității Biroului de Reprezentanță Virtuală a Consiliului Județean Harghita
Globalizarea, tehnologia și oportunitățile oferite trebuie încorporate de instituțiile administrației publice locale, astfel încât, comunitățile locale să se poată dezvolta în același ritm, și nimeni să nu fie lăsat în urmă.
Pentru a realiza acest deziderat, este necesară reprezentarea intereselor locale la nivel regional, național și european.
Despre activitatea de doisprezece ani a Biroului de Reprezentanță Virtuală la Bruxelles, și cea de peste zece ani a președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, la Comitetul European al Regiunilor, a avut loc o conferință de presă, luni, 6 februarie, la Galeria de Artă a consiliului județean.
De-a lungul acestei perioade au fost abordate, și aduse în atenția Uniunii Europene, 8 teme principale: conflictele cu carnivorele mari, programele pentru tineri, educația, agricultura, regiunile mai puțin dezvoltate, proiecte, turism, valorile locale.
Principalele activități realizate de Biroul Virtual de Reprezentanță au fost cuantificate în 32 de evenimente organizate, aproximativ 80.000 de participanți, promovarea a 15 tipuri de produse tradiționale.
“Obiectivul biroului virtual este de a reprezenta la Bruxelles caracteristicile locale, turistice, cultura și diferitele provocări, sub forma unor evenimente sau chiar prin generarea unor proiecte cu finanțare” a apreciat Lukács Eva, coordonatoarea compartimentului de Relații Internaționale a Consiliului Județean Harghita.
Cu privire la activitatea dedicată tinerilor, în contextul anului 2022, Anul European al Tinerilor, a vorbit Beres Tunde, consilier în cadrul Compartimentului de Relații Internaționale, apreciind faptul că, în acest sens, Consiliul Județean Harghita și-a propus să asculte vocea tinerilor. Ca realizări aceasta a menționat înființarea spațiului pentru tineri, în cadrul proiectului Talent Magnet, dezvoltarea unei aplicații – Harghita te așteaptă acasă, prin care tinerii pot afla oportunitățile la nivel local.
Activitatea președintelui, Borboly Csaba, a cuprins 55 sesiuni plenare, 358 ședințe ale Comisiilor de specialitate și Intergroup, aproximativ 300 amendamente legislative europene.
“De foarte multe ori nu se vede ce se întâmplă la Bruxelles, o idee necesită o perioadă mai lungă de timp pentru ca decizia să fie luată. Ne-am axat foarte mult să încercăm să influențăm deciziile și să modificăm legislația europeană pentru a fi cât mai aproape de specificul local. Una din cele mai mari provocări este atragerea fondurilor la nivel local, aducerea mai aproape a resurselor europene și utilizarea acestora. Activitatea internațională este foarte importantă și Consiliul Județean Harghita s-a dovedit un partener extrem de important” a apreciat Borboly Csaba.
Csak Laszlo, expert, a apreciat importanța avizelor formulate la solicitarea președintelui, Borboly Csaba, în domenii precum tineret și schimbările de mediu, subliniind că aceste documente juridice elaborate în Comitetul European al Regiunilor apar în Monitorul Oficial al Comisiei Europene ca avize.
”Fără un aviz nu se poate face nimic, și ceea ce e important este că într-un proces legislativ, când se pregătește următoarea perioadă de finanțare, de fiecare dată se solicită avizul CoR. Acel aviz în mod obligatoriu trebuie luat în considerare, și importanța acestuia este că, părerea autorităților locale apare fără echivoc în procedura legislativă” a mai notat expertul.
Borboly Csaba, în debutul activității sale la CoR, a văzut posibilitatea de a include idei noi, de a pune obiective tabu pe masă.
”Cel mai bun rezultat este acela că, propunerea formulată de noi privind dezvoltarea competențelor, ca tinerii să primească un pachet de bază care înseamnă învățarea limbilor străine, conectivitate, să fie inclusă în cel mai important document privind viitorul Europei. Încercăm să continuăm această activitate, pentru că, chiar dacă nu este vizibilă, am ajuns acolo ca județul să fie cunoscut la nivelul tuturor instituțiilor europene, ca fiind o zonă cu idei si proiecte de viitor. Prin această activitate am reușit să aducem foarte mulți bani, datorită unor parteneriate finanțate de Bruxelles, și suntem în postura de a fi căutați în parteneriate și în organizarea evenimentelor de nivel european, astfel încât, prin activitatea desfășurată să aducem beneficii pentru județ” a subliniat Borboly Csaba.
Miercurea Ciuc, 6 februarie 2023