Jelentős pénz marad helyben a minőség biztosítása mellett

 

Április 20-ig jelentkezhetnek az érdekelt cégek arra a központosított közbeszerzésre, amelyet Hargita Megye Tanácsa, mint regionális hatóság hirdetett meg. Az országban ez az első ilyen jellegű közbeszerzés. Mint korábban írtuk, a megyei tanács közbeszerzésekkel foglalkozó osztályának munkáját dicséri, hogy a három állami intézmény közül, amelyekkel szerződést kötött az Országos Közbeszerzési Ügynökség (ANAP) regionális hatóság megalakítására, egyik Hargita Megye Tanácsa. Ennek köszönhetően Hargita Megye Tanácsának központosított közbeszerzési egysége több intézmény közbeszerzését is lebonyolíthatja.

A jelenlegi kiírás a megyei tanács közbeszerzéseit összesítő online felületén is megtekinthető. Az irodaszereket magában foglaló keretszerződés áfa nélküli értéke 4,68 millió lej, amely 36 hónapra szól. A megrendelő fél Hargita Megye Tanácsa mellett a Hargita Megyei Katonai Központ és a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége. A legnagyobb értékű szerződés több mint 781 ezer lej.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke megköszönte a lehetőséget és azt a munkát, amelyet a közbeszerzési osztály az elmúlt években kifejtett.

– Ezzel a lehetőséggel az elkövetkezőkben a megyei tanácsnak és a 21 alárendelt intézményének, valamint azon polgármesteri hivataloknak, akik jelezték már együttműködési szándékukat, nagyon sok pénzt meg fogunk spórolni. Ugyanakkor ez a minőségi termékek beszerzéséről is szól. Ez mellett pedig a közbeszerzéssel járó bürokratikus eljárásokat is magunkra vállaljuk, beleértve az óvásokat is – tette hozzá a megyei tanács elnöke. Mint mondta, többek között azért is lett kiválasztva a megyei tanács erre a pilot programra, mert nagy tapasztalata van az óvások terén is.

Tavaly októberben alakult meg a Hargita Megyei Központosított Közbeszerzési Egység, azóta pedig széleskörben felmérte az alintézmények igényeit.

Liviu Bostan, az Országos Közbeszerzési Ügynökség elnöke elmondta, bízik benne, hogy az évek során helyi közbeszerzési központtá, valamint regionális szakértői központtá alakul a Hargita Megye Tanácsa keretében létrejött egység. Az ügynökség részéről az elkövetkezőkben biztosítják a szükséges képzéseket. Mint mondta, nagyon fontos, hogy ez a modell példaértékű legyen.

Az együttműködés a SIPOCA 625 nevű program keretében, az Európai Beruházási Bank támogatásával, és az Ernst&Young konzorcium konzultálásával valósul meg.

Tiberiu Angelescu a beruházási bank képviseletében kiemelte a hatékony együttműködést, amely révén ez a központosított egység elkezdheti működését.

Újdonság, hogy ezen közbeszerzés az ár-érték arányt veszi figyelembe, nem pedig a legkisebb ajánlatot. Mint azt Groza Noémi, a megyei tanács közbeszerzési osztályának vezetője elmondta, annak érdekében, hogy az ajánlatkérés tükrözze a piaci helyzetet, előzetesen piackutatást is végeztek.

A jelenlegi partnerek mellett több helyi önkormányzat is jelezte már csatlakozási szándékát. A megyei tanács központosított közbeszerzései révén a csatlakozó intézmények helyett a teljes közbeszerzési procedúrát lebonyolítja a megyei tanács egysége, ugyanakkor az óvásokat is a megyei tanács felé fogalmazzák meg csupán. Ezzel kapcsolatban Borboly Csaba elmondta, ez sok helyi önkormányzatnak segítség, főleg a kisebbeknek, ahol nincs erre szakosodott apparátus.

Csíkszereda, 2022. március 16.