Sub organizarea Consiliului Județean Harghita și a Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita, ediția a X-a a forumului Viitorul e acasă, s-a desfășurat online, cu participarea partenerilor din proiectul Talent Magnet și a persoanelor interesate.

Obiectivele forumului au fost: încurajarea spiritului antreprenorial al elevilor din județul Harghita prin diferite programe, dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale și  oportunităților actuale de finanțare, cunoașterea formelor de sprijin, prezentarea de programe pentru a-i ajuta pe tineri să intre pe piața muncii, sprijin pentru învățarea eficientă și exemplele de bune practici.

La eveniment au participat Novák Károly Eduárd, ministrul tineretului și sportului, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita Cilip, Árpád, director al Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita, Fancsali Kálmán, specialist în oportunități de finanțare, elevi, antreprenori, și profesori.

În prezentarea sa motivațională, Novák Károly Eduárd, ministrul tineretului și sportului, campion paralimpic, mondial și european de ciclism, a împărtășit cu tinerii experiențele sale din ultimii ani, dar a subliniat că perseverența și dragostea pentru muncă sunt calea spre succes. Potrivit acestuia, este necesar să luptăm pentru obiectivele stabilite,  și să nu ne dăm bătuți în fața obstacolelor.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a vorbit despre cooperarea dintre școli, sectorul de afaceri și instituțiile publice, asigurându-i pe elevi de deschiderea sa spre dialog. Elevii trebuie să își stabilească propria viziune și scopul în viață, motiv pentru care au creat mai multe platforme și inițiative cu agenția de dezvoltare pentru a-i ajuta. Incubatoarele de afaceri le oferă tinerilor întreprinzători oportunități, constituind un real suport în  consilierea profesională – a concluzionat Borboly Csaba.

Cilip Árpád, directorul agenției de dezvoltare, a subliniat necesitatea de a profita de oportunitățile oferite de spațiul online, apoi a adăugat că va continua întâlnirile cu elevii pentru că este foarte important ca aceștia să primească informații direct de la profesioniști.

Béres Tünde, managerul de proiect al Talent Magnet, a descris pe scurt proiectul și obiectivele sale pe termen lung privind păstrarea și sprijinirea tinerelor talente la nivel local, acestea fiind: locuri de muncă de calitate,  un mediu de afaceri prosper, crearea unei culturi corporative atractive care să permită flexibilitatea în muncă și echilibrul dintre viața profesională și viața personală, dezvoltarea oportunităților de dezvoltare personală și profesională, sprijinirea educației inovatoare formale și non-formale.

Participanții au putut afla în cadrul forumului, și despre oportunitățile actuale de finanțare,  de la Fancsali Kálmán, reprezentantul Eurotop Consulting Kft.

Miercurea Ciuc , 8 octombrie 2021