Agricultura durabilă
Prima conferință a proiectului CAPactivities2022 cofinanțat de Uniunea Europeană a avut loc la Lupeni pe data de 16 decembrie. Printre subiectele discutate s-au numărat dezvoltarea durabilă, biodiversitatea, conștientizarea problemelor de mediu și strategia „Farm to Fork”.
Obiectivul general al programului este de a crește gradul de conștientizare a măsurilor politicii agricole comune a UE și de a încuraja tinerii să intre în sectorul agricol.
Prin intermediul conferințelor și al meselor rotunde, organizatorii își propun să sensibilizeze publicul cu privire la Politica Agricolă Comună, subliniând în același timp provocările cu care se confruntă agricultorii locali pentru a facilita tranziția către o economie durabilă și adaptabilă.
În acest sens, sectorul agroalimentar are nevoie de multă atenție, deoarece producția ecologică depinde în mare măsură de modul în care sunt cultivate terenurile agricole.
După spusele lui Cilip Árpád, șeful Agenției de Dezvoltare a Județului Harghita, tânăra generație trebuie încurajată să vadă potențialul agriculturii și importanța acesteia. Consiliul Județean Harghita și Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita, instituție subordonată, au aplicat cu succes și în acest an pentru un proiect al Uniunii Europene axat pe agricultură. Aceștia încearcă să facă politicile UE mai accesibile pentru micii fermieri. În același timp, aceștia doresc să dezvolte lanțul alimentar scurt prin dezvoltarea vânzărilor online cu marca Produs Seciuesc.
Politica agricolă comună (PAC) este una dintre cele mai importante politici ale UE. Este un parteneriat între agricultură și societate și între Europa și fermieri. Este o politică care este comună tuturor țărilor și cetățenilor UE și de care aceștia beneficiază în multe feluri.
Programul CAPactivities are ca scop să facă politica agricolă comună a UE mai ușor de înțeles și să o apropie de micii fermieri locali.
#IMCAP #CAPactivities