Consiliul Județean Harghita, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Harghita, Asociația Învățătorilor Harghiteni, Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România și Casa Corpului Didactic „Apáczai Csere János”, a marcat, în 23 noiembrie, Ziua Internațională a Profesorilor şi a Educaţiei, printr-o festivitate de premiere a cadrelor didactice care au desfășurat de-a lungul anilor o activitate educațională şi didactică remarcabilă, de modelare a personalității copiilor, pentru dezvoltarea abilităţilor şi talentelor acestora.

În deschiderea evenimentului, Ferencz-Salamon Alpár, directorul Casei Corpului Didactic şi preşedinte al Comisiei de învățământ a Consiliului Judeţean Harghita, le-a urat bun venit celor prezenți la evenimentul dedicat recunoașterii activității la catedră dar și a rolului indispensabil și de o importanță deosebită, al cadrelor didactice,  în asigurarea viitorului elevilor și a comunităților.

“Astăzi, la doar câteva zile după Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, sărbătorim și recunoaștem activitatea complexă și deosebită a unor cadre didactice care, pe lângă activitatea de la catedră, clădind crezul lor educațional pe nevoile educative ale copiilor, și-au asumat rolul de a fi creatori de idei, de comunități, de valori, de visuri, servind cu devotament interesele educative ale comunităților, dincolo de zidurile școlilor, câștigând astfel recunoștința și respectul nostru, al tuturor. În astfel de ocazii, privindu-vă, inspirat de modul exemplar al muncii, al carierei, al profesionalismului dumneavoastră, reflectez mereu asupra complexității profesiei de dascăl. În timp ce un medic se ocupă de sănătatea trupului, un psiholog de sănătatea spiritului, un preot de credință, un filozof de căutarea sensului lucrurilor, de formarea unei viziuni asupra lumii sau un consilier, de orientarea în viață, noi, în calitate de educatori, prin munca noastră cu copiii, suntem în același timp gardienii sănătății lor, îngrijitorii spiritului lor, întăritorii credinței lor, constructorii viziunii lor asupra lumii sau busolele drumului lor în viață. Un bun educator nu învață prin predare ci educă prin exemplu, creând astfel viitorul, într-un mod direct”, a subliniat Ferencz-Salamon Alpár.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Judeţean Harghita, le-a mulțumit partenerilor pentru realizarea acestui eveniment prin care este arătat respectul față de profesia de dascăl.

“Mă bucur foarte mult că sunt aici și pot să spun câteva cuvinte pentru acei oameni de care suntem foarte mândri. Cred că premierea de azi înseamnă un respect  pentru o profesie, pentru rezultatele și munca depusă în anii anteriori. Îi mulțumesc lui Ferencz-Salamon Alpár, inițiatorul  acestor evenimente, și partenerilor, că putem face acest lucru împreună. Cred că foarte multe lucruri s-au schimbat în ultimii ani și am găsit soluții benefice pentru educație, conlucrând. Felicitări tuturor celor care sunteți astăzi premiați”, a apreciat Borboly Csaba.

Unsprezece cadre didactice au fost premiate în acest an, astfel, meritele Vicepreședintelui Asociației Învățătorilor Harghiteni și profesor în învățământul primar, Braic Carmen – Elena, ale directorul Liceului Teoretic „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni, profesor de Limba și literatura română, Cosmina-Maria Nan și ale Directorului Clubului Sportiv Școlar Toplița,  Macarie Olimpiu – Marius, au fost răsplătite cu distincția „Premiul Pro Civitate” al Consiliului Județean Harghita care se acordă acelor persoane care prin activitatea lor de mai multe decenii au contribuit la dezvoltarea județului în domeniul culturii, al artei, al educației, al sportului sau în alte domenii ale vieții publice.

Cu privire la activitatea doamnei Braic Carmen – Elena , Profesor Elena Mîndru, Inspector școlar, Președinte al Asociației Învățătorilor Harghiteni, a subliniat Suntem norocoși să avem astfel de oameni în comunitatea noastră educațională, oameni care nu doar vorbesc despre schimbare, ci și acționează în consecință. Un astfel de exemplu, un lider în educație, care face diferența în viețile discipolilor și a colegilor săi este și Carmen.  Pentru Carmen Braic acest premiu este o recunoaștere a muncii și angajamentului ei în educație. Cu siguranță, contribuția doamnei învățătoare va continua să influențeze viețile elevilor și să inspire generațiile viitoare prin profesionalismului său”.

„Asta văd în școală: locul unde elevii mei învață să se descopere! Îmi doresc o școală care râde”, sunt cuvintele Doamnei Director a Liceului Teoretic „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni, profesor de Limba și literatura română, Cosmina-Maria Nan, care surprind crezul unui lider școlar dedicat, cu un impact semnificativ în educație, cultură și comunitatea locală.

„Suntem convinși că orice școală și-ar dori un director ca doamna profesoară Cosmina-Maria Nan, nu doar pentru cele prezentate mai sus, ci datorită faptului că se dedică atât de intens discursului didactic, comunicării cu angajații școlii, cu părinții sau cu elevii, stării de bine a fiecăruia din școală, încât nu putem decât să fim fericiți și optimiști. Educația e pe mâini bune!”, a apreciat Glodeanu Cristinel Fănel, Inspector Școlar General Adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Harghita.

În ceea ce-l privește pe Directorului Clubului Sportiv Școlar Toplița,  Macarie Olimpiu-Marius, Hîrlav Costin, Consilier Județean, a apreciat că prin pasiunea cu care și-a îmbrățișat întreaga carieră, rezultatele clubului sportiv nu au întârziat să apară, fiind obținute multiple titluri naționale la concursurile de profil și sub îndrumarea sa, numeroși copii fiind selecționați la loturile naționale.

Pentru educație publică este acordată distincția „Premiul Majláth Gusztáv Károly” al Consiliului Județean Harghita acelor persoane care au avut o activitate pedagogică pe o perioadă lungă de timp, contribuind la formarea personalității, dezvoltarea abilităților copiilor și elevilor, la descoperirea de talente, și ale căror rezultate teoretice și practice sunt utilizate în numeroase instituții de învățământ din județ.

În acest sens, distincția „Premiul Majláth Gusztáv Károly” a fost acordată Coordonatorului Cercului de Jocuri și Meșteșuguri Populare – Ádám Katalin, Profesoarei de arte plastice și artist plastic, aflată în pensie – Bakó Klára, Directorului Școlii Gimnaziale „Kós Károly” – Csibi Zsuzsanna, profesorului – director al Școlii Gimnaziale „ Nagy Imre” și Centrului de excelență al județului Harghita – Dávid Zoltán, Profesorului asociat, Director al extensiei Odorheiu Secuiesc din cadrul Universității „ Babeș – Bolyai” – Dósa Zoltán, Învățătoarei de la Liceul Tehnologic “Sövér Elek” – Hunyadi Irén, Profesorului și Director al Liceului teoretic „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc – Laczkó György și post-mortem, Profesorului –  Novák Károly-István.

Miercurea Ciuc, 24 noiembrie 2023