Spitalul județean a atins o piatră de hotar istorică în îngrijirea pacienților de terapie intensivă: au lansat programul de terapie de Realitate Virtuală (VR) în secția de terapie intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc – după cunoștințele noastre în premieră națională. Utilizarea tehnologiei VR reduce demonstrabil anxietatea și durerea pacienților, sprijină reabilitarea și contribuie la prevenirea depresiei și a stresului posttraumatic – deschizând noi perspective în îngrijirea spitalicească.

Ideea inițiativei a fost formulată în anul 2024 de către Dr. Kiss Konrád-Ottó, medic rezident. Echipa secției de terapie intensivă, sub conducerea doamnei dr. András-Hlavathy Katalin, a înființat Asociația Sfântul Anton de Padova, prin intermediul căreia au început să strângă donații. După un an de muncă perseverentă, cu ajutorul Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc, al Asociației Întreprinzătorilor Ciucani, a donațiilor primite prin Balul Katalin și al Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, în mai 2025 asociația a reușit să achiziționeze șase ochelari VR Meta Quest 3.

Programele terapeutice care rulează pe acestea au fost oferite gratuit de organizația americană Invincikids. Aplicațiile au fost dezvoltate de trei medici anesteziologi de la Universitatea Stanford.

În data de 05.05.2025 s-a desfășurat prima terapie VR în spital. Pacientul a fost internat pe secția de terapie intensivă de două săptămâni. Starea lui fizică s-a îmbunătățit: respira fără ajutorul unui ventilator, printr-o canulă traheală, și comunica prin gesturi și scris. În prezența medicilor dr. Bartha István, dr. Ráduly Dénes și dr. Kiss Konrád-Ottó, precum și a echipei secției de terapie intensivă, pacientul ”s-a scufundat” în lumea copacilor Sequoia canadiene. La început, avea o expresie serioasă, dar treptat a devenit curios și a zâmbit – ceva ce nu am mai văzut pe durata internării sale. A doua zi, când a văzut că aduc casca VR, s-a ridicat singur în pat, și-a pus protecția facială și a indicat cu entuziasm că dorește să vadă din nou natura.

Este important ca atât pacienții, cât și personalul medical să poată folosi tehnologia VR în siguranță și cu încredere. Pentru această pe parcursul terapiei se respectă următoarele reguli: aplicarea terapiei cu sistem închis, fără acces la internet – conține doar jocuri și meditații dezvoltate de Fundația Invincikids, special concepute pentru pacienți. Pacienții în timpul utilizării VR sunt ”însoțiți” doar de asistentele și medicii care au participat la formare. Înainte de folosirea sistemului, pacienții primesc explicațiile necesare.

Despre terapia VR studiile au demonstrat că reduce intensitatea și disconfortul durerii, diminuează anxietatea, poate reduce necesitatea analgezicelor, scurtează durata spitalizării, sprijină o reabilitare mai rapidă și mai confortabilă, oferă o evadare mentală, reducând plictiseala și sentimentul de neputință. Această abordare inovatoare ajută la prevenirea depresiei și a sindromului de stres posttraumatic, care poate apărea la 20–40% dintre pacienții externați de pe secțiile de terapie intensivă.

În viitor se dorește utilizarea căștilor VR și în fizioterapie, împreună cu terapeuți specializați și echipamente speciale. Pacienții imobilizați la pat pierd rapid masa musculară, ceea ce încetinește recuperarea – mediul virtual motivant poate ajuta și în acest sens. De asemenea, se planifică o cercetare științifică privind eficacitatea terapiei VR, în special în rândul pacienților din România – un astfel de studiu nu există încă în țară.

„Nu putem – nici ca laici, nici ca profesioniști – să ne imaginăm cum este să petreci o perioadă lungă într-un mediu spitalicesc lipsit de stimuli, unde doar sunetele aparatelor și pereții din față definesc zilele. Lipsa naturii și a apropierii umane afectează profund și sufletul. VR nu este o soluție completă, dar poate oferi alinare și sprijin. Acest lucru este confirmat atât de cercetări, cât și de povestea primului nostru pacient care a beneficiat de această terapie”

– a concluzionat Dr. Kiss Konrád-Ottó.