Care sunt factorii considerați esențiali pentru tineri într-un oraș talent-friendly? Ce pot face părțile locale interesate pentru a atrage și păstra tinerele talente? Reprezentanții generațiilor tinere tind să se mute în orașe mai mari datorită oportunităților legate de muncă și a unui stil de viață activ. Cu toate acestea, de obicei, au o legătură emoțională puternică cu orașele lor natale. Orașele mici și mijlocii din regiunea Dunării pot profita de acest atașament pentru a valorifica aspectele pozitive și pentru a atrage aceste talente în momentul în care sunt pe cale să se stabilească.
În cadrul unei întâlniri ce a avut loc în orașul Nyíregyháza, Ungaria, partenerii din cadrul proiectului Talent Magnet au prezentat stadiul tehnicilor de atragere și păstrare a tinerelor talente prezentând concluziile părților locale interesate – companii, mediul academic, ONG-urile și administrația publică. A fost dovedit faptul că una din sarcinile ce reprezintă o provocare pentru administrația publică este aceea de a crea politici inovative, oportunități de locuri de muncă și un mediu de afaceri funcțional care să-i atragă pe tinerii calificați. De asemenea, tinerele talente invitate au subliniat că oportunitățile de dezvoltare personală și a carierei precum și acordarea sprijinului au o mare importanță.
Pe baza principalelor constatări ale discuției cu talentele locale, putem concluziona că talentele nu trebuie împiedicate din a se muta din orașul natal pentru a dobândi noi cunoștințe și experiență în capitală sau chiar în străinătate. De fapt, ar trebui să-i încurajăm să facă asta și, ulterior, să-i convingem să vină acasă și să folosească ceea ce au învățat în beneficiul orașelor lor natale. Pentru a realiza acest lucru, sunt necesare strategii de marketing și dezvoltare cuprinzătoare și coerente, cu un accent puternic pe brandingul orașului.
Acestea au fost câteva dintre lecțiile cheie învățate la prima întâlnire transnațională a partenerilor proiectului Talent Magnet – implementate în cadrul Programului Interreg Danube – care a avut loc în perioada 14-15 septembrie 2021 la Nyíregyháza, Ungaria. La reuniune, au participat majoritatea partenerilor și reprezentanților orașelor pilot, aceștia fiind implicați în sesiuni interactive și discuții.
În a doua parte a proiectului, accentul va fi pus pe orașele pilot. Aceste orașe vor trebui să înceapă să găsească modalități de atragere și păstrare a talentelor, implicând toți jucătorii. Din fericire, vor fi puse la dispoziție mai multe instrumente dezvoltate în cadrul proiectului pentru a le susține eforturile. Trusa de instrumente Talent Magnet va fi, de asemenea, la dispoziția oricărui alt oraș interesat să pregătească planuri de atracție și păstrare a talentelor locale.
Urmăriți Talent Magnet pentru a afla și pe viitor informații interesante : https://www.facebook.com/TalentMagnetProject
Miercurea Ciuc, 23 septembrie 2021