A szórvány megyék számára is pályázati tájékoztatást tartott Hargita Megye Tanácsa

 Hargita Megye Tanácsa civil szervezeteknek szóló pályázati programját a szórvány magyarságban élő civil szervezetek és történelmi magyar egyházak számára is népszerűsíti.

Tavalyhoz hasonlóan idén, március 21-én a szórvány megyék számára is tartottak pályázati tájékoztatást, amelyen Veres Stelian kanonok, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség gazdasági igazgatója is részt vett.

https://fb.watch/bUqq2f2MXb/

A megyei tanács programjai népviseletek készíttetését, kulturális programok, projektek lebonyolítását és rendezvények szervezését, ifjúsági tevékenységeket, turisztikai programok lebonyolítását, sporttevékenység szponzorálását, családoknak szóló tevékenységek támogatását, valamint önkéntes tűzoltó egyesületeket is támogat. Ezen kívül pedig egyházakkal közös együttműködésben szervezett rendezvények támogatására is külön kiírás van minden évben, valamint az egyháztámogatási program, amely révén egyházi ingatlanok építését, felújítását is támogatja külön költségvetésű programban.

A támogatási programokat minél szélesebb kőrben szeretné ismertté tenni Hargita Megye Tanácsa, hogy a támogatási keretből a szórvány megyék civil egyesületei, alapítvánayi és egyházi felekezetei számára is minél több lehetőséget biztosítsanak.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte a rendezvények, programok szervezésén túl a későbbiekben szeretnék elérni, ha a más megyékben is hozzá tudnának járulni a történelmi egyházak ingatlanjainak felújításához, akár már az őszi egyháztámogatási kiírás alkalmával. – Azt láttuk az elmúlt évek során, hogy mindig van lehetőség, hogy bővítsük az együttműködések körét és tegyük élővé a kapcsolatokat. Erősítsük a tömbmagyarság és a szórvány együttműködését, hiszen mindig lehet bővíteni a tevékenység körét, ennek határai jelenleg nincsenek. Azt szeretnénk elérni, hogy a fiatalok ugyanúgy ismerjék a szórványban fellelhető kulturális értékeket, történelmet, mint a Székelyföld vagy az anyaországi értékeket – mondta el Borboly Csaba.

A pályázatok részletes leírása a hargitamegye.ro/palyazatok oldalon olvashatóak. A civil egyesületek idén is online adhatják le pályázataikat.

Csíkszereda, 2022. március 15.