Újvidéken, Novi Sad városába látogatott el egy erdélyi delegáció, annak érdekében, hogy az itthoni és a vajdasági vállalkozók közötti együttműködés lehetőségéről beszéljenek.

A találkozókon Hargita megyét képviselte Borboly Csaba, megyeelnök, jelen volt még Csíkszereda polgármestere, Korodi Attila, Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, Márk Csucsi Róbert, a Csíki Vállalkozók Egyesületének elnöke és Ferenc Schemmer Hargita megyei tanácsadó is.

A Csíki Vállalkozók Egyesületének felkérésére vettek részt és erősítették a kapcsolatot Újvidéken, ahol a Tartományi Kormány elnöke, Igor Mirović fogadta a delegáció tagjait.

A tartományi találkozóra a parlamentben került sor, ezután pedig a Vajdasági Kereskedelmi és Ipari Kamarában folytatták a megbeszélést.

A találkozón a gazdasági kapcsolatok kialakításáról, turizmusról, élelmiszer feldolgozásról és a Vajdasággal történő együttműködési lehetőségekről tárgyaltak a résztvevők. Céljaik között szerepelt az, hogy csíki és a vajdasági termelők közötti együttműködési folyamat elindítása, legyen szó kulturális, gazdasági, gasztronómiai, turisztikai programról.

Igor Mirović a találkozó keretében elmondta, hogy a nyersanyagok feldolgozása mellett ökológiailag releváns termékeket állítanak elő, és azon dolgoznak, hogy egy egymáshoz kapcsolódó gazdasági láncot építsenek ki.

Az újvidéki termelők zöldség- és gyümölcstermelésében és feldolgozásában kiváltképp erősek, ami pedig elengedhetetlen a pálinkafőzéshez. Sokan erősítik az agrár IT ágazatot is, felügyelik és optimalizálják az agrár munkálatokat.

 Borboly Csaba hangsúlyozta: „minden olyan programot és eseményt támogatunk, amely a megye fejlődését eredményezi, segítünk összekapcsolni a vállalkozókat, jelezzenek bátran.”

Csíkszereda, 2022. július 14.