A hadiállapot 60. napján vagyunk túl, ami pont annyival több, mint amennyi időt békében is eltölthetnénk szeretteink, barátaink körében. Csak bízni tudunk abban, hogy ez a rémálom hamarosan véget ér!

A 2 hónapja tartó háborús cselekmények elől ide menekülő belső ukrajnaiakra és befogadóikra hatalmas humanitárius nyomás nehezedett — köztük a Beregszászi kistérség által fenntartott befogadóhelyekre, egyházi- és civil szállásadókra, de az első hullámban érkező segítségnek köszönhetően sikerült kézben tartani, ill. megelőzni a humanitárius katasztrófát.

Hargita Megye Tanácsának szervezésében zajló adománygyűjtés felülmúlta a várakozásokat.

Babják Zoltán, Beregszász polgármesterének tájéloztató leveléből idézünk:

,,A hadiállapot kezdete óta 74 humanitárius segélyt szállító mikrobuszt fogadtunk, mely több mint 110 tonna segélyt hozott 26 testvértelepülésről. Ennek köszönhetően 11 kommunális intézményében jelenleg 350 ideiglenesen áttelepült menekültet tudunk ellátni. Számukra napi háromszori étkeztetést, tisztálkodási lehetőséget és szükség esetén egészségügyi ellátást biztosítunk. Erre 30 tonna élelmiszert és tisztálkodási termékeket használtunk fel.

A városi tanács révén összesen 3937 élelmiszercsomagot juttattunk házhoz azoknak az állampolgároknak, akiknek sürgősen segítségre volt szüksége. Ez összesen 3437 család. A 6 éves kor alatti gyermekek számára igényelhető csomagért eddig közel 1850 kérelem érkezett hozzánk. A hadiállapot alatt több mint 40 tonna segélyt osztottunk ki ebben a kategóriában.

Ruhaneműből, az elszállásolást biztosító termékekből és technikai eszközökből 25 tonnát használtunk fel, illetve üzemeltünk be.

Ezzel véget ért a partnereinktől kapott humanitárius segélyek szétosztásának első hulláma!

A humanitárius segélyek kiosztásának jövőbeli rendszeréhez megkaptuk a speciális vonalkódbeolvasó kártyákat. A rendszer jelenleg tesztüzemmódban működik, de hamarosan megkezdjük a rászoruló családok regisztrálását. Időközben az önkormányzatnak címzett – külföldről érkező – segélyszállítmányok érkeztetése és további logisztikája is biztosítottá vált.

A még meglévő kapacitásaink mellett számítunk támogató partnereink — köztük testvérvárosaink — adományainak második hullámára. Az mára nyilvánvaló, hogy milyen jellegű adományokra lehet szükségünk a közeljövőben. Előző levelemben kitértem azokra a szempontokra, amelyek figyelembevételét kértem egy esetleges – második hullámban történő – adománygyűjtésnél. Ezt pontosítva most arra kérem Önöket, hogy amennyiben lehetőségeik engedik, úgy tartós élelmiszerek és tisztítószerek (70/30 %-os arányú) gyűjtésére fókuszáljanak a továbbiakban, ahhoz, hogy ne maradjanak ellátás nélkül a rászorultjaink.

Köszönjük az önzetlen segítséget, mérhetetlen összefogást együttérzést és együtt gondolkodást, amit a közösségünk érdekében tettek és tesznek az elkövetkező nehéz időszakban.”