Online tartott tanácsülést Hargita Megye Tanácsa

Őshonos gyümölcsfákat ültetnek a megyei utak mentén, a régi betonhidakat korrugált csövekre cserélik, jelentős hitéleti tevékenységek szervezéséhez társul Hargita Megye Tanácsa, támfalat építenek és cserélik az átereszeket Kászonban. Ezekről döntöttek Hargita Megye Tanácsa március 25-i online ülésén.

A rendkívüli tanácsülés visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/977465860667638

Évről évre népszerűbb a megyei tanács Kiskertész programja, a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete is számos szakirányú képzést szervez. Tavaly márciusban elindult Hargita Megye Tanácsa Életet jelentő fák Hargita megyében kampánya, csatlakozva a Régiók Bizottsága Trees for Life kezdeményezéséhez, számolt be a részletekről Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette: a felsorolt kezdeményezéseket összevetve, közbirtokosságokkal, civil szervezetekkel közösen felhívják a figyelmet a fák és a falültetés fontosságára, remélik, hogy felhívásukhoz minél többen csatlakoznak. Keresik a térségek őshonos fáit, gyümölcsfacsemetéket ültetnek a megyei utak mentén, ahol nem balesetveszélyesek, egyeztetve a rendőrséggel, részletezte a megyeelnök. A március 25-i tanácsülésen a megyei tanács saját cégét, a Hargita Útkezelő Vállalatot bízták meg a programmal.

Sok száz átereszt cserélnek ki megyeszerte, a régi betoncsöveket korrugált csövekre cserélik, így megoldják a vízelvezetést is, illetve ez egy olcsóbb és könnyebben cserélhető megoldás.

Jelentős hitéleti tevékenységekhez társul Hargita Megye Tanácsa az egyház együttműködési programján keresztül, olyan rendezvényekhez, amelyek térségi méreteket öltenek, jelentős költségvetéssel, ismertette Borboly Csaba. Hozzátette: egyik rendezvény esetében sem javasolják a teljes összeget, az egyházak önrésszel járulnak hozzá a költségekhez. Mint a megyeelnök elmondta, 19 igénylést kaptak, olyan eseményekhez fognak csatlakozni, mint a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó, a szejkefürdői unitárius találkozó, a református ifjúsági találkozó, vagy a különböző kórustalálkozók.

Kászonban támfalat építenek és átereszt cserélnek, az egymillió lejes munkálatot a Hargita Útkezelő Vállalat végzi. Ez egy több éve húzódó munkálat, ugyanis nehéz volt a dokumentációt elkészíteni, magyarázta Borboly Csaba.

A megyeelnök hozzátette: a héten több szakaszon folyik karbantartási munkálat, Hidegségben befejezik a támfalat, Tölgyes és Ditró között folytatják a munkálatokat, elindul a póthidak építése Székelypálfalva és Énlaka között, illetve Siklód fele, kátyúznak a 136-os megyei úton Székelykeresztúron, kazettázást végeznek Énlaka és a Peszente-tető között, sáncokat takarítanak Libánban.

Csíkszereda, 2024. március 25.