Új tervet készítenek

 

Az Orotva és Borszék közötti 128-as jelzésű megyei utat is felújítaná Hargita Megye Tanácsa. Új tervet készítenek, amelynek a szerződés aláírására június 10-én került sor Orotván.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, a korábbi terv hiányos volt és EU-s forrásra sem sikerült pályázni. – Az út felújítását három szakaszban készítjük el: a két, már aszfaltozott szakaszt, amit korábban a megyei tanács újított fel, illetve a közbeeső, rész, amelyen még nincs aszfalt. Bízunk benne, ezzel a tervvel, amely várhatóan év végéig elkészül sikerül forrásokra pályáznunk és jövő évben kiírhatjuk a közbeszerzést a kivitelezésre is. Ezen az új útszakaszon pedig Borszékre a majdani wellnessközponthoz is rövidebb útszakaszon lehet eljutni Gyergyószékről, és Csík-, Udvarhely-, vagy Háromszékről – mondta el Borboly Csaba.

Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármestere hozzátette, remélik minél előbb lesz rá sikeres pályázat és a Gyergyó-medence egyik legszebb kistelepülésén is aszfaltút vezet keresztül egészen Borszékig, nagy lehetőséget jelentve a településnek is az áthaladó turistaforgalomból.

Mik József, Borszék polgármestere szerint ez volt az első út, amely összekötötte Borszéket Gyergyó-medencével, a felújításával pedig az üdülőváros vonzóbb lesz mint turisztikai célpont.

Az utat három szakaszban újítják fel: Borszéken 2,5 kilométer szakaszon az aszfaltos rész, Orotva és az E578-as jelzésű út közötti szintén aszfaltos részt, valamint külön szakaszban a két korábban említett rész között.

Csíkszereda, 2021. június 10.