Online falugyűlésen kerestük a legjobb megoldást

Csíkszereda, 2020. július 17.

A csomafalvi lakók érdekében korlátozni kell a településen áthaladó teherforgalmat

A Gyergyócsomafalvi Polgármesteri Hivatal petícióval fordult Hargita Megye Tanácsához, amelyben a DJ 126-os jelzésű terelőúttal kapcsolatosan tett panaszt, mivel a megnövekedett teherforgalom miatt egyre rosszabb állapotba kerülnek az út mentén található lakóházak, az ott élők nyugalmát zavarják a teherautók.

A petíciót több mint hatszáz ott élő írta alá, ezzel is nyomatékosítva, hogy az egész közösséget érintő problémáról van szó.

A közös megoldáskeresés érdekében július 16-án, csütörtökön délben online falugyűlést szervezett Hargita Megye Tanácsa, amelyen megvitatásra került a probléma. A ZOOM felületen zajló falugyűlésre meghívást kaptak a csomafalvi, alfalvi és újfalvi lakók, ugyanakkor bárki élőben követhette a tanácskozást a közösségi oldalon keresztül.

Márton László Szilárd, Gyergyócsomafalva polgármestere köszöntőjében elmondta: a településen áthaladó nagy mennyiségű teherforgalom az épületekben tett károkon túl az itt élők nyugalmát is zavarja.

– Az, hogy nincs rendben az elterelésnek az ügye azt már több hónapja jelezte polgármester úr, utána jött a petíció is, ez egy körülményes folyamat, amely rendezése időigényes, de keressük a legjobb megoldást minden fél számára – fogalmazott Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

– Kis terelőutak megépítésére van szükség és együtt kell dolgozni azon, hogy Bukarestben is megszülessen a döntés a nagy terelőút megépítéséhez – summázta Borboly Csaba megyeitanács-elnök, aki bízik a közös megoldás megtalálásában Gyergyószentmiklós városvezetésével együtt.

A forgalomátirányítás jogi helyzetéről Bodó Alpár, a megyei tanács jogi vezérigazgató-helyettese számolt be, kihangsúlyozva, hogy az út adminisztrátorának (Hargita Megye Tanácsa) a beleegyezése nélkül nem lehetett volna olyan döntést meghozni, hogy a forgalmat ráterelik egy megyei útra.

  1. június 17-én iktatták Hargita Megye Tanácsánál 12697-es számmal Gyergyócsomafalva község 2039/17.06.2020-as átiratát, mely leírja a nehézforgalom által okozott kellemetlenségeket, beleértve a lakóházakban és a DJ126-os megyei úton okozott károkat. Az átirat csatolmányaként megkaptuk a 2020. február 25-én keltezett jegyzőkönyv másolatát, melyben 637 lakos tiltakozik a kialakult helyzet miatt.

A folytatásban az utász kollégák felvázolták az út kronológiáját és az általuk tapasztaltakat.

Hargita Megye Tanácsának jogi osztálya megvizsgálta a forgalomátirányítással kapcsolatos polgármesteri rendeleteket, és ezeket törvénytelennek ítélve, az 554/2004-es törvény előírásainak megfelelően előzetes panaszt nyújtott be Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatalánál július 7-én, kérve a rendeletek visszavonását. A válaszidő, ami Gyergyószentmiklós rendelkezésére áll, 30 nap, mely augusztus 8-án telik ki.

A 40 perces falugyűlés itt tekinthető vissza:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/288656242345517/

Csíkszereda, 2020. július 17.