Situațiile excepționale afectează rezultatele Evaluării Naționale  și a examenului de Bacalaureat

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Demeter Levente, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Harghita și Ferencz-Salamon Alpár, consilier județean, președintele Comisiei pentru învățământ și cultură, au evaluat rezultatele evaluării naționale la clasa a VIII-a și a examenului de Bacalaureat, în cadrul unei  conferințe de presă ce a avut loc în 7 iulie, la Consiliul Județean Harghita.

Noua programă școlară nu a adus rezultatele scontate, ceea ce înseamnă că mai trebuie luate o serie de măsuri, a spus Borboly Csaba. Din păcate, aproape jumătate dintre copii au eșuat la unul dintre primele teste de maturitate din viața lor, ceea ce indică că în continuare trebuie luate măsuri în acest sens. Demersurile din anii precedenți nu au fost în zadar, a declarat președintele Consiliului Județean Harghita, care a mulțumit și grupului de lucru  al consiliului județean pentru munca depusă dar și cadrelor didactice care au contribuit la  pregătirea programei în beneficiul elevilor.

Este nevoie de un plan de acțiune pentru educație digitală pentru ca pregătirea și evaluarea elevilor să aibă succes, și acest aspect este demonstrat și de rezultatele obținute în acest an, a apreciat Borboly Csaba, subliniind faptul că instituția  rămâne partener în orice inițiativă de sprijinire a educației.

Noua programă, care se concentrează pe competențe, are drept scop rezultate pe termen lung și care anul acesta nu a adus rezultate conform așteptărilor, a menționat Demeter Levente. Pentru a crește eficiența, trebuie prezentate exemple de bune practici și, pe lângă sistemul național, este necesar să se examineze ce poate fi îmbunătățit la nivel local a subliniat inspectorul general școlar. Mai mult, o diplomă de liceu diferențiată ar putea fi o soluție, deoarece rezultatele în școlile profesionale sunt mai slabe și în acest an, a subliniat Demeter Levente.

Rezultatele sunt influențate de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea județului, pentru că în județul Harghita studiază cei mai mulți elevi maghiari, a explicat Ferencz-Salamon Alpár. Acesta a mai adăugat că  rata de reușită în cazul școlilor maghiare este mai mare decât media națională, ceea ce indică un rezultat bun. Referindu-se la rezultatele evaluării la clasa a VIII-a, Ferencz-Salamon Alpár a subliniat că este necesară formarea profesională a cadrelor didactice în raport cu noua programă școlară.

Există o nevoie clară de a face predarea mai eficientă, iar profesorii de limba română trebuie, de asemenea, să stăpânească metodologia de predare a limbii române pentru minorități.

O programă care să se bazeze pe comunicare ar trebui introdusă la gimnaziu și acest procedeu continuat la liceu, a fost concluzia conferinței de presă.

Miercurea Ciuc, 7 iulie 2021