Terepszemlét tartottunk Gyergyószentmiklós és Békényfő között

A terepszemlén a Gyergyószentmiklós Önkormányzatának szakembere, Hargita Megye Tanácsanak munkatársa, Hargita Megye Tanácsának Hegyi és Barlangimentő Közszolgálat munkatársa illetve az ADI Nagyhagymás munkatársai vettek részt.
Digitális felmérés, GPS-pontok felvétele történt a város és a kilences kilométerkő között, a polgármesteri hivatal szakembere által.
Ezen GPS-pontok felvétele által arra keressük a választ, hogy az említett szakaszon melyek azok a részek ahol a bicikli útvonal elfér, szélességét tekintve. Ennek ellenére azon részekre is megoldást kell találnunk, ahol a terep nem megfelelő a kerékpárút kialakítására.

A facebookon megjelent  bejegyzést az alábbi linkre kattintva megtekinthetik.


Gyimesközéplokon egyeztettünk

Gyimesközéplokon egyeztettünk a Nagyhagymás rendezési tervének (PUZ) elkészítésének részleteiről.
A Jávárdi vízesés csodálatos környezete is a Nagyhagymás Övezeti Rendezési Terv részét képezi. Konkrét fejlesztési ötleteket vázoltak fel Gyimesközéplokon, melyek megvalósítása érdekében szükséges a dokumentáció elkészítése.
E mellett olyan ötletek is elhangzottak, melyek a Nagyhagymás térségét mutathatják be azoknak, akik a bakancsos turizmust választják, a túrázást.

A facebookon megjelent  bejegyzést az alábbi linkre kattintva megtekinthetik.


Együttműködési szándéknyilatkozat

Együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a Nagyhagymás Övezeti Rendezési Terv (PUZ) megvalósítása érdekében Hargita Megye Tanácsa, az ADI Nagyhagymás, Gyergyószentmiklós, Balánbánya, Csíkszentdomokos és Gyimesközéplok képviselői.

A felek megerősítették azt a közös törekvést, hogy folyamatos kapcsolatot tartanak fenn, közösen végzik a feladatokat a PUZ megvalósulása és a térség fenntartható turisztikai és gazdasági fejlesztése érdekében.

A szándéknyilatkozat tartalmazza a felek kötelezettségeit és feladatait, amelyek az aláírással hatályba léptek, és az Övezeti Rendezési Terv elfogadásáig és annak az Általános Település Rendezési tervbe (PUG) való belefoglalásáig érvényes.

A facebookon megjelent  bejegyzést az alábbi linkre kattintva megtekinthetik.


Beszélgetés Gyergyószentmiklóson

Az Övezeti Rendezési Tervről, illetve a bicikli útvonal fontosságáról, annak megvalósításáról beszélgettünk ma Gyergyószentmiklóson Csergő Tibor polgármesterrel.
A találkozón Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyószentmiklósi Önkormányzat munkatársai, az ADI Nagyhagymás képviselete illetve a Hargita megyei hegyimentők csapatának képviselője vett részt.
A két részben bejárt útvonal – Gyergyószentmiklós-Pongrác-tető és Pongrác-tető-Gyilkos-tó – területeiről volt szó, azoknak tulajdonjogairól.
Összegeztük az eddigi információkat az útvonallal kapcsolatban, a következőkben szakértőket hallgatunk meg az ezzel kapcsolatos véleményeikről.

A facebookon megjelent  bejegyzést az alábbi linkre kattintva megtekinthetik.


Terepszemle a bicikliút második szakaszán

Terepszemlét tartottunk a Gyergyószentmiklós és Gyilkos-tó között húzódó, egykori vasútvonalon.
Ez alkalommal is kerékpárra ültünk, Pongrác-tető és Gyilkos-tó közötti szakaszt jártuk be.

Feltérképeztük a gyönyörű szakasz járhatóságát.

Következő lépés a tulajdonosokkal való egyeztetés lesz.

A facebookon megjelent  bejegyzést az alábbi linkre kattintva megtekinthetik.


A tervezett bicikliútvonal bejárása kerékpárokkal

A Gyergyószentmiklós és Gyilkos-tó között tervezett bicikli útvonal újabb terepszemléjére került sor, ezúttal Pongrác tetőtől be Békényfőre.
Célunk felderíteni, hogy a tervezett bicikli útvonal szakaszai mennyire járhatóak.

Azon dolgozunk a Nagyhagymás Fejlesztési Társulás-ADI Hășmașul Mare -sal közösen, hogy az ideérkező turisták és helyi lakosok számára egyaránt bővüljön a szabadidős tevékenységek skálája.

A facebookon megjelent  bejegyzést az alábbi linkre kattintva megtekinthetik.


Terepszemle a régi kisvasút nyomvonalán


A Gyergyószentmiklós és Gyilkostó között tervezett bicikli útvonal terepszemléjét tartotta ma egyesületünk a Salvamont Multisalva Gheorgheni – Hegyimentő Szolgálat Gyergyószentmiklós , illetve Hargita Megye Tanácsa munkatársaival együtt.
A bicikli útvonal a Fenyő útjának jelentős részén haladna végig, ami az egykori kisvasút nyomvonalát követte.
Egyes szakaszok esetében több lehetséges útvonalat is szemügyre vettünk, hogy majd minél elérhetőbb legyen e kikapcsolódási lehetőség a különböző korcsoportok számára.

Azon dolgozunk, hogy az ideérkező turisták és helyi lakosok számára egyaránt bővüljön a szabadidős tevékenységek skálája.

A facebookon megjelent  bejegyzést az alábbi linkre kattintva megtekinthetik.

A lakossági konzultáció eredménye

Hargita Megye Tanácsa április 04. – május 15. között konzultációt hirdetett a Nagyhagymás Övezeti Rendezési Terv (PUZ) feladatfüzetének összeállítására, online felületen. A konzultáció azon lakosok véleményének rögzítésére volt hivatott, akik szívügynek érzik a térség jövőjét. Az Övezeti Rendezési Terv egy dokumentum, mely által szabályozni lehetséges az adott térségben megvalósítandó fejlesztéseket. A konzultáció egy kérdőívet tartalmazott, ahol a
lakosok elmondhatták a szerintük szükséges fejlesztéseket a Nagyhagymás térségében. A konzultáció lehetőségével 8 személy élt.

Alábbi kategóriában jelölték meg fejlesztési ötleteiket: turizmus, infrastruktúra, környezetvédelem. Olyan fejlesztési ötletek is megfogalmazódtak, mint például gyalogos- és bicikli útvonalak, tanösvények, lovasturizmus, felvonó, via-ferrata, kilátó pontok létesítése, kalandparkok, szálláshelyek létrehozása.

A lakossági konzultáció jelentését magyar nyelven itt olvashatják.

A lakossági konzultáció jelentését román nyelven itt olvashatják.


Van elképzelése, hogyan fejleszthetnénk a Nagyhagymás térségét? Ossza meg velünk ötleteit!

Hargita Megye Tanácsa április 04. – május 15. között konzultációt hirdet a Nagyhagymás Övezeti Rendezési Terv (PUZ) feladatfüzetének összeállítására.

Minden érintett, aki egy kicsit is szívügyének érzi a Nagyhagymás-hegység térség és a hozzá tartozó adminisztratív területek jövőjét, alább megoszthatja javaslatait, a következő kérdőív kitöltésével:

https://docs.google.com/forms/d/1jDefsgGVTWoHoLhchFoGJCFIdaxS6Kr6V93YOr3oUmI/edit

Konkrét ötleteket, elképzeléseket várunk.

Minden vélemény számít! Fejlesszük együtt térségünket!

További részletek derülnek ki az alábbi videóból : https://fb.watch/cublDp3k_H/

2021


Március 18 –  Szándéknyilatkozat aláírása

 • Szándéknyilatkozatot írtak alá a fenntartható turisztikai és gazdasági fejlesztések érdekében Hargita Megye Tanácsa, Gyergyószentmiklós, Balánbánya, Gyimesközéplok, Gyergyóújfalu, Csíkszentdomokos és Vasláb község képviselői.
 • Az aláírást megbeszélés előzte meg, ahol a közös gondolkodásra hívták fel a figyelmet annak érdekében, hogy a Nagyhagymás-hegység Övezeti Rendezési Terve megvalósulhasson. Legfontosabb dolog a természet védelme és a biodiverzitás megőrzése, ami évekkel ezelőtt a rezervátummal együttműködve elkészült, mely fenntartható, zöld szemléletet képvisel és jó kiinduló pont a további munkára.
 • A Békási-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park Integrált kezelési tervének előírásai kerültek bemutatásra, mellyel az Övezeti Rendezési Terv is összhangban kell legyen.
 • Találkozók a fejlesztési ötletek és elképzelések összegzéséhez az ADI Nagyhagymás tagjaival (Balánbánya, Csíkszentdomokos, Gyimesközéplok és Gyergyószentmiklós) minden településen külön-külön.
 • Elsőként Balánbánya és Csíkszentdomokos önkormányzatok vezetőivel jegyeztük fel a fejlesztési elképzeléseket, ötleteket, melyek Övezeti Rendezési tervet (PUZ) igényelnek pl. kabinos felvonó, via-ferrata.
 • Ezután Gyimesközéplok településén vettünk részt gyűléseken, ahol a átadták a már meglévő terveket, melyek alapján a Jávárdi vízesést szeretnék fejleszteni. Vízesésre néző kilátó, híd és információ központ is van a tervek között.
 • Gyergyószentmiklós vezetésével is történt egyeztetés, ahol egy 2015-ös bicikli útvonal projektjét gondolnának újra Gyergyószentmiklós és Gyilkos tó között.
 • Október végén az ADI Nagyhagymás által szervezett túrán bejártuk azokat a pontokat, melyeket az említett települések fejleszteni szeretnének. A Gyimesközéploki Jávárdi vízeséstől egészen a Gyilkos tóig tartott a gyalogos terepszemle, miközben Ter-kő mezejét, az Egyes-kőt, Nagyhagymás csúcsát és Fehérmezőt is érintettük. Sok kérdés, ötlet felvetődött, melyekre a helyszíneken próbáltak az egybegyűltek válaszokat adni és megoldásokat találni. Erről és a Nagyhagymás ADI  terveiről a Hargita studió által készített anyagban hallhatnak: https://www.facebook.com/HargitaStudio/posts/4793088397401870

2022


 • A gyergyószentmiklósi övezet érvényben lévő területrendezési dokumentumait mutatták be azon a megbeszélésen, amelyet február elsején tartottak, Gyergyószentmiklóson, bemutatták a 2018-ban elfogadott – Gyilkostó területére vonatkozóan elkészített – övezeti rendezési tervet (PUZ) és a területrendezési dokumentációt megelőző tanulmányt. Az alábbi linken található az erről szoló Facebook bejegyzés: https://www.facebook.com/adinagyhagymas/photos/a.122863170252458/126263979912377/
 • Bicikliút, tanösvény, kilátótorony és adminisztrációs központ a Gyilkostó üdülőtelepen, sípálya a Kis-Cohárdon, ezekről a tervekről is beszéltünk. Az alábbi linken található az erről szoló Facebook bejegyzés : https://www.facebook.com/adinagyhagymas/posts/128647036340738
 • Terepszemlét tartottunk a vízesésnél, ahol a helyi turizmusért felelős személy bemutatta az önkormányzat jövőbeli fejlesztési terveit a vízesés területére.A Jávárdi vízesés Gyimesközéplok egyik leglátványosabb természeti értéke, a közelmúltban is jelentős turisztikai desztiációnak bizonyult. Jövőben még nagyobb látogatottságot szeretne elérni a község.Az alábbi linken található az erről szoló Facebook bejegyzés:https://www.facebook.com/108202985051810/posts/130176322854476/?d=n
 • Kabinos felvonó a Nagyhagymás térségében?A kérdésre a válasz igen, műszakilag lehetséges és a térség domborzata is lehetővé teszi. Csíkszentdomokos és Balánbánya önkormányzataival, Hargita Megye Tanácsának elnökével továbbá brassói és dél-tiroli szakemberekkel egyeztetett ma a Nagyhagymás Közösségi Fejlesztési Társulás. Az alábbi linken található az erről szoló Facebook bejegyzés:https://www.facebook.com/adinagyhagymas/posts/138687832003325

Projekt elnevezése: A Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park (ROSCI0027 és ROSPA0018 Natura2000 területek) integrált természetvédelmi kezelési tervének felülvizsgálása a Natura2000-es alapelvek szerint

A projekt a Környezetvédelmi Ágazati Operatív Program A természetvédelmi kezelési tervek megvalósítására vonatkozó 4-es számú prioritási tengelyének Az infrastruktúra és a kezelési tervek fejlesztése a biológiai sokféleség és a Natura2000-es hálózat védelmének érdekében elnevezésű 1-es számú fő beavatkozási területén nyert támogatást.

A projektet Hargita Megye Tanácsa a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park Igazgatóságával partnerségben valósította meg 2012. június 8.–2016. április 30. között.

A projekt fő célkitűzése a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park (ROSCI0027 és ROSPA0018 Natura2000 területek) természetvédelmi területeinek hatékony menedzsmentjének biztosítása, az integrált természetvédelmi kezelési terv kidolgozása. Továbbá mindezeknek a Natura2000-es alapelvek szerinti felülvizsgálása révén a biológiai sokféleség, a természetes élőhelyek, valamint a természetvédelmi területeken jelenlévő növény- és állatvilág megőrzése.

Dokumentációk:

 1. A Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park (ROSCI0027 és ROSPA0018 Natura 2000 területek) Integrált Természetvédelmi Kezelési terve
 2. A Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park (ROSCI0027 és ROSPA0018 Natura 2000 területek) Integrált Természetvédelmi  Szabályzata
 3. A projektben részvevő települések térképe
 4. A projektben szereplő Natura 2000-es természetvédelmi területek elhelyezkedésük szerint, közigazgatási határokkal együtt
 5. A Békási-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park Övezeti térképe