Megtartotta októberi rendes ülését Hargita Megye Tanácsa

 

Nagyütemben halad az útépítés Hargita megyében, megyei bizottság alakul a sajátos helyzetben levő közösségek életkörülményeinek javítására, Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának újabb csapata alakult meg Balánbányán. Újabb orvoslakások épülnek, módosul a megyei tanács népszerű fizetett gyakornoksági programja, amellyel nagy lehetőséget kapnak a pályakezdők a munkaerő-piacon való elhelyezkedéshez. Többek között ezekről döntöttek Hargita Megye Tanácsa október 28-i rendes ülésén, több területen is fejlesztenek, emellett voksolt a testület.

Épülnek az utak Hargita megyében! Gyergyóújfaluban folytatódik a járdaprogram, elkészült a II. szakasz dokumentációja, amit elfogadott a testület. Gyergyóremetén a 153C megyei út megépítése Maros megye irányába három szakaszban zajlik, a felújítási terv elkészült, ismertette Hargita Megye Tanácsának elnöke. A 132-es megyei úton, Lövéte és Homoródalmás között az árvízkárok helyreállítását a megyei tanács saját cége, a Hargita Útkezelő Vállalat végzi. Bögöz községet 200 ezer lejjel támogatja a megyei tanács, amelyet a szennyvízcsatorna építésére fordítanak.

Gyergyóalfaluban is elkezdődtek az útépítési munkálatok (https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/931772064084785 ), de Szentábrahám községben, Székelyderzsen, Gyergyóújfaluban, Székelyszentkirályon és Csíkszentkirályon is folytatódik a járdaprogram. Borboly Csaba elmondta, újabb összeget vesz fel a megyei tanács a hitelvonalából, mivel jó ütemben haladnak a munkálatok.

A csíkszeredai megyeháza épülete felújításra szorul, energiahatékonyságának növelése érdekében az egyik terv az, hogy az Országos Beruházási Vállalat (CNI) támogatását kérik, ha ezt nem kapják meg, akkor a környezetvédelmi alap támogatásáért folyamodnak a költségek fedezésének egy részére.

Megyei bizottság alakul a sajátos helyzetben levők, főként mélyszegénységben élők életkörülményeinek javítására, a bizottságban urbanisztikai felelős, szociális felelős és településvezetők is helyet kapnak, ismertette Fülöp Otília. A megyei főépítész elmondta, sok a tisztázatlan kérdés – szennyezett területen épültek meg a telepek, rossz az épületek állaga, nincsenek tisztázva a tulajdonjogok stb. –, ezért első lépésben feltérképezik a helyzetet, ezt követik majd a konkrét lépések. Ezeket az intézkedéseket a fejlesztési minisztérium támogatja.

Borboly Csaba megyeelnök hozzátette: nagy hangsúlyt fektetnek a mélyszegénység kérdésére, október 28-án Hargita Megye Tanácsának szervezésében zajlott nemzetközi konferencia a témában:

https://www.facebook.com/hargitamegye/posts/4872872516069781

Balánbányán is megalakult a hegyimentő közszolgálat csapata, a régi kórház épületében utaltak ki egy helyiséget az alakulatnak. Nagyon sok jó projekt van a Nagy-Hagymás-hegység fejlesztésére, a hosszútávú fenntarthatóságban pedig nagy szerep jut a hegyimentőknek, hangsúlyozta Borboly Csaba.

A napi hat óráról nyolc órára módosul a megyei tanács fizetett gyakornokságának programja, a népszerű program módosítását a gyakornokok erre vonatkozó igénye hívta életre.

Újabb orvoslakások épülnek az Országos Lakásépítési Ügynökség finanszírozásával azon a területen, amelyet Csíkszereda átadott erre a célra a megyei tanácsnak. Ezek a beruházások prioritást jelentenek, nagyban segítik a szakemberek idevonzását, az egészségügyi ellátás korszerűsítését, és a cél az, hogy egészséges megyét építsünk – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Európai uniós finanszírozással Bélborban egy családi típusú ház és egy közösségi nappali központ épül, ismertette Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője.

Hargita Megye Tanácsának október 28-i ülése visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/1333852767074497

Csíkszereda, 2021. október 28.