Csíkszeredában a Kossuth Lajos utca 4. szám alatti, Hargita Megye Tanácsa által felszerelt oltóközpont személyzetének bérezése körül bizonytalanság alakult ki, de egy szerződéskiegészítéssel megoldották a helyzetet, így megkapják bérüket az ott dolgozók. Ezt Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke közölte március 3-án, Bokor Márton orvossal, a központ vezetőjével együtt bejelentkezve az élő videóban.

.

 

A volt mentőszolgálat épületében január 18-án kezdte el működését az oltóközpont, miután január 15-én megjelent az ilyen egységek létrehozására vonatkozó szabályzat. A megyei tanács munkatársai a lehető legrövidebb időn belül felszerelték a központot, hogy minél hamarabb megkezdhesse tevékenységét. Az oltóközpontban elsősorban a csíkszeredai lakosságot várják, de a helyek függvényében bárki jelentkezhet.

A központot Bokor Márton orvos koordinálja, kezdetben 22 alkalmazottal kezdte működését, majd a későbbiekben újabb két személy csatlakozott a csapathoz.

A jogi bizonytalanság amiatt alakult ki, hogy az oltóközpontok kialakítására vonatkozó szabályzat január 15-én jelent meg, a személyzettel való szerződéskötésre vonatkozó rendeletet viszont január 29-én adta ki az Egészségügyi Minisztérium. És mivel a Kossuth utcai központ már január 18-án megkezdte a működését, jogalap hiányában probléma adódott a bérezéssel. Ez viszont mára megoldódott, a személyzet szerződését Hargita Megye Tanácsa kiegészítette a bérezés folyósításáról szóló melléklettel.

Bokor Márton a szerződése mellékletét március 3-án írta alá Borboly Csaba megyeitanács-elnökkel, amikor az oltáskampányról és az oltóközpont működéséről is beszélgettek az élő videóban.

Jelenleg az oltások második szakasza zajlik, amikor a 65 év fölöttiek, a krónikus betegek és a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók jelentkezhetnek. Március 15-től bárki igényelheti az oltást Romániában, a lakosság többi részének beoltása valószínűleg áprilisban kezdődik el.

 

Csíkszereda, 2021. március 3.