Az emelkedő árakkal minden területen számolni kell

Ma világszerte a székely népviseleté a főszerep

A hitelvonalból finanszírozzák a 131–133–137A útszakasz munkálatait, erre azért van szükség, hogy a növekvő építőanyagárak mellett is folytatni tudják a beruházást. Elfogadta Hargita Megye Tanácsa július 1-i rendkívüli ülésén a Hargita Hegység és a Csomád-Bálványos közösségi fejlesztési társulások ez évi költségvetési tervét, amelyek tevékenységükben a fejlesztési projektekre összpontosítanak. Sikeres a megyei tanács népviseleti programja, de az emelkedő árak hatása itt is érződik, már nem annyiba kerül a karaktercipő például, mint a pályázat benyújtásakor, került szóba a Székely Népviselet Napja kapcsán.

Hargita Megye Tanácsának július 1-i rendkívüli ülése visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/810550146591572/

A megyei tanács július 1-i rendkívüli online üléséhez csatlakozott András Mihály, a Székely Népviselet Napját kezdeményező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vezetője. Mint mondta, a technikai lehetőségeknek köszönhetően, sokan jelentkeztek a nagyvilágból, hogy ma magukra öltik a népviselet legalább egy darabját. András Mihály köszönetet mondott a megyei tanács vezetőségének a rendezvény támogatásáért, és felhívta a figyelmet a ma 18 órakor színpadi előadásokkal sorra kerülő toborzóra illetve elmondta, az Ezer Székely Leány találkozó holnap 9 órakor veszi kezdetét a Szabadság téren a közös tánccal, majd 11 órától a csíksomlyói  nyeregben különböző programokkal várják a család minden tagját.

Borboly Csaba megyeelnök a téma kapcsán elmondta, hogy sikeres a megyei tanács népviseleti programja, Bíró Barna Botond alelnök hozzátette, öröm, hogy ilyen formában is hozzá tud járulni az intézmény a hasonló eseményekhez. Amint a megyei tanács alelnöke beszámolt, 34 egyesület, két alapítvány és két egyházkerület pályázott a népviseleti programra, a 36 sikeres pályázatot összesen 249 ezer lejjel támogatják. Bíró Barna Botond felhívta a figyelmet, hogy az emelkedő árak erre a területre is hatással vannak, a karaktercipők már többe kerülnek, mint amikor a pályázatokat benyújtották, ezért bármilyen támogatás jól jön ezeknek a csoportosulásoknak. Borboly Csaba hozzátette, a cél a kis autentikus műhelyek megerősítése, mint mondta, a kézművesség egyre nagyobb lehetőséget kap a zöld átállás jegyében is.

A 131–133–137A útszakasz munkálatait a megyei tanács hitelvonalából finanszírozzák, hogy az emelkedő építőanyagárak mellett is folytatni tudják a beruházást, fogadta el a tanácshatározat-tervezetet a döntéshozó testület.

Továbbá elfogadták a Hargita Hegység és a Csomád-Bálványos közösségi fejlesztési társulások (ADI) ez évi költségvetési tervét, amint azt a megyeelnök hangsúlyozta, mindkét ADI a fejlesztési projektekre összpontosít. Utóbbi esetében nagy lehetőség a Hargita és Kovászna megye közös projektre, a Csomád-Bálványos társulás által kidolgozott Integrált Területi Beruházás, amely a szakminisztérium részéről is pozitív választ kapott. Ennek keretében szeretnének minél több uniós forrást lehívni, amely fedezni fogja a fejlesztések nagy részét, mondta Borboly Csaba.

A költségvetés-kiegészítés kidolgozása még folyamatban van, ennek megvitatására néhány napon belül újabb tanácsülést hívnak össze. Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette: úgy szeretnék előkészíteni a költségvetés, hogy ha nem lesz bevétel, amivel nem számoltak, év közben már ne kelljen módosítani.

Csíkszereda, 2022. július 1.