Január 24-én a Szépvízi Csengő Szövetkezetnél bemutatásra került az a sajthűtő berendezés, melyet pályázat útján Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületén keresztül szereztek be.

A hűtőberendezés által a gyár raktár kapacitását sikerült jelentősen növelni. Ezen fejlesztés szükséges volt, a tej árának ingadozása, illetve a tejpiacon az elmúlt években történő merően abnormális jelenségek kiküszöbölésére.

A tejfeldolgozó üzem a sikeres pályázatoknak köszönhetően egyre inkább terjeszkedik, fejlődik. A műhelyben található egy új rész, amelyet kifejezetten Camembert sajt gyártására használnak. Ez az új termék nemsokára az üzletekben is megtalálható lesz. Megyénkben egyre több helyi gazdaságból származó, helyi, minőségi élelmiszer beszerezhető.

Egy új laborral is gyarapodott az üzem, amely a végtermékek kivizsgálására alkalmas. Pályázat által épületfelújítás, napelemek beszerzése és 2 autó vásárlása is megvalósulhatott.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, a megyei gazdaságok erősítése és támogatása a fő cél, ezért bátorítja a gazdákat, hogy szövetkezzenek egymással és tömörüljenek egyesületekbe.

– Kiváló példa a Tatros Mezőgazdasági Szövetkezet, valamint a Szépvízi Csengő Tejfeldolgozó sikere, hiszen több mint háromszáz gazdának biztosítanak megélhetési forrást, illetve természetesen őrzik a hagyományokat a tejfeldolgozás és sajtkészítés terén. Hasonlóan kellene működjenek a környékbeli kisvágóhidak, zöldségfeldolgozók is

– emelte ki Borboly Csaba.

A helyszínen készült élő bejelentkezés videóját itt tekinthetik meg: https://www.facebook.com/watch/
Az idei pályázati kiírásokkal is szeretnék támogatni a fiatal gazdákat, lehetőséget nyújtva számukra a jó megélhetéshez, itthon maradáshoz. Munkájuk által nagymértékben segítik a megye gazdasági fellendülését és a munkahelyek teremtését.

Fontos, hogy a gazdaság, a közös agrárpolitika tekintetében az európai unió szintjén is képviselve legyen Hargita megye, hiszen jelentős források lehívására ad lehetőséget. Ezért a gazdák igényeiről, problémáiról és nehézségeiről beszélni kell.

Most minden gazdálkodónak megvan a lehetősége arra, hogy megossza személyes tapasztalatait, meglátásait, hiszen Hargita Megye Tanácsa konzultációt folytat a Régiók Európai Bizottsága (RB) által létrehozott regionális központok hálózata (RegHub) megbízásából, a hálózatban való tagsága által. A konzultáció célja a KAP stratégiai tervek végrehajtásával kapcsolatos tapasztalatok összegyűjtése.

A kérdőív témája a Közös Agrárpolitikával való elégedettség, amely ezen a linken érhető el.

A kitöltés határideje 2024.február 12.