PRO CIVITATE DÍJ

Hargita Megye Tanácsának Pro Civitate Díja azoknak a személyeknek adományozható, akik a megye kulturális, művészeti, oktatási, sportéletében, vagy a közélet egyéb területein hosszú ideig, kimagasló tevékenységeket végeztek.

A Pro Civitate Díj kör alakú, 40 mm átmérőjű, 4 mm vastagságú, egyoldalas vert érme, amelyet emléklap és pénzjutalom kíséretében adományoz a megyei önkormányzat vezetője egy erre az alkalomra szervezett ünnepségen.

Eddigi díjazottjaink:

2023:

BRAIC CARMEN-ELENA

Profesor învățământ primar, Liceul Teoretic „O. Tăslăuanu”, Toplița

Vicepreședinte al Asociației Învățătorilor Harghiteni

Când mă gândesc la Carmen, invoc generozitarea.

Când rostesc dna Braic, am în vedere profesionalismul.

Când am nevoie de inspirație și colaborare îi scriu lui Carmen Braic!

Azi m-am gândit, am scris și rostesc despre colega noastră, Carmen Braic.

Cum și-a înțeles misiunea de învățător și rostul său în această profesie?

A absolvit, în anul 1996 Colegiului Național „Mihai Eminescu” Toplița, specializarea învățători-educatoare. A debutat în cariera de dascăl ca învățător și apoi director la Școala cu clasele I_IV Nr. 5, Toplița, la o clasă cu predare simultană.

Între anii 1998- 2017 a predat la Școala Gimnazială nr. 8, Toplița, în alternativa Step by Step, fiind  între primele cadre didactice din județul Harghita care au manifestat curiozitate, interes, au avut curaj  și au dovedit competențe în activitatea din alternativa educatională și în scurt timp  a devenit mentor pentru cadrele didactice care aveau să li se alăture în anii următori și un exemplu de urmat.

Din anul 2017 își desfășoară activitatea în funcția de profesor învățământ primar la Liceul Teoretic „O.C.Tăslăuanu”, Toplița.

Parcursul profesional, urmat cu rigoare, perseverență și o intensă dorință de dezvoltare în carieră, se concretizează în susținerea definitivatului, a gradului didactic II și gradului didactic I, dar și continuarea studiilor de nivel universitar la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, studii absolvite cu succes în anul 2002.

A absolvit în anul 1998 un Cursul de formare de formatori, urmat an de an de cursurile necesare predării în alternative Step by Step si numeroase alte cursuri de formare, prin care si-a dezvoltat competențele de comunicare, muncă în echipă, organizare și leadership, indispensabile pentru activitățile metodice, pentru cele de formare și pentru stabilirea unei relații reale și eficiente de parteneriat. Ele sunt într-o strânsă interdependență creând un climat psihosocial favorabil unei activități didactice eficiente, de prestigiu și de recunoaștere în rândul colaboratorilor.

Este metodist al ISJ Harghita din anul 2009, coordonator de cerc pedagogic și membru al Consiliului Consultativ pe domeniul învățământ primar, un colaborator competent și de încredere al inspectorului de specialitate.

În cei 15 ani de la constituirea Asociației Învățătorilor Harghiteni, Carmen Braic este parte din toate proiectele, cele mai multe devenind tradiție și necesitând an de an organizare, coordonare. A fost nelipsită din echipele proiectelor: Școala Părinților, Festivalul de folclor al copiilor, Școala de vară a cadrelor didactice, Școala de vacanță a elevilor, Ambasadorii limbii și culturii române, dar și în proiectele de tip editorial: Revista Dăscălița, carte metodică, auxiliare didactice ( în număr de șase),  webinarii, conferințe și activități de formare pentru cadrele didactice organizate de asociație în   parteneriat cu CCD Miercurea-Ciuc și ISJ Harghita, dar și monografice precum: Ctitori de neam  (volumele I, II, III, IV) și Pagini din istoria învățământului românesc din județul Harghita.

În  Maxime și reflecții, Goethe scria: „Cum poți să te cunoști pe tine însuți? Niciodată prin contemplare, ci prin acțiune. Încearcă să-ți faci datoria și vei afla îndată cât valorezi.”

Pentru grupul profesional al învățătorilor și multor profesori numele colegei noastre este asociat cuvintelor: implicare, suport, acceptare, eficiență, model de învățare, rigoare, punctualitate, promptitudine –exigență.

În lumea noastră agitată, întâlnirea cu o persoană ca doamna Braic este tot mai rară. Ea ne amintește de valoarea învățământului și de puterea educației de a transforma viețile copiilor și părințillor acestora, de cadrele didactice cu vocație, care pun înaintea intereselor personale pe cele ale copiilor pe care îi educă, neuitând responsabilitatea asumată, odată cu alegerea de a fi cadru didactic.

Suntem norocoși să avem astfel de oameni în comunitatea noastră educațională, oameni care nu doar vorbesc despre schimbare, ci și acționează în consecință. Un astfel de exemplu, un lider în educație, care face diferența în viețile discipolilor și a colegilor săi este și Carmen.

Pentru Carmen Braic acest premiu este o recunoaștere a muncii și angajamentului ei în educație. Cu siguranță, contribuția dnei învățătoare. va continua să influențeze viețile elevilor și să inspire generațiile viitoare prin profesionalismului sau.

Pentru mine, Carmen nu este doar colegă și colaborator direct pe domeniul învățământ primar și în Asociația Învățătorilor Harghiteni, ci un garant al dăinuirii în timp a asociației pe o traiectorie care să-i asigure dezvoltarea, utilitatea și recunoașterea, în viața comunităților din județul Harghita și nu numai.

Sunt profund recunoscătoare că am avut ocazia să cresc profesional alături de colegi precum Carmen Braic, împărtășind experiențe și cunoștințe, fiind întotdeuna pe un continuum al dezvoltării profesionale și personale.

Să ne fii mereu sănătoasă! Creativitatea, inițiativa și dorința de a aduce binele, frumosul și performanța, sunt convinsă că nu te vor părasi nicicând.

SUCCES, Carmen Braic!

Prof. Elena Mîndru

Inspector școlar

Președinte al Asociației Învățătorilor Harghiteni

Performanța cadrelor didactice în modelarea și dezvoltarea abilităților copiilor premiată de Consiliul Județean Harghita

Consiliul Județean Harghita, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Harghita, Asociația Învățătorilor Harghiteni, Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România și Casa Corpului Didactic „Apáczai Csere János”, a marcat, în 23 noiembrie, Ziua Internațională a Profesorilor şi a Educaţiei, printr-o festivitate de premiere a cadrelor didactice care au desfășurat de-a lungul anilor o activitate educațională şi didactică remarcabilă, de modelare a personalității copiilor, pentru dezvoltarea abilităţilor şi talentelor acestora.

În deschiderea evenimentului, Ferencz-Salamon Alpár, directorul Casei Corpului Didactic şi preşedinte al Comisiei de învățământ a Consiliului Judeţean Harghita, le-a urat bun venit celor prezenți la evenimentul dedicat recunoașterii activității la catedră dar și a rolului indispensabil și de o importanță deosebită, al cadrelor didactice,  în asigurarea viitorului elevilor și a comunităților.

“Astăzi, la doar câteva zile după Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, sărbătorim și recunoaștem activitatea complexă și deosebită a unor cadre didactice care, pe lângă activitatea de la catedră, clădind crezul lor educațional pe nevoile educative ale copiilor, și-au asumat rolul de a fi creatori de idei, de comunități, de valori, de visuri, servind cu devotament interesele educative ale comunităților, dincolo de zidurile școlilor, câștigând astfel recunoștința și respectul nostru, al tuturor. În astfel de ocazii, privindu-vă, inspirat de modul exemplar al muncii, al carierei, al profesionalismului dumneavoastră, reflectez mereu asupra complexității profesiei de dascăl. În timp ce un medic se ocupă de sănătatea trupului, un psiholog de sănătatea spiritului, un preot de credință, un filozof de căutarea sensului lucrurilor, de formarea unei viziuni asupra lumii sau un consilier, de orientarea în viață, noi, în calitate de educatori, prin munca noastră cu copiii, suntem în același timp gardienii sănătății lor, îngrijitorii spiritului lor, întăritorii credinței lor, constructorii viziunii lor asupra lumii sau busolele drumului lor în viață. Un bun educator nu învață prin predare ci educă prin exemplu, creând astfel viitorul, într-un mod direct”, a subliniat Ferencz-Salamon Alpár.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Judeţean Harghita, le-a mulțumit partenerilor pentru realizarea acestui eveniment prin care este arătat respectul față de profesia de dascăl.

“Mă bucur foarte mult că sunt aici și pot să spun câteva cuvinte pentru acei oameni de care suntem foarte mândri. Cred că premierea de azi înseamnă un respect  pentru o profesie, pentru rezultatele și munca depusă în anii anteriori. Îi mulțumesc lui Ferencz-Salamon Alpár, inițiatorul  acestor evenimente, și partenerilor, că putem face acest lucru împreună. Cred că foarte multe lucruri s-au schimbat în ultimii ani și am găsit soluții benefice pentru educație, conlucrând. Felicitări tuturor celor care sunteți astăzi premiați”, a apreciat Borboly Csaba.

Unsprezece cadre didactice au fost premiate în acest an, astfel, meritele Vicepreședintelui Asociației Învățătorilor Harghiteni și profesor în învățământul primar, Braic Carmen – Elena, ale directorul Liceului Teoretic „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni, profesor de Limba și literatura română, Cosmina-Maria Nan și ale Directorului Clubului Sportiv Școlar Toplița,  Macarie Olimpiu – Marius, au fost răsplătite cu distincția „Premiul Pro Civitate” al Consiliului Județean Harghita care se acordă acelor persoane care prin activitatea lor de mai multe decenii au contribuit la dezvoltarea județului în domeniul culturii, al artei, al educației, al sportului sau în alte domenii ale vieții publice.

Cu privire la activitatea doamnei Braic Carmen – Elena , Profesor Elena Mîndru, Inspector școlar, Președinte al Asociației Învățătorilor Harghiteni, a subliniat Suntem norocoși să avem astfel de oameni în comunitatea noastră educațională, oameni care nu doar vorbesc despre schimbare, ci și acționează în consecință. Un astfel de exemplu, un lider în educație, care face diferența în viețile discipolilor și a colegilor săi este și Carmen.  Pentru Carmen Braic acest premiu este o recunoaștere a muncii și angajamentului ei în educație. Cu siguranță, contribuția doamnei învățătoare va continua să influențeze viețile elevilor și să inspire generațiile viitoare prin profesionalismului său”.

„Asta văd în școală: locul unde elevii mei învață să se descopere! Îmi doresc o școală care râde”, sunt cuvintele Doamnei Director a Liceului Teoretic „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni, profesor de Limba și literatura română, Cosmina-Maria Nan, care surprind crezul unui lider școlar dedicat, cu un impact semnificativ în educație, cultură și comunitatea locală.

„Suntem convinși că orice școală și-ar dori un director ca doamna profesoară Cosmina-Maria Nan, nu doar pentru cele prezentate mai sus, ci datorită faptului că se dedică atât de intens discursului didactic, comunicării cu angajații școlii, cu părinții sau cu elevii, stării de bine a fiecăruia din școală, încât nu putem decât să fim fericiți și optimiști. Educația e pe mâini bune!”, a apreciat Glodeanu Cristinel Fănel, Inspector Școlar General Adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Harghita.

În ceea ce-l privește pe Directorului Clubului Sportiv Școlar Toplița,  Macarie Olimpiu-Marius, Hîrlav Costin, Consilier Județean, a apreciat că prin pasiunea cu care și-a îmbrățișat întreaga carieră, rezultatele clubului sportiv nu au întârziat să apară, fiind obținute multiple titluri naționale la concursurile de profil și sub îndrumarea sa, numeroși copii fiind selecționați la loturile naționale.

Pentru educație publică este acordată distincția „Premiul Majláth Gusztáv Károly” al Consiliului Județean Harghita acelor persoane care au avut o activitate pedagogică pe o perioadă lungă de timp, contribuind la formarea personalității, dezvoltarea abilităților copiilor și elevilor, la descoperirea de talente, și ale căror rezultate teoretice și practice sunt utilizate în numeroase instituții de învățământ din județ.

În acest sens, distincția „Premiul Majláth Gusztáv Károly” a fost acordată Coordonatorului Cercului de Jocuri și Meșteșuguri Populare – Ádám Katalin, Profesoarei de arte plastice și artist plastic, aflată în pensie – Bakó Klára, Directorului Școlii Gimnaziale „Kós Károly” – Csibi Zsuzsanna, profesorului – director al Școlii Gimnaziale „ Nagy Imre” și Centrului de excelență al județului Harghita – Dávid Zoltán, Profesorului asociat, Director al extensiei Odorheiu Secuiesc din cadrul Universității „ Babeș – Bolyai” – Dósa Zoltán, Învățătoarei de la Liceul Tehnologic “Sövér Elek” – Hunyadi Irén, Profesorului și Director al Liceului teoretic „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc – Laczkó György și post-mortem, Profesorului –  Novák Károly-István.

Miercurea Ciuc, 24 noiembrie 2023

 Laudatio

Nan Cosmina-Maria

Oricât de pesimiști am fi, trăim într-o societate civilizată, gândim liber, ne exprimăm liber, beneficiem de o prosperitate pe care străbunii noștri nu au avut-o și, poate, nici nu-și imaginau că ar putea exista. Astăzi, scriem cărți, muncim, învățăm, facem afaceri într-o societate deschisă. Dar această libertate personală nu a fost niciodată un cadou pentru omenire. Eforturile și sacrificiile obținerii ei ne amintesc, zi de zi, cât de important este să o apărăm. Cum am putea păstra mai bine binefacerile libertății, dacă nu prin efortul susținut al cavalerilor din educație-dascălii?! Un astfel de cavaler al educației românești este Directorul Liceului Teoretic „Sfântu Nicolae” Gheorgheni, Doamna Profesor de Limba și literatura română, Cosmina-Maria Nan.

„Cavaler al florii de cireș” în comunitatea în care își desfășoară activitatea, doamna profesoară este Licențiată în Teologie și Filologie, specializarea Teologie Ortodoxă- Litere și a obținut Gradul didactic I cu lucrarea metodico-științifică „Metodologia predării operei lui Lucian Blaga în manualele alternative de liceu”. Formator și metodist pentru zona Gheorgheni, doamna profesoară a fost mereu alături de profesorii debutanți sau suplinitori, activând, prin îndrumare cu expertiză, ca mentor voluntar în proiectul județean de mentorat, susținând cursuri de formare pentru profesorii debutanți și suplinitori pe diverse teme, cum ar fi „Metode moderne de predare- învățare-evaluare”.

Misiunea fundamentală a intelectualului este aceea de a-și ajuta convivii să înțeleagă ceea ce se întâmplă în jurul lor, să dețină un set minimal de explicații asupra fenomenelor care îi afectează sau care le stârnesc interesul. Iată de ce doamna profesoară, Cosmina-Maria Nan, este membru al Consiliului Consultativ al ISJ HR, vicepreședinte al Comisiei de organizare a Olimpiadei de limba și literatura română ”George Călinescu”, vicepreședinte al Comisiei de organizare a Olimpiadei de lingvistică, faza județeană.

Elevii au nevoie de profesori care au respect față de Cuvânt, iar doamna profesoară se poartă prin universul acestora cu o eleganță cu care puțini artiști ai cuvântului știu să o facă. „Cuvintele sunt vii. Taie-le și vor sângera!” spunea Ralph Waldo Emerson, iar doamna profesoară știe acest lucru, mânuiește cu finețe sensurile cuvintelor, oferind oricui o ascultă un show literar, logic și seducător. Astfel, inițiere cluburilor de pictură (DEISIS, coordonat timp de 12 ani, cu rezultate în premii la Olimpiada Tradiții și Meșteșuguri Tradiționale Românești), precum și al celui de lectură evidențiază interesul doamnei profesoare pentru dezvoltarea artistică și intelectuală a elevilor și asigură conectarea noilor generații la valori fundamentale.

În calitate de director, după o pregătire aproape spartană, în urma parcurgerii unor cursuri de formare care stau cuminți la baza iceberg-ului (ECDL ROMANIA S.A./ „TRANS- UNIVERSITARIA”, proiectul POS DRU „Profesionalizarea carierei didactice- noi competențe pentru actori ai schimbărilor în educație din județele

Harghita și Neamț” ID: 62468/ „COMPAS- MANAGEMENT”, proiectul POS DRU „Profesionalizarea carierei didactice- noi competențe pentru actori ai schimbărilor în educație din județele Harghita și Neamț”/ „TRANSVERSAL- Interactive training”, proiectul POS DRU „Profesionalizarea carierei didactice- noi competențe pentru actori ai schimbărilor în educație din județele Harghita și Neamț”), Doamna Director și-a dezvoltat competențele organizatorice, abilitățile de leadership, capacitatea de sinteză și analiză, capacitățile decizionale, coordonând, cu reale performanțe, activitatea din unitatea de învățământ. Astfel, și astăzi, dezvoltă un leadership activ și inovator prin faptul că inițiază și gestionează multiple proiecte educaționale, inclusiv proiecte finanțate prin PNRR, Erasmus+, și sponsorizări. Implementează proiecte inovatoare, cum ar fi laboratoare inteligente, dotare cu echipamente digitale, și proiecte de reciclare. Dintre PROIECTELE PNRR, amintim:

  1. UNIȚI PRIN CULTURĂ, 20.000 Euro (15 LUNI, 01.04.2023 – 30.06.2024);
  2. ÎNFIINȚAREA UNUI LABORATOR INTELIGENT (SMART LAB) , 60.000 Euro ( 19 LUNI, 01.07.2023 – 31.01.2025);
  3. DOTAREA CU MOBILIER, MATERIALE DIDACTICE ȘI ECHIPAMENTE DIGITALE, proiect câștigat de Consiliul Județean Harghita;
  4. PROIECT ROSE – 3 ani – 65.000 Euro, s-a finalizat in septembrie 2023. Obiectivul proiectului: pregătirea elevilor de liceu pentru creșterea ratei de promovabilitate la examenul de bacalaureat;
  5. Dotare cabinet informatică cu laptopuri, proiect ROSE;
  6. PROIECT KAUFLAND – CAMPIONATUL RECICLĂRII – 37754 deșeuri colectate; liceul este printre finaliști: 10.000 lei în mobilier dotare spațiu școlar

Iar prin proiectele ERASMUS+ desfășurate în perioada de când este director, se observă un interes atractiv în furnizarea unei educații internaționale și în dezvoltarea competențelor multiple ale elevilor. Amintim 4 dintre ele:

  1. SCIENCE IS ALL AROUND US: Turcia, Croația, Polonia, Portugalia;
  2. BIRD WITHOUT BORDERS: Turcia, Slovenia, Portugalia, Lituania;
  3. INCUBATOR FOR FUTURE EUROPEAN ENTREPRENEURS: Polonia, Portugalia, Lituania, Grecia;
  4. CIELO, Universitatea din Zagreb, FEM- Italia, Civicamente- Italia, Croația, Lituania.

Nu putem încheia portretul dascălului și managerului Cosmina-Maria Nan fără să avem reliefată și acea latură care ne provoacă să ne amintim de versurile argheziene, „Nu-ți voi lăsa drept bunuri după moarte,/ Decât un nume adunat pe-o carte”. Autor și coautor de cărți și articole de specialitate în domeniul educației, doamna profesoară aduce o contribuție semnificativă la dezvoltarea resurselor educaționale: „Psalmii arghezieni. Psalmii davidieni”, editura Cezara, Târgu Mureș, 1999; „”Metodologia

predării operei lui Lucian Blaga pentru liceu”, Editura Salgis, Sibiu, 2010, articole de specialitate în reviste de profil, coautor în aproape toate numerele lucrării „Ctitori de neam. Dascăli de ieri și de azi”, Monografia liceului „Timpuri și oameni. 100 de ani de istorie”, Editura MagicPrint.

Suntem convinși că orice școală și-ar dori un director ca doamna profesoară Cosmina-Maria Nan, nu doar pentru cele prezentate mai sus, ci datorită faptului că se dedică atât de intens discursului didactic, comunicării cu angajații școlii, cu părinții sau cu elevii, stării de bine a fiecăruia din școală, încât nu putem decât să fim fericiți și optimiști. Educația e pe mâini bune!

„Asta văd în școală: locul unde elevii mei învață să se descopere! Îmi doresc o școală care râde.”, sunt cuvintele Doamnei Director cu care am vrea să încheiem, deoarece ele surprind crezul unui lider școlar dedicat, cu un impact semnificativ în educație, cultură și comunitatea locală.

Performanța cadrelor didactice în modelarea și dezvoltarea abilităților copiilor premiată de Consiliul Județean Harghita

Consiliul Județean Harghita, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Harghita, Asociația Învățătorilor Harghiteni, Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România și Casa Corpului Didactic „Apáczai Csere János”, a marcat, în 23 noiembrie, Ziua Internațională a Profesorilor şi a Educaţiei, printr-o festivitate de premiere a cadrelor didactice care au desfășurat de-a lungul anilor o activitate educațională şi didactică remarcabilă, de modelare a personalității copiilor, pentru dezvoltarea abilităţilor şi talentelor acestora.

În deschiderea evenimentului, Ferencz-Salamon Alpár, directorul Casei Corpului Didactic şi preşedinte al Comisiei de învățământ a Consiliului Judeţean Harghita, le-a urat bun venit celor prezenți la evenimentul dedicat recunoașterii activității la catedră dar și a rolului indispensabil și de o importanță deosebită, al cadrelor didactice,  în asigurarea viitorului elevilor și a comunităților.

“Astăzi, la doar câteva zile după Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, sărbătorim și recunoaștem activitatea complexă și deosebită a unor cadre didactice care, pe lângă activitatea de la catedră, clădind crezul lor educațional pe nevoile educative ale copiilor, și-au asumat rolul de a fi creatori de idei, de comunități, de valori, de visuri, servind cu devotament interesele educative ale comunităților, dincolo de zidurile școlilor, câștigând astfel recunoștința și respectul nostru, al tuturor. În astfel de ocazii, privindu-vă, inspirat de modul exemplar al muncii, al carierei, al profesionalismului dumneavoastră, reflectez mereu asupra complexității profesiei de dascăl. În timp ce un medic se ocupă de sănătatea trupului, un psiholog de sănătatea spiritului, un preot de credință, un filozof de căutarea sensului lucrurilor, de formarea unei viziuni asupra lumii sau un consilier, de orientarea în viață, noi, în calitate de educatori, prin munca noastră cu copiii, suntem în același timp gardienii sănătății lor, îngrijitorii spiritului lor, întăritorii credinței lor, constructorii viziunii lor asupra lumii sau busolele drumului lor în viață. Un bun educator nu învață prin predare ci educă prin exemplu, creând astfel viitorul, într-un mod direct”, a subliniat Ferencz-Salamon Alpár.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Judeţean Harghita, le-a mulțumit partenerilor pentru realizarea acestui eveniment prin care este arătat respectul față de profesia de dascăl.

“Mă bucur foarte mult că sunt aici și pot să spun câteva cuvinte pentru acei oameni de care suntem foarte mândri. Cred că premierea de azi înseamnă un respect  pentru o profesie, pentru rezultatele și munca depusă în anii anteriori. Îi mulțumesc lui Ferencz-Salamon Alpár, inițiatorul  acestor evenimente, și partenerilor, că putem face acest lucru împreună. Cred că foarte multe lucruri s-au schimbat în ultimii ani și am găsit soluții benefice pentru educație, conlucrând. Felicitări tuturor celor care sunteți astăzi premiați”, a apreciat Borboly Csaba.

Unsprezece cadre didactice au fost premiate în acest an, astfel, meritele Vicepreședintelui Asociației Învățătorilor Harghiteni și profesor în învățământul primar, Braic Carmen – Elena, ale directorul Liceului Teoretic „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni, profesor de Limba și literatura română, Cosmina-Maria Nan și ale Directorului Clubului Sportiv Școlar Toplița,  Macarie Olimpiu – Marius, au fost răsplătite cu distincția „Premiul Pro Civitate” al Consiliului Județean Harghita care se acordă acelor persoane care prin activitatea lor de mai multe decenii au contribuit la dezvoltarea județului în domeniul culturii, al artei, al educației, al sportului sau în alte domenii ale vieții publice.

Cu privire la activitatea doamnei Braic Carmen – Elena , Profesor Elena Mîndru, Inspector școlar, Președinte al Asociației Învățătorilor Harghiteni, a subliniat Suntem norocoși să avem astfel de oameni în comunitatea noastră educațională, oameni care nu doar vorbesc despre schimbare, ci și acționează în consecință. Un astfel de exemplu, un lider în educație, care face diferența în viețile discipolilor și a colegilor săi este și Carmen.  Pentru Carmen Braic acest premiu este o recunoaștere a muncii și angajamentului ei în educație. Cu siguranță, contribuția doamnei învățătoare va continua să influențeze viețile elevilor și să inspire generațiile viitoare prin profesionalismului său”.

„Asta văd în școală: locul unde elevii mei învață să se descopere! Îmi doresc o școală care râde”, sunt cuvintele Doamnei Director a Liceului Teoretic „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni, profesor de Limba și literatura română, Cosmina-Maria Nan, care surprind crezul unui lider școlar dedicat, cu un impact semnificativ în educație, cultură și comunitatea locală.

„Suntem convinși că orice școală și-ar dori un director ca doamna profesoară Cosmina-Maria Nan, nu doar pentru cele prezentate mai sus, ci datorită faptului că se dedică atât de intens discursului didactic, comunicării cu angajații școlii, cu părinții sau cu elevii, stării de bine a fiecăruia din școală, încât nu putem decât să fim fericiți și optimiști. Educația e pe mâini bune!”, a apreciat Glodeanu Cristinel Fănel, Inspector Școlar General Adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Harghita.

În ceea ce-l privește pe Directorului Clubului Sportiv Școlar Toplița,  Macarie Olimpiu-Marius, Hîrlav Costin, Consilier Județean, a apreciat că prin pasiunea cu care și-a îmbrățișat întreaga carieră, rezultatele clubului sportiv nu au întârziat să apară, fiind obținute multiple titluri naționale la concursurile de profil și sub îndrumarea sa, numeroși copii fiind selecționați la loturile naționale.

Pentru educație publică este acordată distincția „Premiul Majláth Gusztáv Károly” al Consiliului Județean Harghita acelor persoane care au avut o activitate pedagogică pe o perioadă lungă de timp, contribuind la formarea personalității, dezvoltarea abilităților copiilor și elevilor, la descoperirea de talente, și ale căror rezultate teoretice și practice sunt utilizate în numeroase instituții de învățământ din județ.

În acest sens, distincția „Premiul Majláth Gusztáv Károly” a fost acordată Coordonatorului Cercului de Jocuri și Meșteșuguri Populare – Ádám Katalin, Profesoarei de arte plastice și artist plastic, aflată în pensie – Bakó Klára, Directorului Școlii Gimnaziale „Kós Károly” – Csibi Zsuzsanna, profesorului – director al Școlii Gimnaziale „ Nagy Imre” și Centrului de excelență al județului Harghita – Dávid Zoltán, Profesorului asociat, Director al extensiei Odorheiu Secuiesc din cadrul Universității „ Babeș – Bolyai” – Dósa Zoltán, Învățătoarei de la Liceul Tehnologic “Sövér Elek” – Hunyadi Irén, Profesorului și Director al Liceului teoretic „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc – Laczkó György și post-mortem, Profesorului –  Novák Károly-István.

Miercurea Ciuc, 24 noiembrie 2023

LAUDATIO

În onoarea domnului profesor Marius Macarie,

Director al Clubului Sportiv Școlar Toplița, cu ocazia acordării Premiului Pro Civitate

Marius Macarie s-a născut în data de 22 aprilie 1968, la Toplița, poate nu întâmplător în anul în care s-a înființat Clubul Sportiv Școlar Toplița. Pasionat de sport, a făcut parte ca jucător din echipa de volei a CSS Toplița, echipă care, în 1986, a participat la turneul final al Campionatului Național. După terminarea junioratului, a continuat să joace volei în Divizia A, la Bistrița.

În 1993, a absolvit cursurile Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport din București, iar după terminarea facultății și-a început cariera didactică la Clubul Sportiv Școlar Toplița, ca antrenor de volei feminin. Primele rezultate în activitatea profesională nu au întârziat să apară, echipa Topliței, antrenată de dl. profesor Marius Macarie, ajungând să participe la turneele finale ale campionatelor naționale. În sezonul competițional 2007-2008, respectiv 2010-2011, echipa a câștigat titlul de Campioană Națională. După această performanță la nivel de Club, domnul profesor a fost remarcat de Federația Română de Volei și i s-a propus să antreneze în calitate de antrenor secund echipa națională de junioare a României, participând la numeroase Campionate Balcanice și Europene.  În 2014  a devenit antrenor principal al Lotului Național de Junioare la Volei al României, echipă cu care a obținut rezultate remarcabile în istoria voleiului românesc: medalii la toate Campionatele Balcanice, Locul 5 la Campionatele Europene din 2018 Bulgaria și 2020 Muntenegru,  medalie de argint la Festivalul Olimpic al Tineretului European Baku 2019, locul 6 la Campionatul Mondial din Egipt 2019 și locul 6 la Campionatul Mondial din Mexic 2021. Ca urmare a rezultatelor remarcabile obținute în acești ani, domnul Marius Macarie a obținut recomandarea Federației Române de Volei și a Confederației Europene de Volei pentru obținerea postului de instructor internațional de volei în cadrul Federației Internaționale de Volei.

La Clubul Sportiv Școlar Toplița, a preluat funcția de director în 2015 până în prezent, ca o firească încununare a parcursului său profesional la acest Club. Rezultatele acestui club sportiv sunt nu doar în domeniul voleiului, ci și la sanie, schi alpin și schi fond, materializate prin multiple titluri naționale și numeroși copii selecționați la loturile naționale.

Performanța cadrelor didactice în modelarea și dezvoltarea abilităților copiilor premiată de Consiliul Județean Harghita

Consiliul Județean Harghita, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Harghita, Asociația Învățătorilor Harghiteni, Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România și Casa Corpului Didactic „Apáczai Csere János”, a marcat, în 23 noiembrie, Ziua Internațională a Profesorilor şi a Educaţiei, printr-o festivitate de premiere a cadrelor didactice care au desfășurat de-a lungul anilor o activitate educațională şi didactică remarcabilă, de modelare a personalității copiilor, pentru dezvoltarea abilităţilor şi talentelor acestora.

În deschiderea evenimentului, Ferencz-Salamon Alpár, directorul Casei Corpului Didactic şi preşedinte al Comisiei de învățământ a Consiliului Judeţean Harghita, le-a urat bun venit celor prezenți la evenimentul dedicat recunoașterii activității la catedră dar și a rolului indispensabil și de o importanță deosebită, al cadrelor didactice,  în asigurarea viitorului elevilor și a comunităților.

“Astăzi, la doar câteva zile după Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, sărbătorim și recunoaștem activitatea complexă și deosebită a unor cadre didactice care, pe lângă activitatea de la catedră, clădind crezul lor educațional pe nevoile educative ale copiilor, și-au asumat rolul de a fi creatori de idei, de comunități, de valori, de visuri, servind cu devotament interesele educative ale comunităților, dincolo de zidurile școlilor, câștigând astfel recunoștința și respectul nostru, al tuturor. În astfel de ocazii, privindu-vă, inspirat de modul exemplar al muncii, al carierei, al profesionalismului dumneavoastră, reflectez mereu asupra complexității profesiei de dascăl. În timp ce un medic se ocupă de sănătatea trupului, un psiholog de sănătatea spiritului, un preot de credință, un filozof de căutarea sensului lucrurilor, de formarea unei viziuni asupra lumii sau un consilier, de orientarea în viață, noi, în calitate de educatori, prin munca noastră cu copiii, suntem în același timp gardienii sănătății lor, îngrijitorii spiritului lor, întăritorii credinței lor, constructorii viziunii lor asupra lumii sau busolele drumului lor în viață. Un bun educator nu învață prin predare ci educă prin exemplu, creând astfel viitorul, într-un mod direct”, a subliniat Ferencz-Salamon Alpár.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Judeţean Harghita, le-a mulțumit partenerilor pentru realizarea acestui eveniment prin care este arătat respectul față de profesia de dascăl.

“Mă bucur foarte mult că sunt aici și pot să spun câteva cuvinte pentru acei oameni de care suntem foarte mândri. Cred că premierea de azi înseamnă un respect  pentru o profesie, pentru rezultatele și munca depusă în anii anteriori. Îi mulțumesc lui Ferencz-Salamon Alpár, inițiatorul  acestor evenimente, și partenerilor, că putem face acest lucru împreună. Cred că foarte multe lucruri s-au schimbat în ultimii ani și am găsit soluții benefice pentru educație, conlucrând. Felicitări tuturor celor care sunteți astăzi premiați”, a apreciat Borboly Csaba.

Unsprezece cadre didactice au fost premiate în acest an, astfel, meritele Vicepreședintelui Asociației Învățătorilor Harghiteni și profesor în învățământul primar, Braic Carmen – Elena, ale directorul Liceului Teoretic „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni, profesor de Limba și literatura română, Cosmina-Maria Nan și ale Directorului Clubului Sportiv Școlar Toplița,  Macarie Olimpiu – Marius, au fost răsplătite cu distincția „Premiul Pro Civitate” al Consiliului Județean Harghita care se acordă acelor persoane care prin activitatea lor de mai multe decenii au contribuit la dezvoltarea județului în domeniul culturii, al artei, al educației, al sportului sau în alte domenii ale vieții publice.

Cu privire la activitatea doamnei Braic Carmen – Elena , Profesor Elena Mîndru, Inspector școlar, Președinte al Asociației Învățătorilor Harghiteni, a subliniat Suntem norocoși să avem astfel de oameni în comunitatea noastră educațională, oameni care nu doar vorbesc despre schimbare, ci și acționează în consecință. Un astfel de exemplu, un lider în educație, care face diferența în viețile discipolilor și a colegilor săi este și Carmen.  Pentru Carmen Braic acest premiu este o recunoaștere a muncii și angajamentului ei în educație. Cu siguranță, contribuția doamnei învățătoare va continua să influențeze viețile elevilor și să inspire generațiile viitoare prin profesionalismului său”.

„Asta văd în școală: locul unde elevii mei învață să se descopere! Îmi doresc o școală care râde”, sunt cuvintele Doamnei Director a Liceului Teoretic „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni, profesor de Limba și literatura română, Cosmina-Maria Nan, care surprind crezul unui lider școlar dedicat, cu un impact semnificativ în educație, cultură și comunitatea locală.

„Suntem convinși că orice școală și-ar dori un director ca doamna profesoară Cosmina-Maria Nan, nu doar pentru cele prezentate mai sus, ci datorită faptului că se dedică atât de intens discursului didactic, comunicării cu angajații școlii, cu părinții sau cu elevii, stării de bine a fiecăruia din școală, încât nu putem decât să fim fericiți și optimiști. Educația e pe mâini bune!”, a apreciat Glodeanu Cristinel Fănel, Inspector Școlar General Adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Harghita.

În ceea ce-l privește pe Directorului Clubului Sportiv Școlar Toplița,  Macarie Olimpiu-Marius, Hîrlav Costin, Consilier Județean, a apreciat că prin pasiunea cu care și-a îmbrățișat întreaga carieră, rezultatele clubului sportiv nu au întârziat să apară, fiind obținute multiple titluri naționale la concursurile de profil și sub îndrumarea sa, numeroși copii fiind selecționați la loturile naționale.

Pentru educație publică este acordată distincția „Premiul Majláth Gusztáv Károly” al Consiliului Județean Harghita acelor persoane care au avut o activitate pedagogică pe o perioadă lungă de timp, contribuind la formarea personalității, dezvoltarea abilităților copiilor și elevilor, la descoperirea de talente, și ale căror rezultate teoretice și practice sunt utilizate în numeroase instituții de învățământ din județ.

În acest sens, distincția „Premiul Majláth Gusztáv Károly” a fost acordată Coordonatorului Cercului de Jocuri și Meșteșuguri Populare – Ádám Katalin, Profesoarei de arte plastice și artist plastic, aflată în pensie – Bakó Klára, Directorului Școlii Gimnaziale „Kós Károly” – Csibi Zsuzsanna, profesorului – director al Școlii Gimnaziale „ Nagy Imre” și Centrului de excelență al județului Harghita – Dávid Zoltán, Profesorului asociat, Director al extensiei Odorheiu Secuiesc din cadrul Universității „ Babeș – Bolyai” – Dósa Zoltán, Învățătoarei de la Liceul Tehnologic “Sövér Elek” – Hunyadi Irén, Profesorului și Director al Liceului teoretic „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc – Laczkó György și post-mortem, Profesorului –  Novák Károly-István.

Miercurea Ciuc, 24 noiembrie 2023

2022:

Laudatio

Doamnei inspector,

Profesor ELENA MÎNDRU

Nominalizare pentru distincția “Premiul Pro Civitate

.

         Doamna profesor Elena Mîndru, inspector școlar, președintele Asociației Învățătorilor Harghiteni, inițiatorul și coordonatorul a mai multor apariții editoriale a îndrumat și modelat serii de cadre didactice.

           Născută în data de 9 noiembrie 1961, în casa familiei Suciu din Sărmaș, județul Harghita, mai apoi absolventă a Liceului Pedagogic din Odorheiu-Secuiesc, specializarea Învățători își începe activitatea de profesor de Limba și literatura română la Școala Gimnazială Ocland, apoi educatoare la Grădinița cu program normal Nr.5 din Odorheiu-Secuiesc.

           Om de suflet și nădejde, este numită director la Grădinița cu program normal, Nr.3, Odoheiu-Secuiesc. Între anii 1990-1994 este învățătoare la Școala Generală Nr.9 din Miercurea-Ciuc, apoi ca și profesor logoped în cadrul cabinetului logopedic interșcolar cu sediul la Școala Gimnazială Liviu Rebreanu, Miercurea Ciuc, subordonat CJRAE Harghita desfășoară activități specifice serviciilor de sprijin pentru copiii cu Cerințe educative speciale integrați în școala de masă.

             Evoluează în carieră prin definitivarea în învățământ (1984), obținerea gradului II (1989) și I (1993), apoi urmează cursurile Universității Ștefan cel Mare Suceava, Specializarea Institutor- Limba Franceză ( 1999-2001), cursurile Universității Spiru Haret București, Facultatea de Sociologie-Psihologie ( 2003-2007) și un Master în Management organizațional al resurselor umane ( 2007-2009). În anul 2015 la Universitatea din Oradea i se echivalează studiile universitare de scurtă durată cu ciclul I de studii universitare de licență în domeniul Științele educației, Specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar. În 2017 parcurge programul postuniversitar de formare profesională Profesor pentru persoanele cu nevoi speciale din cadrul Universității Creștine Dimitrie Cantemir din Târgu Mureș.

              Urmează numeroase cursuri de formare în domeniul psihologiei, psihopedagogiei, psihopedagogiei speciale, a didacticii, comunicării instituționale, igienei sănătății mintale, educației parentale, asigurării calității în educație ș.a.

             Prin muncă asiduă, voință, cât și prin ideile sale inovatoare despre școală a contribuit la ridicarea prestigiului dascălului și a școlii harghitene. Calitatea de dascăl, de conducător de instituții, probate în fruntea unităților de învățământ prin care a trecut și cea de om au propulsat-o spre Inspectoratul Școlar Județean Harghita, având mai multe funcții : inspector de specialitate pentru învățământul primar, inspector pentru religia ortodoxă, inspector pentru alternative educaționale, inspector de imagine, inspector pentru mentorat. Activitatea ca inspector s-a concretizat în organizarea și coordonarea activităților didactice, coordonarea din punct de vedere managerial a unor instituții de învățământ de pe teritoriul Harghitei, monitorizarea modului de aplicare a curriculumului  național și local, monitorizarea atingerii standardelor educaționale de către elevi, creșterea calității predării, organizarea și livrarea de sesiuni de formare pentru cadrele didactice și directori de școli, promovarea de programe educaționale  interne și internaționale , purtător de cuvânt ISJ Harghita, membru al Consiliului de Administrație al IȘJ Harghita.

               Harul său, împletit cu dăruire, perseverență, integritate și curaj au pus piatra importantă la temelia școlii harghitene.

               Coordonator județean SNAC, inițiator și președintele Asociației Învățătorilor Harghiteni timp de 14 ani, vicepreședinte al ASTRA, vicepreședinte AGIRo în perioada 2009-2020, timp în care a coordonat diferite proiecte.

         A organizat lansări de carte, expoziții de carte, întâlniri cu autori de manuale alternative și auxiliare didactice, în unitățile de învățământ, dar și la Casa Corpului Didactic din Miercurea Ciuc.

          În scopul susținerii activității de performanță a elevilor, a organizat anual concursuri și olimpiade specifice învățământului primar, religie ortodoxă și pedagogiei-psihologiei pentru elevii liceelor pedagogice.

               A activat în 13 proiecte cu finanțare europeană menite să contribuie la prestația cadrelor didactice, prin participarea la activități de formare. Este formator de formatori, membru în Corpul național al mentorilor, este expert în management educațional.

           Toate cele dovedite de întreaga activitate a distinsei doamne inspector, profesor Elena Mîndru, ne fac să ne simțim privilegiați că am avut ocazia de a fi îndrumați și mentorați de un om cu o impresionantă activitate profesională, dar și cu calități moral-civice și patriotice de excepție.

Cu respect și prețuire,

Bojte Elena-Maria

Profesor învățământ primar

Colegiul Național Octavian Goga, Miercurea Ciuc

LAUDATIO

în onoarea Doamnei Director, prof. Camelia-Mirela PETRUȚ,

cu ocazia acordării  distincțiilor de excelență a Consiliului Județean Harghita,

Premiul PRO CIVITATE

Onorată Doamnă Director,

Onorat prezidiu,

Doamnelor și domnilor,

Într-o societate dinamică, școala are rolul de a contribui la formarea unor generații de tineri bine pregătiți, adaptabili la noile provocări, empatici și deschiși spre nou.

Doamna Director Camelia-Mirela PETRUȚ este o personalitate puternică și elegantă, o persoană de o calitate umană incontestabilă, un exemplu de profesionist dedicat activității sale. A înțeles de timpuriu că educația este acel pilon fără de care orice societate este menită să se prăbușească sau să rămână într-un con de umbră. Parcursul său profesional a venit firesc, ceea ce demonstrează că barierele în educație nu există acolo unde există pasiune, perseverență, viziune și multă muncă.

Wayne Huizenga, un reputat antreprenor american, afirma următorul lucru „Unii oameni visează la cum arată succesul, în timp ce alții se trezesc în fiecare dimineață și-l fac să se întâmple.”

Doamna Director, prof. Camelia-Mirela Petruț face parte, fără doar și poate din cea de-a doua categorie și chiar mai mult de atât, întrucât munca,  pe care cu cea mai mare silință, profesionalism, dragoste și devotament o depune pentru bunăstarea școlii, are loc în intervale de timp nebănuite, ore în șir din zi și din noapte de efort, care cu siguranță asigură calitatea actului instructiv-educativ, succesul proiectelor pe care le scrie, coordonează și implementează, starea de bine și bunul mers cotidian al lucrurilor. Pe lângă pregătirea profesională desăvârșită, în calitate de mentor, expert, formator, metodist, autor de curs, creator de resurse educaționale și de conținuturi științifice, trainer, facilitator, este un director și un profesor dedicat, cu o dorință înnăscută de a-i ajuta pe alții, fiind sensibilă la nevoile celorlalți, dovedind empatie, eficiență, corectitudine, discreție, suport necondiționat.

În calitatea sa de profesor, de-a lungul carierei didactice, a îndrumat generații întregi de elevi, cu care a obținut în fiecare an școlar rezultate foarte bune atât la bacalaureat, olimpiade și concursuri școlare, cât și la admiterea în învățământul superior, transmițându-le multora dintre ei, cu pricepere, eficacitate și devotament, competențe și cunoștințe necesare în nobila meserie de medic.

Doamna  Camelia-Mirela Petruț este deopotrivă un bun manager și un leader motivant pentru întreaga echipă a liceului nostru. Dacă pe de-o parte este extrem de riguroasă, urmărind cu minuțiozitate legislația în vigoare, instaurând o ordine desăvârșită în tot ceea ce întreprinde, este pe de altă parte, un leader original, flexibil, preocupat în permanență de inovație și care se bazează pe încredere în relația cu personalul școlii.

La final, am adăuga câteva cuvinte despre OMUL Camelia Mirela PETRUȚ, dincolo de cariera sa didactică prestigioasă. Căldura sufletească și generozitatea, entuziasmul său în fața oricărei noi provocări, reprezintă repere de personalitate centrale ale domniei sale. Toți cei care avem ocazia să interacționăm cu dumneaei  le observăm și beneficiem  de pe urma lor.

Vă asigurăm pe această cale de întreaga noastră prețuire. Acea prețuire pe care spiritele nobile le merită! Ne bucurăm de faptul că astăzi sunteți aici pentru a primi această distincție, pe care Consiliul Județean Harghita v-o conferă în semn de recunoaştere şi preţuire a meritelor dumneavoastră deosebite dobândite în perimetrul carierei profesionale.

Încheiem prin a vă dori obţinerea de noi şi importante succese în cariera profesională, dar şi pe plan personal, împărtăşind mereu bucuria vieţii împreună cu toţi cei ce vă sunt dragi şi cu toţi cei ce vă preţuiesc!

2021:

2016:

Laudáció

2016 júlus 14-én Borboly Csaba elnök Hargita Megye Tanácsának nevében Pro Civitate Díjjal tüntette ki a nyugdíjba vonuló, Salamásról származó Gheorghe Pop dandártábornokot, az Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének parancsnokát. A dandártábornokot június 30-i hatállyal helyezte tartalékállományba Klaus Johannis államfő.

Gheorghe Pop 1980-83 között tűzoltótiszt képesítést szerzett Bukarestben. 1988-1991 között a katonai akadémia növendéke volt, majd vezérkari tiszt volt az országos tűzoltó-parancsnokságon. 1995-ben hazatért Hargita megyébe, előbb az Olt tűzoltó-alakulat vezérkari főnöke, 2001-2004 között az alakulat parancsnoka, majd a katasztrófavédelmi rendszer átszervezése után, 2004-től nyugdíjazásáig az Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége parancsnoki tisztségét töltötte be, 2012-ben léptették elő dandártábornokká. Hargita Megye Tanácsa a Pro Civitate Díjat azoknak a személyeknek adományozza, akik a megye kulturális, művészeti, oktatási, sportéletében, vagy a közélet egyéb területein hosszú ideig, kimagasló tevékenységeket végeztek. Gheorghe Pop a közösségért végzett munkája révén mindannyiunk példaképe lehet – hangzott el a laudációban.

A dandártábornok megköszönte a kitüntetést, majd felelevenítette pályafutása legemlékezetesebb pillanatait. Megköszönte a megyei tanácsnak a jó együttműködést, illetve hangsúlyozta, hogy mindig támogatta a repülőtér ötletét, hiszen tapasztalat munkája során olyan eseteket, amikor több életet is meg lehetett volna menteni, ha lett volna a közelben repülőtér.

Diploma

Sajtóközlemény

Kitüntették Gheorghe Pop dandártábornokot a közösségért végzett munkájáért
Elfogadták a Hargita megyei repülőtér megvalósításának célszerűségi tanulmányát

Pro Civitate Díjat adományoztak Gheorghe Pop dandártábornoknak, illetve közérdekű kérdésekben döntöttek Hargita Megye Tanácsa júliusi soros ülésén. A kihelyezett tanácsülést Salamáson tartották csütörtökön, július 14-én. Az ünnepélyes alkalomra meghívást kaptak a helyi tanácsosok, vállalkozók, közintézmények vezetői, a térség polgármesterei és tűzoltó parancsnokai.

A jelenlevőket Mândru Valentin polgármester köszöntötte. Beszédében a megyei tanáccsal való jó együttműködés reményét hangsúlyozta, illetve üdvözölte Gheorghe Pop dandártábornokot.

A tanácsülés elején esküt tett Nagy Pál Erdélyi Magyar Néppárti tanácsos, így az ülésen ő is aktívan részt vehetett.

A biztonságos közlekedés megteremtése a célja Hargita Megye Tanácsa ez alkalommal elfogadott programjának, amelynek keretében járdát építnek a Hargita megyei településeken átvezető megyei utakon. A program meghirdetése után két település, Gyergyóalfalu és Zetelaka nyújtotta be a technikai dokumentációt, előbbinek 250 ezer lejt, utóbbinak 750 ezer lejt hagytak jóvá. – A járdaprogramot a helyi önkormányzatokkal közösen bonyolítjuk le. Arra biztatjuk a településeket, hogy éljenek a lehetőséggel. A megyei tanács költségvetés-módosítása révén más településeken is finanszírozzuk a járdaépítést – számolt be Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke.

Elkészült a célszerűségi tanulmány repülőtér megvalósítására Hargita megyében, erről is szavazott a döntéshozó testület. A tanulmány kiindulási pontként Csíkszeredát határozza meg, de Hargita megye egész területére vonatkozik.

A tanácsülés keretében, a tűzoltók kevésbé sem veszélytelen munkáját példázva rövid bemutatót tartottak a salamási önkéntes tűzoltók a művelődési otthon mellett, illetve egy kisfilmet is levetítettek, amely szintén elhivatottságukat példázta.

Borboly Csaba elnök Hargita Megye Tanácsának nevében Pro Civitate Díjjal tüntette ki a nyugdíjba vonuló, Salamásról származó Gheorghe Pop dandártábornokot, az Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének parancsnokát. A dandártábornokot június 30-i hatállyal tartalékállományba helyezte Klaus Johannis államfő.

Gheorghe Pop 1980-83 között tűzoltótiszt képesítést szerzett Bukarestben. 1988-1991 között a katonai akadémia növendéke volt, majd vezérkari tiszt volt az országos tűzoltó-parancsnokságon. 1995-ben hazatért Hargita megyébe, előbb az Olt tűzoltó-alakulat vezérkari főnöke, 2001-2004 között az alakulat parancsnoka, majd a katasztrófavédelmi rendszer átszervezése után, 2004-től nyugdíjazásáig az Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége parancsnoki tisztségét töltötte be, 2012-ben léptették elő dandártábornokká. Hargita Megye Tanácsa a Pro Civitate Díjat azoknak a személyeknek adományozza, akik a megye kulturális, művészeti, oktatási, sportéletében, vagy a közélet egyéb területein hosszú ideig, kimagasló tevékenységeket végeztek. Gheorghe Pop a közösségért végzett munkája révén mindannyiunk példaképe lehet – hangzott el a laudációban.
A dandártábornok megköszönte a kitüntetést, majd felelevenítette pályafutása legemlékezetesebb pillanatait. Megköszönte a megyei tanácsnak a jó együttműködést, illetve hangsúlyozta, hogy mindig támogatta a repülőtér ötletét, hiszen tapasztalat munkája során olyan eseteket, amikor több életet is meg lehetett volna menteni, ha lett volna a közelben repülőtér.

Albert Csaba, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesületének elnöke a tűzoltók kiváló munkáját méltatta. Mint elmondta, az önkéntes csapatok a támogatásoknak köszönhetően tudnak fejlődni.

Szentes Antal tanácsos beszámolt: javaslatára indított támogatási programot a megyei tanács az önkéntes tűzoltóegyesületek támogatására. A pályázaton évről évre egyre többen vesznek részt, így javasolja, hogy jövő évtől duplázzák meg a támogatásukra szánt összeget, illetve a megyei tanács kaláka programjába foglalják bele garázsok építését.

– A mai tanácsülés fő témája a polgárvédelem volt. Gheorghe Pop vezetése idején jelentősen javult a sürgősségi esetek felügyelősége és a megyei tanács közötti kapcsolat. Ennek köszönhetően a hivatásosok mellett az önkéntes tűzoltók munkája is előtérbe került, ami nagyon fontos, hiszen ők azok, akik a családjuk mellett bármikor készen állnak a nem veszélytelen feladat teljesítésére – összegezte Borboly Csaba.

A megyeelnök élőben összegezte a tanácsülést, és Gheorghe Poppal beszélgetett a Hargita megyei önkéntes tűzoltóságokról, amelyet visszanézhetnek közösségi oldalán.

Az önkéntes tűzoltókról készült, a tanácsülésen is levetített kisfilmet megtekinthetik a Hargita Stúdió közösségi oldalán: https://www.facebook.com/HargitaStudio/videos/1181866021857477/

Csíkszereda, 2016. július 14.

2013:

Laudatio

Primul sportiv distins cu premiul „PRO CIVITATE ” se numeşte Suciu Simion, şi este practicantul unei ramure sportive care s-a dezvoltat în ţările nordice la începutul secolului trecut, fiind foarte renumit şi în judeţul nostru. De la 10 până la 90 de ani generaţii întregi practică acest sport  al pădurilor care este orientarea sportivă.  Laureatul de azi al premiului s-a născut în anul 1988 la Miercurea Ciuc. Și-a început cariera sportivă la zece ani la AS Carpați din Miercurea Ciuc, sub îndumarea antrenoarei Iosub Gabriela. Din anul 2012 este component de bază al CSM. În bogata sa carieră sportivă a fost multiplucampion național la categoria lui de vârstă și de patru ori campion național la seniori. A participat de patru ori la campionatele mondiale de seniori și odată la campionatele europene de seniori. La Campionatul Ţărilor Sud-est Europene din septembrie 2013, organizat la Râmnicu Vâlcea, a câştigat medalia de argint la proba de sprint şi cu ştafetă, precum şi medalia de bronz în proba de lungă distanţă. Tot aici a câştigat şi Cupa Ţărilor Latine la proba de sprint, medie distanţă şi lungă distanţă.
Este un sportiv de mare performanţă, ambiţios şi cu o carieră sportivă promiţătoare.

2012:

APOSTOL DUMITRU

Laudatio

Omul îşi dă seama, graţie părţii cugetătoare a spiritului său, de toate lucrurile materiale şi sufleteşti ale lumii în care trăieşte. Cunoştinţa majorităţii oamenilor e una practică, utilitară, interesată – prin urmare subiectivă. Există o mai importantă cunoaştere a lucrurilor, una obiectivă, independentă de orice relaţie posibilă cu ele. Cele trei mari diviziuni ale universului, Dumnezeul, natura şi omul pot fi cunoscute şi subiectiv, şi obiectiv. Calea spre Dumnezeu, ca fiinţă supremă, poate fi parcursă pe calea perfecţiunii. Este un drum greu pe care noi, oamenii avem nevoie să fim ghidaţi, luaţi de mână cu prietenie şi blândeţe.
Consiliul Judeţean Harghita acordă Premiul „Pro Civitate” unui asemenea părinte şi prieten al celor ce se îndreaptă spre calea Dumnezeului, preotului şi protopopului, Apostol Dumitru, care este un adevărat conducător spiritual al comunităţii sale, din Bilbor şi din zona Topliţa în general.
Sufletul omenesc este însetat de puritate şi iubire, iar menirea unui preot este tocmai de a-şi pune credinţa şi talentul în slujba celor în căutarea adevăratei căi spre rosturile vieţii de credinţă. Domnul Părinte iubeşte oamenii şi este iubit la rândul său de oameni. Şi asta îl face o personalitate deosebită şi puternică. Pentru că deasupra năzuinţelor mărunte ale omului, ca individ, iubirea singură este în stare să dea vieţii lui un rost cosmic.
Puternica  lui credinţă şi carismă cu care slujeste Cuvântul Divin pentru a oferi consolare şi sprijin spiritual enoriaşilor  si activitatea constructivă cu care contribuie la restaurarea şi reparaţia unor lăcaşe de cult atât în comuna Bilbor cât şi în alte localităţi din ţară este apreciata.

Diplomă

Comunicat de presă

Bal de caritate la Topliţa
Fondurile obţinute s-au donat pentru două centre de plasament

Consiliul Judeţean Harghita are ca scop primar crearea unui sentiment de familiaritate în rândul locuitorilor judeţului. Aceasta se concretizează de multe ori printr-o săptămână plină de muncă, deseori şi sfârşit de săptâmână ocupat de aceste îndeletniciri. Înseamnă însă şi bucuria muncii bine făcute, recreerea utilă şi plină de evenimente, şi înseamnă şi sărbătoare. Consiliul judeţean a dorit să dea ocazia de a sărbători şi locuitorilor români din judeţ: în data de 27 aprilie, vineri, la restaurantul Izabella din Topliţa s-a organizat balul judeţului. Balul a fost un eveniment caritabil, fondurile obţinute în urma organizării acestui bal fiind donate pentru două centre de plasament, cel din Topliţa şi cel din Bilbor.
Dansul a fost deschis de dansatorii Ansamblului Rapsodia Călimanilor şi a fost urmat de discursul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita care i-a mulţumit celor prezenţi că au participat la succesul acestui bal de caritate.
Despre activitatea celor două centre a vorbit Elekes Zoltán, directorul Direcţiei sociale şi de protecţie a copilului Harghita. Dânsul a spus că centrul din Bilbor găzduieşte 34 de copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani. Centrul de plasament al copiilor cu handicap sever de la Topliţa are în îngrijire 30 de copii, cel mai tânăr în vârstă de un an, iar cel mai în vârstă de douăzeci şi şase de ani.
Momentul culminant al serii a fost reprezentat de decernarea premiilor Pro Civitate al căror laureaţi au fost dr. Voicu Camelia-Mirela, Apostol Dumitru, Bucur I. Nicolae, Costea Constantin, Busuioc Stelian, Ion Nete, Cuibîcă Doru Viorel şi Rizea Ioan, premiile fiind înmânate de preşedintele consiliului judeţean, Borboly Csaba.
Au fost prezenţi şi copilaşi găzduiţi de centrul de plasament din Bilbor care au prezentat un scurt program de cântece şi dans pentru auditoriu. Seara a fost continuată de spectacolul prezentat de dansatorii Ansamblului Rapsodia Călimanilor, ansamblu care are o istorie de douăzeci de ani.

Miercurea-Ciuc, 2 mai 2012

Laudatio

Cultura nu este altceva decât natura pusă în valoare de om, un proces de necontenită creație de valori, în care oameni talentați, pasionați de un, sau mai multe compartimente culturale, lucrează necontenit pentru ca semenii lor să aibă un climat cultural rodnic.
O asemenea personalitate este domnul Bucur Nicolae, doctor în filologie, critic de artă, membru U.A.P., jurnalist, sociolog, etnograf, autor de volume de eseuri și meditații, căruia Consiliul Judeţean Harghita acordă Premiul „Pro Civitate”.
Domnul Bucur este un intelectual multilateral. Prin inteligență și spirit creator și-a dobândit libertatea de intelectual. Libertatea de-a alege domeniul, unde era mare nevoie de el: ca șeful comisiei județene a Zonei Montane Harghita, ca director al Studioului Teritorial TV Antena 1, ca vicepreședinte al Federației Turismului Rural Verde în Europa Centrală și de Est – ca secretar al Fundației Pro Agricultura Hargitae, ca profesor la Universitatea Sapientia și în alte activități.
Domnul Bucur este cunoscut ca prieten al artiștilor plastici din orașul Miercurea Ciuc, din județ și din țară. A vernisat în orașul nostru aproape toate expozițiile de artă plastică din ultimele decenii, a scris critici de artă plastică, pe care le-a publicat în reviste de specialitate și le-a adunat în volumul „Constelația artei”. Ce poate fi mai frumos, decât să-ți dedici talentul evaluării creatorilor de frumos; Poate numai creația originală, meditația asupra lumii, oamenilor, destinului de creator, asupra naturii divine. Volumul „De veghe la izvoare” ne ajută să cunoaștem mai bine sufletul și ideile gânditorului Nicolae Bucur, pe care îl felicităm și îi dorim ani creatori rodnici și de-acum înainte!

Diplomă

Comunicat de presă

Bal de caritate la Topliţa
Fondurile obţinute s-au donat pentru două centre de plasament

Consiliul Judeţean Harghita are ca scop primar crearea unui sentiment de familiaritate în rândul locuitorilor judeţului. Aceasta se concretizează de multe ori printr-o săptămână plină de muncă, deseori şi sfârşit de săptâmână ocupat de aceste îndeletniciri. Înseamnă însă şi bucuria muncii bine făcute, recreerea utilă şi plină de evenimente, şi înseamnă şi sărbătoare. Consiliul judeţean a dorit să dea ocazia de a sărbători şi locuitorilor români din judeţ: în data de 27 aprilie, vineri, la restaurantul Izabella din Topliţa s-a organizat balul judeţului. Balul a fost un eveniment caritabil, fondurile obţinute în urma organizării acestui bal fiind donate pentru două centre de plasament, cel din Topliţa şi cel din Bilbor.
Dansul a fost deschis de dansatorii Ansamblului Rapsodia Călimanilor şi a fost urmat de discursul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita care i-a mulţumit celor prezenţi că au participat la succesul acestui bal de caritate.
Despre activitatea celor două centre a vorbit Elekes Zoltán, directorul Direcţiei sociale şi de protecţie a copilului Harghita. Dânsul a spus că centrul din Bilbor găzduieşte 34 de copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani. Centrul de plasament al copiilor cu handicap sever de la Topliţa are în îngrijire 30 de copii, cel mai tânăr în vârstă de un an, iar cel mai în vârstă de douăzeci şi şase de ani.
Momentul culminant al serii a fost reprezentat de decernarea premiilor Pro Civitate al căror laureaţi au fost dr. Voicu Camelia-Mirela, Apostol Dumitru, Bucur I. Nicolae, Costea Constantin, Busuioc Stelian, Ion Nete, Cuibîcă Doru Viorel şi Rizea Ioan, premiile fiind înmânate de preşedintele consiliului judeţean, Borboly Csaba.
Au fost prezenţi şi copilaşi găzduiţi de centrul de plasament din Bilbor care au prezentat un scurt program de cântece şi dans pentru auditoriu. Seara a fost continuată de spectacolul prezentat de dansatorii Ansamblului Rapsodia Călimanilor, ansamblu care are o istorie de douăzeci de ani.

Miercurea-Ciuc, 2 mai 2012

Laudatio

„Firea omului e propriul său destin „. Respectul şi cultul artei populare, pasiunea pentru a duce mai departe tradiţia folclorică a locurilor unde omul s-a născut poate fi un asemenea destin.
Domnul Ciubîcă Doru Viorel, legat trup şi suflet de folclorul zonei Topliţa, căruia pentru meritele sale de dansator, instrumentist, instructor şi conducător al formaţiilor de folclor de la Căminul Cultural Subcetate, al Ansamblului Folcloric Rapsozii Varvigiului şi pentru managementul acestor instituţii culturale Consiliul Judeţean Harghita acordă Premiul „Pro Civitate”.
Distincţia vine să completeze şirul de aprecieri, de care domnul Cuibâcă s-a bucurat de-a lungul anilor, oferite de foruri internaţionale şi naţionale de folclor, cu semn de recunoştinţă pentru perpetuarea tradiţiilor populare prin instruirea şi conducerea formaţiilor de folclor şi prin iniţierea unor importante festivaluri folclorice: „Pe plaiurile Varvigiului” continuat de la a X-a ediţie prin „Inter etnos folcloric – De la debut la succes” şi „Armonii de toamnă”.
Ansamblul folcloric al domnului Cuibâcă a reprezentat judeţul nostru timp de mai bine de un deceniu la Festivaluri din multe zone folclorice ale ţării şi Festivalul internaţional „Cântecele Oltului”.

Diplomă

Comunicat de presă

Bal de caritate la Topliţa
Fondurile obţinute s-au donat pentru două centre de plasament

Consiliul Judeţean Harghita are ca scop primar crearea unui sentiment de familiaritate în rândul locuitorilor judeţului. Aceasta se concretizează de multe ori printr-o săptămână plină de muncă, deseori şi sfârşit de săptâmână ocupat de aceste îndeletniciri. Înseamnă însă şi bucuria muncii bine făcute, recreerea utilă şi plină de evenimente, şi înseamnă şi sărbătoare. Consiliul judeţean a dorit să dea ocazia de a sărbători şi locuitorilor români din judeţ: în data de 27 aprilie, vineri, la restaurantul Izabella din Topliţa s-a organizat balul judeţului. Balul a fost un eveniment caritabil, fondurile obţinute în urma organizării acestui bal fiind donate pentru două centre de plasament, cel din Topliţa şi cel din Bilbor.
Dansul a fost deschis de dansatorii Ansamblului Rapsodia Călimanilor şi a fost urmat de discursul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita care i-a mulţumit celor prezenţi că au participat la succesul acestui bal de caritate.
Despre activitatea celor două centre a vorbit Elekes Zoltán, directorul Direcţiei sociale şi de protecţie a copilului Harghita. Dânsul a spus că centrul din Bilbor găzduieşte 34 de copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani. Centrul de plasament al copiilor cu handicap sever de la Topliţa are în îngrijire 30 de copii, cel mai tânăr în vârstă de un an, iar cel mai în vârstă de douăzeci şi şase de ani.
Momentul culminant al serii a fost reprezentat de decernarea premiilor Pro Civitate al căror laureaţi au fost dr. Voicu Camelia-Mirela, Apostol Dumitru, Bucur I. Nicolae, Costea Constantin, Busuioc Stelian, Ion Nete, Cuibîcă Doru Viorel şi Rizea Ioan, premiile fiind înmânate de preşedintele consiliului judeţean, Borboly Csaba.
Au fost prezenţi şi copilaşi găzduiţi de centrul de plasament din Bilbor care au prezentat un scurt program de cântece şi dans pentru auditoriu. Seara a fost continuată de spectacolul prezentat de dansatorii Ansamblului Rapsodia Călimanilor, ansamblu care are o istorie de douăzeci de ani.

Miercurea-Ciuc, 2 mai 2012

Laudatio

Actul de cultură al sistemului de învăţământ se reflectă şi în bunul mers al organelor şcolare administrative care îmbină organic îndrumarea ştiinţifică şi conducerea administrativă într-un tot unitar indisolubil.
Consiliul Judeţean Harghita acordă Premiul „Pro Civitate” domnului Costea Constantin, profesor licenţiat în istorie, care în calitate de director de şcoală, de inspector de specialitate şi de inspector-general adjunct a slujit cu talent şi mare omenie administraţia şcolară a judeţului nostru. Într-o perioadă în care învăţământul românesc a trecut şi trece prin traumele unor încercări de reformare, experienţa, calmul şi omenia domnului Costea a atenuat acest proces dureros. Răspunzând pentru inspecţia şcolară şi curriculum, fiind membru în Consiliul de Administraţie al Inspectorului Şcolar Judeţean, domnul profesor a lucrat cu exigenţă şi dăruire, pentru care îi mulţumim! Totodată îi dorim în continuare ani rodnici, activi!

Diplomă

Comunicat de presă

Bal de caritate la Topliţa
Fondurile obţinute s-au donat pentru două centre de plasament

Consiliul Judeţean Harghita are ca scop primar crearea unui sentiment de familiaritate în rândul locuitorilor judeţului. Aceasta se concretizează de multe ori printr-o săptămână plină de muncă, deseori şi sfârşit de săptâmână ocupat de aceste îndeletniciri. Înseamnă însă şi bucuria muncii bine făcute, recreerea utilă şi plină de evenimente, şi înseamnă şi sărbătoare. Consiliul judeţean a dorit să dea ocazia de a sărbători şi locuitorilor români din judeţ: în data de 27 aprilie, vineri, la restaurantul Izabella din Topliţa s-a organizat balul judeţului. Balul a fost un eveniment caritabil, fondurile obţinute în urma organizării acestui bal fiind donate pentru două centre de plasament, cel din Topliţa şi cel din Bilbor.
Dansul a fost deschis de dansatorii Ansamblului Rapsodia Călimanilor şi a fost urmat de discursul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita care i-a mulţumit celor prezenţi că au participat la succesul acestui bal de caritate.
Despre activitatea celor două centre a vorbit Elekes Zoltán, directorul Direcţiei sociale şi de protecţie a copilului Harghita. Dânsul a spus că centrul din Bilbor găzduieşte 34 de copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani. Centrul de plasament al copiilor cu handicap sever de la Topliţa are în îngrijire 30 de copii, cel mai tânăr în vârstă de un an, iar cel mai în vârstă de douăzeci şi şase de ani.
Momentul culminant al serii a fost reprezentat de decernarea premiilor Pro Civitate al căror laureaţi au fost dr. Voicu Camelia-Mirela, Apostol Dumitru, Bucur I. Nicolae, Costea Constantin, Busuioc Stelian, Ion Nete, Cuibîcă Doru Viorel şi Rizea Ioan, premiile fiind înmânate de preşedintele consiliului judeţean, Borboly Csaba.
Au fost prezenţi şi copilaşi găzduiţi de centrul de plasament din Bilbor care au prezentat un scurt program de cântece şi dans pentru auditoriu. Seara a fost continuată de spectacolul prezentat de dansatorii Ansamblului Rapsodia Călimanilor, ansamblu care are o istorie de douăzeci de ani.

Miercurea-Ciuc, 2 mai 2012

Laudatio

Întâlnirea cu o carte valoroasă capătă proporţiile unui eveniment. Întâlnirea cu cinci volume şi cu multe nuvele publicate în reviste literare ale scriitorului Ion Nete este o plăcere a cugetului şi a sufletului.
Consiliul Judeţean Harghita acordă Premiul „Pro Civitate” domnului publicist, fost consilier la Inspectoratul pentru Cultură şi Culte şi prozatorului Ion Nete pentru universul său literar original populat de eroi măcinaţi de marile probleme ale existenţei. Volumele sale: Şerpii de tămâie, Răstignirea în crucea lui Năstavnic, Noapte albastră – Kékszínű éj (volum bilingv), Chisamera din vis, Ninge cu suflete de morţi, aşa cum le sugerează şi titlurile, demonstrează că sufletul omenesc e superior timpului, pe care îl poate învinge prin cugetare şi simţire. Ceea ce apreciem în mod deosebit în activitatea de scriitor al lui Nete Ion este perseverenţa statornică în a-şi demonstra modest credinţa că sufletul, având putinţa să gândească infinitul, este el însuşi infinit, deci nemuritor.

Diplomă

Comunicat de presă

Bal de caritate la Topliţa
Fondurile obţinute s-au donat pentru două centre de plasament

Consiliul Judeţean Harghita are ca scop primar crearea unui sentiment de familiaritate în rândul locuitorilor judeţului. Aceasta se concretizează de multe ori printr-o săptămână plină de muncă, deseori şi sfârşit de săptâmână ocupat de aceste îndeletniciri. Înseamnă însă şi bucuria muncii bine făcute, recreerea utilă şi plină de evenimente, şi înseamnă şi sărbătoare. Consiliul judeţean a dorit să dea ocazia de a sărbători şi locuitorilor români din judeţ: în data de 27 aprilie, vineri, la restaurantul Izabella din Topliţa s-a organizat balul judeţului. Balul a fost un eveniment caritabil, fondurile obţinute în urma organizării acestui bal fiind donate pentru două centre de plasament, cel din Topliţa şi cel din Bilbor.
Dansul a fost deschis de dansatorii Ansamblului Rapsodia Călimanilor şi a fost urmat de discursul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita care i-a mulţumit celor prezenţi că au participat la succesul acestui bal de caritate.
Despre activitatea celor două centre a vorbit Elekes Zoltán, directorul Direcţiei sociale şi de protecţie a copilului Harghita. Dânsul a spus că centrul din Bilbor găzduieşte 34 de copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani. Centrul de plasament al copiilor cu handicap sever de la Topliţa are în îngrijire 30 de copii, cel mai tânăr în vârstă de un an, iar cel mai în vârstă de douăzeci şi şase de ani.
Momentul culminant al serii a fost reprezentat de decernarea premiilor Pro Civitate al căror laureaţi au fost dr. Voicu Camelia-Mirela, Apostol Dumitru, Bucur I. Nicolae, Costea Constantin, Busuioc Stelian, Ion Nete, Cuibîcă Doru Viorel şi Rizea Ioan, premiile fiind înmânate de preşedintele consiliului judeţean, Borboly Csaba.
Au fost prezenţi şi copilaşi găzduiţi de centrul de plasament din Bilbor care au prezentat un scurt program de cântece şi dans pentru auditoriu. Seara a fost continuată de spectacolul prezentat de dansatorii Ansamblului Rapsodia Călimanilor, ansamblu care are o istorie de douăzeci de ani.

Miercurea-Ciuc, 2 mai 2012

Laudatio

Există profesii, care se ocupă mai mult de spiritul oamenilor, dar tot atât de importante sunt acele profesii care îşi aleg ca ţintă de activitate îmbinarea cultivării corpului uman, cu spiritul autodepăşirii şi voinţei.
Consiliul Judeţean Harghita acordă Premiul „Pro Civitate” domnului profesor Rizea Ion, unul dintre cei mai stimaţi şi apreciaţi antrenori din judeţul nostru. Aprecierea noastră vine după un lung şir de diplome de onoare oferite de Consiliul Naţional de Educaţie Fizică şi Sport, de Asociaţia Naţională a Sportului şi Turismului şi de Direcţia Judeţeană a Sportului şi Turismului Harghita.
Domnul Rizea Ion şi-a început activitatea de profesor de educaţie fizică şi sport în 1975, dar nu s-a mulţumit să activeze doar strict în cadrul orelor de curs, ci din dorinţa de-a se autodepăşi, milita şi lucra pentru promovarea unei discipline sportive noi, sania de sport. Condiţiile climei judeţului nostru favorizează cultivarea acestei ramure sportive, elevii de gimnaziu erau entuziasmaţi de pârtia de sanie „Coasta Filpii”, unde domnul profesor devine un adevărat „spiritus rector” al mişcării de încălecare pe sanie şi alergare amuzantă pe pârtiile albe ale munţilor acoperiţi luni lungi cu zăpadă.
După ce în 1994 este numit director al Clubului Sportiv Şcolar Topliţa, domnul antrenor va avea bucuria să lucreze cu cei mai buni sportivi români obţinând rezultate importante în domeniul saniei de sport atât pe plan naţional, cât şi internaţional.

Diplomă

Comunicat de presă

Bal de caritate la Topliţa
Fondurile obţinute s-au donat pentru două centre de plasament

Consiliul Judeţean Harghita are ca scop primar crearea unui sentiment de familiaritate în rândul locuitorilor judeţului. Aceasta se concretizează de multe ori printr-o săptămână plină de muncă, deseori şi sfârşit de săptâmână ocupat de aceste îndeletniciri. Înseamnă însă şi bucuria muncii bine făcute, recreerea utilă şi plină de evenimente, şi înseamnă şi sărbătoare. Consiliul judeţean a dorit să dea ocazia de a sărbători şi locuitorilor români din judeţ: în data de 27 aprilie, vineri, la restaurantul Izabella din Topliţa s-a organizat balul judeţului. Balul a fost un eveniment caritabil, fondurile obţinute în urma organizării acestui bal fiind donate pentru două centre de plasament, cel din Topliţa şi cel din Bilbor.
Dansul a fost deschis de dansatorii Ansamblului Rapsodia Călimanilor şi a fost urmat de discursul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita care i-a mulţumit celor prezenţi că au participat la succesul acestui bal de caritate.
Despre activitatea celor două centre a vorbit Elekes Zoltán, directorul Direcţiei sociale şi de protecţie a copilului Harghita. Dânsul a spus că centrul din Bilbor găzduieşte 34 de copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani. Centrul de plasament al copiilor cu handicap sever de la Topliţa are în îngrijire 30 de copii, cel mai tânăr în vârstă de un an, iar cel mai în vârstă de douăzeci şi şase de ani.
Momentul culminant al serii a fost reprezentat de decernarea premiilor Pro Civitate al căror laureaţi au fost dr. Voicu Camelia-Mirela, Apostol Dumitru, Bucur I. Nicolae, Costea Constantin, Busuioc Stelian, Ion Nete, Cuibîcă Doru Viorel şi Rizea Ioan, premiile fiind înmânate de preşedintele consiliului judeţean, Borboly Csaba.
Au fost prezenţi şi copilaşi găzduiţi de centrul de plasament din Bilbor care au prezentat un scurt program de cântece şi dans pentru auditoriu. Seara a fost continuată de spectacolul prezentat de dansatorii Ansamblului Rapsodia Călimanilor, ansamblu care are o istorie de douăzeci de ani.

Miercurea-Ciuc, 2 mai 2012

Laudatio

Pentru elevi la oricare obiect, pasiunea, vibraţia asigură un spor de eficacitate. Dar participarea afectivă a profesorului de literatură este decisivă. În predarea literaturii emoţia, combustia interioară, tinereţea sufletească, o anume pură sensibilitate de frumos al dascălului transformă predarea într-un adevărat act de cultură.
Consiliul Judeţean Harghita acordă Premiul „Pro Civitate” unui asemenea profesor de literatură, domnului Busuioc Stelian, licenţiat în filologie, membru în Consiliul Naţional de limbă şi literatură română, fost inspector şcolar, preşedinte al Comisiei consultative de limba şi literatura română a judeţului nostru.
Domnul Busuioc are un talent pedagogic deosebit în a face din obiectul muncii sale o plăcere estetică, act cultural decisiv în formarea afectivă a elevilor. Predarea limbii şi literaturii române în şcolile cu limbă maternă maghiară este o misiune grea, cu responsabilitate majoră. Inspectorul şcolar Busuioc Stelian are merite deosebite în coordonarea acestei misiuni de-a lungul anilor reformei învăţământului. Un pedagog bun la catedră, considerat prieten de către elevii săi este şi inspector bun, căci ştie ce se înseamnă practica complexă a muncii de la catedră. Exemplul domnului profesor Busuioc demonstrează că pentru a fi un bun profesionist nu e suficient să-ţi cunoşti meseria, ci trebuie să fii, mai presus de orice, un om bine format, bogat sufleteşte, capabil de dăruire pentru alţii.

Diplomă

Comunicat de presă

Bal de caritate la Topliţa
Fondurile obţinute s-au donat pentru două centre de plasament

Consiliul Judeţean Harghita are ca scop primar crearea unui sentiment de familiaritate în rândul locuitorilor judeţului. Aceasta se concretizează de multe ori printr-o săptămână plină de muncă, deseori şi sfârşit de săptâmână ocupat de aceste îndeletniciri. Înseamnă însă şi bucuria muncii bine făcute, recreerea utilă şi plină de evenimente, şi înseamnă şi sărbătoare. Consiliul judeţean a dorit să dea ocazia de a sărbători şi locuitorilor români din judeţ: în data de 27 aprilie, vineri, la restaurantul Izabella din Topliţa s-a organizat balul judeţului. Balul a fost un eveniment caritabil, fondurile obţinute în urma organizării acestui bal fiind donate pentru două centre de plasament, cel din Topliţa şi cel din Bilbor.
Dansul a fost deschis de dansatorii Ansamblului Rapsodia Călimanilor şi a fost urmat de discursul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita care i-a mulţumit celor prezenţi că au participat la succesul acestui bal de caritate.
Despre activitatea celor două centre a vorbit Elekes Zoltán, directorul Direcţiei sociale şi de protecţie a copilului Harghita. Dânsul a spus că centrul din Bilbor găzduieşte 34 de copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani. Centrul de plasament al copiilor cu handicap sever de la Topliţa are în îngrijire 30 de copii, cel mai tânăr în vârstă de un an, iar cel mai în vârstă de douăzeci şi şase de ani.
Momentul culminant al serii a fost reprezentat de decernarea premiilor Pro Civitate al căror laureaţi au fost dr. Voicu Camelia-Mirela, Apostol Dumitru, Bucur I. Nicolae, Costea Constantin, Busuioc Stelian, Ion Nete, Cuibîcă Doru Viorel şi Rizea Ioan, premiile fiind înmânate de preşedintele consiliului judeţean, Borboly Csaba.
Au fost prezenţi şi copilaşi găzduiţi de centrul de plasament din Bilbor care au prezentat un scurt program de cântece şi dans pentru auditoriu. Seara a fost continuată de spectacolul prezentat de dansatorii Ansamblului Rapsodia Călimanilor, ansamblu care are o istorie de douăzeci de ani.

Miercurea-Ciuc, 2 mai 2012

Laudatio

Consiliul Judeţean Harghita acordă Premiul Pro Civitate doamnei doctor Voicu Camelia-Mirela, medic specialist de obstetrică ginecologie, cu pregătire profesională de înalt nivel.
Nimic nu este mai important în existenţa umană, decât scânteia vieţii. Rod al dragostei dintre doi oameni, un pui de om, asupra căruia veghează un medic ginecolog în lunile de creştere din uterul mamei, are un plus de noroc, dacă acel medic este a o doamnă, pentru că – femeie fiind – are o empatie specială în ocrotirea vieţii.
Doamna Voicu este foarte bună specialistă.. Priceperea şi blândeţea, empatia şi bunăvoinţa, iată meritele pentru care doamna doctor se bucură de popularitate printre femei şi mamele tinere. Ea este capabilă să creeze o atmosferă de cordialitate, de prietenie, care dărâmă zidurile invizibile ale suferinţei, ale fricii, ale distanţei dintre  pacienta şi „halatul alb” al ştiinţei obiective a medicinii. Popularitatea doamnei doctor, care a învins şi barierele lingvistice este supremul serviciu pe care un om cu ştiinţă poate face semenilor săi.

Diplomă

Comunicat de presă

Bal de caritate la Topliţa
Fondurile obţinute s-au donat pentru două centre de plasament

Consiliul Judeţean Harghita are ca scop primar crearea unui sentiment de familiaritate în rândul locuitorilor judeţului. Aceasta se concretizează de multe ori printr-o săptămână plină de muncă, deseori şi sfârşit de săptâmână ocupat de aceste îndeletniciri. Înseamnă însă şi bucuria muncii bine făcute, recreerea utilă şi plină de evenimente, şi înseamnă şi sărbătoare. Consiliul judeţean a dorit să dea ocazia de a sărbători şi locuitorilor români din judeţ: în data de 27 aprilie, vineri, la restaurantul Izabella din Topliţa s-a organizat balul judeţului. Balul a fost un eveniment caritabil, fondurile obţinute în urma organizării acestui bal fiind donate pentru două centre de plasament, cel din Topliţa şi cel din Bilbor.
Dansul a fost deschis de dansatorii Ansamblului Rapsodia Călimanilor şi a fost urmat de discursul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita care i-a mulţumit celor prezenţi că au participat la succesul acestui bal de caritate.
Despre activitatea celor două centre a vorbit Elekes Zoltán, directorul Direcţiei sociale şi de protecţie a copilului Harghita. Dânsul a spus că centrul din Bilbor găzduieşte 34 de copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani. Centrul de plasament al copiilor cu handicap sever de la Topliţa are în îngrijire 30 de copii, cel mai tânăr în vârstă de un an, iar cel mai în vârstă de douăzeci şi şase de ani.
Momentul culminant al serii a fost reprezentat de decernarea premiilor Pro Civitate al căror laureaţi au fost dr. Voicu Camelia-Mirela, Apostol Dumitru, Bucur I. Nicolae, Costea Constantin, Busuioc Stelian, Ion Nete, Cuibîcă Doru Viorel şi Rizea Ioan, premiile fiind înmânate de preşedintele consiliului judeţean, Borboly Csaba.
Au fost prezenţi şi copilaşi găzduiţi de centrul de plasament din Bilbor care au prezentat un scurt program de cântece şi dans pentru auditoriu. Seara a fost continuată de spectacolul prezentat de dansatorii Ansamblului Rapsodia Călimanilor, ansamblu care are o istorie de douăzeci de ani.

Miercurea-Ciuc, 2 mai 2012