În anul 2027, județul Harghita va purta titlul de Regiune Gastronomică a Europei, conform deciziei oficiale a IGCAT (Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism). Ceremonia de atribuire a acestui prestigios titlu va avea loc pe 6 februarie 2025, în cadrul unui eveniment festiv organizat în județul Harghita.
Un juriu internațional de experți din partea IGCAT a vizitat în perioada 6–11 octombrie 2024 județul pentru a evalua patrimoniul gastronomic local, inițiativele comunitare și eforturile orientate către turismul sustenabil. Dr. Diane Dodd, președintele IGCAT și fondatoarea World Region of Gastronomy Award, a subliniat unicitatea valorilor culturale din Harghita, armonia naturală a peisajului și colaborarea strânsă dintre comunitățile locale.
Potrivit lui Bíró Barna-Botond, președintele Consiliului Județean Harghita, munca depusă în ultimii ani de echipa Visit Harghita și partenerii săi a dat roade. Datorită activității de promovare, județul Harghita a fost pe primul loc în cadrul competiției Destinația Anului 2024, iar această ultimă reușită va contribui la creșterea atractivității, dezvoltării turismului și implicit a economiei.
Harghita va fi Regiune Gastronomică a Europei în 2027
În 2027, județul Harghita va purta titlul de Regiune Gastronomică a Europei, conform deciziei oficiale a IGCAT (Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism). Ceremonia de atribuire a acestui prestigios titlu va avea loc pe 6 februarie 2025, în cadrul unui eveniment festiv organizat în județul Harghita.
În perioada 6–11 octombrie 2024, un juriu internațional de experți din partea IGCAT a vizitat județul pentru a evalua patrimoniul gastronomic local, inițiativele comunitare și eforturile orientate către turismul sustenabil. Dr. Diane Dodd, președintele IGCAT și fondatoarea World Region of Gastronomy Award, a subliniat unicitatea valorilor culturale din Harghita, armonia naturală a peisajului și colaborarea strânsă dintre comunitățile locale:
„IGCAT felicită din toată inima această realizare importantă. Calitatea aplicației depuse de județul Harghita și organizarea excepțională a vizitei juriului sunt extrem de apreciate. Participarea activă a peste 100 de actori reprezentând diverse sectoare demonstrează angajamentul și colaborarea care ridică gastronomia Harghitei în prim-planul recunoașterii globale”
, se arată în scrisoarea oficială emisă de juriu.
Patrimoniul gastronomic al județului Harghita reflectă întâlnirea tradițiilor maghiare, românești, armene și secuiești, care vor fi dezvoltate în spiritul sustenabilității și al inovației. Consorțiul care a coordonat candidatura își propune să creeze un ecosistem alimentar sustenabil, ce susține economia locală, protejează valorile culturale și îmbogățește diversitatea gastronomică europeană. Mesajul principal: Gustă județul Harghita!
Consorțiul a început deja planificarea programelor și evenimentelor gastronomice pentru 2027. La ediția de primăvară a Târgului de Turism al României, care va avea loc între 20 și 23 februarie 2025, standul Visit Harghita va include o bucătărie demonstrativă ca punct de atracție.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita) a inițiat candidatura pentru titlul de Regiune Gastronomică a Europei 2027 în anul 2023. Dosarul de candidatură al județului Harghita este disponibil pe site-ul igcat.org.
Membrii consorțiului din județul Harghita:
- Consiliul Județean Harghita
- Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita)
- Honline Media (Bucătăria și Grădina Secuiască)
- Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita
- Asociația Csíki Vendéglátósok Egyesülete
- Asociația Páva KulinarIQum
- Sapientia EMTE – Facultatea din Miercurea Ciuc
- Primăria Municipiului Miercurea Ciuc
- Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc
- Primăria Municipiului Gheorgheni
- Fundația Pro Economica
- Boro Info
Regiunea Gastronomică a Europei
Regiunile Gastronomice ale Europei, selectate și coordonate de IGCAT (Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism), își propun să contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor prin evidențierea importanței unicității culturale și gastronomice. În același timp:
- încurajează creativitatea și inovația gastronomică,
- hrănesc intelectual copiii și adulții prin educație culinară,
- îmbunătățesc nivelul turismului durabil,
- promovează economia circulară atât în mediul urban, cât și în cel rural,
- sprijină bunăstarea și sănătatea comunităților și a mediului înconjurător.
IGCAT oferă titlul cu sprijinul instituțiilor internaționale și europene. Regiunile se alătură, de asemenea, platformei mondiale a Regiunilor Gastronomice, atât premiate, cât și nominalizate, pentru a promova beneficiile pe termen lung, a crește vizibilitatea internațională și a susține schimbul de cunoștințe.
Titlul de Regiune Gastronomică a Europei recunoaște comunitățile (orașe, județe, regiuni, insule sau țări) care, prin cooperare comunitară, pun un accent deosebit pe patrimoniul lor gastronomic, în spiritul dezvoltării durabile. Aceste comunități acordă o importanță deosebită păstrării și protejării alimentelor, băuturilor și produselor agricole locale, precum și valorilor lor culturale și naturale.
Titlul este o distincție care promovează pe scară largă realizările, programele, colaborările comunitare și răspunsurile regiunii la provocările viitorului, și nu este însoțit de un premiu financiar.