La baza dezvoltării județului Harghita stă dezvoltarea localităților

Consiliul Județean Harghita s-a reunit în ședință extraordinară azi, 20 octombrie, pe ordinea de zi aflându-se alocarea unor sume din cota de 6% impozit pe venit la dispoziția consiliului județean, rectificarea bugetului de venituri și alocarea de fonduri pentru sprijinirea unor investiții.

Urgența ședinței a fost dată de aprobarea depunerii cererii de finanțare și implementarea proiectului cu titlul ”Construirea unei noi școli verzi pentru Școala Profesională Specială ”Szent Anna” Miercurea Ciuc”,  termenul de transmitere a documentelor cerute prin solicitarea de clarificare fiind 20 octombrie, și de  aprobarea prelungirii perioadei de implementare, în baza acordului Autorității de Management, a proiectului ”Electrificarea gospodăriilor izolate din județul Harghita”.

În cadrul ședinței au fost alocate sume din cota de 6%impozit pe venit la dispoziția consiliului județean, astfel, 500 de mii de lei i-au fost alocați comunei Plăieșii de Jos pentru amenajarea unui centru de echitație pentru a asigura posibilitatea practicării sportului ecvestru, organizarea de concursuri zonale, naționale și internaționale,  76 de mii de lei comunei Dănești, pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale la Liceul Petőfi Sándor și reabilitare grajd pentru schimbare destinație în ferma educațională, 200 de mii de lei comunei Căpâlnița, pentru reabilitarea rețelei de apă potabilă și extinderea rețelei de canalizare în comună.

Comunei Mărtiniș i-au fost alocați 100 de mii de lei pentru înființarea unui azil pentru adăpostirea și protejarea animalelor hoinare, confiscate de la stăpâni din cauza condițiilor nefavorabile și  pentru animalele aflate în pericol,  200 de mii de lei comunei Porumbeni, pentru dotare cantină socială care acordă servicii sociale gratuite sau contra cost persoanelor aflate în situații economico-sociale sau medicale deosebite, 300 de mii de lei comunei Lupeni, pentru modernizarea drumurilor de exploatație agricolă.

Comuna Mugeni va primit 200 de mii de lei pentru cheltuieli de proiectare – Consolidare și reabilitare drum comunal DC18 și cheltuieli de proiectare pentru obiectivul de investiții – Reabilitarea clădirii Căminului Cultural din satul Dobeni, comuna Satu Mare, 60 de mii de lei, pentru reabilitarea drumurilor de interes local, comuna Corund, 200 de mii de lei, pentru modernizarea sistemului de iluminat public.

Comuna Dealu va primi 260 de mii de lei pentru reparații la acoperișul și anvelopa clădirii spațiilor comerciale aflate în proprietatea comunei, 200 de mii de lei va primi comuna Praid pentru modernizarea unor străzi din Ocna de Jos și Ocna de Sus și 40 de mii de lei comuna Secuieni, pentru achiziționarea echipamentelor de bucătărie în căminul cultural din Eliseni. Cristuru Secuiesc va primi 480 de mii de lei  pentru reabilitarea și dotarea sediului Primăriei în vederea îmbunătăţirii funcţionalităţii instituţiei și pentru realizarea unui Skatepark în oraș.

Comuna Atid va primi 200 de mii de lei pentru reabilitarea cabinetului medical din comună, comuna Vărșag, 100 de mii de lei pentru achiziționarea accesorii pentru tractor, comuna Avrămești, 200 de mii lei, pentru modernizarea sistemului de iluminat public în comună și  reabilitarea Casei de cultură în satul Andreeni.

Comuna Merești va primi 100 de mii de lei pentru reparații acoperiș și lucrări de finisare și consolidare magazie la Băile Sărate Merești și pentru reparații pod Merești pe Strada Szabók.

Comuna Șimonești va primi 101 de mii de lei pentru extinderea, reabilitarea si modernizarea căminului cultural din satul Cobătești, reactualizarea Planului Urbanistic General al comunei  și Regulamentul Local de Urbanism aferent acestuia, și 100 de de mii de lei va primi comuna Zetea  pentru achiziționarea unor terenuri în vederea construirii unei creșe medii.

Comunei Sâncrăieni i-a fost alocată suma de 170 de mii de lei pentru „Reparare casă etnografică” în curtea Școlii Vitos Mózes din localitate. Casa tradițională țărănească, va fi amenajată ca și casă etnografică pentru păstrarea obiceiurilor și tradițiilor locale și va fi dedicată în special pentru scopuri educaționale.

Comuna Mădăraș va primi suma de 75 de mii de lei pentru amplasarea centralei termice la Școala Gimnazială Kiss Ferenc, comuna Ciucsângeorgiu, 125 de mii de lei pentru reparații teren de sport la Școala Gál Sándor.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Harghita” are drept scop promovarea și pregătirea de proiecte pentru dezvoltarea regională în diferite domenii cum ar fi educație, turism de sănătate, cultură și tineret, cu accent pe  promovarea turismului din județul Harghita la nivel mondial.  În acest sens, asociația a solicitat  fonduri suplimentare pentru obținerea titlului de „Regiune Gastronomică Europeană” în 2027. Titlul de „Regiune Gastronomică Europeană” este o distincție prestigioasă acordată de către International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) regiunilor care se remarcă prin bogăția lor culinară, tradițiile gastronomice autentice și contribuția semnificativă la promovarea culturii și turismului gastronomic. Acest titlu oferă oportunități de dezvoltare economică, turistică și culturală semnificative pentru județul Harghita.

În vederea eficientizării activității de combatere  a consumului de substanțe psihoactive, la nivelul județului Harghita, a fost aprobat Protocolul de colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Harghita, urmând a fi aprobată achiziția unor dispozitive de tip DrugTest.

Miercurea Ciuc, 20 octombrie 2023