Datorită relevanței problemei la nivel local și implicării constante, Consiliul Județean Harghita este un exemplu de bune practici 

În anul 2019, în județul Harghita și-a început activitatea o platformă regională privind carnivorele mari, membrii acesteia fiind reprezentanți ai grupurilor de interes care doresc găsirea unor soluții la problemele cauzate de carnivorele mari. Activitatea platformelor regionale pentru carnivore mari poate avea un aport semnificativ în activitatea platformelor naționale, macro-regionale contribuind la completarea planurilor de acțiune și a  celor de management.

Cu referire la acest subiect a avut loc azi, 12 februarie, o ședință de lucru online la care au participat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și raportor al Comitetului European al Regiunilor și reprezentanți ai Adelphi, cel mai important think-and-do tank independent din Europa în domeniul climei, mediului și dezvoltării.

Subiectul acestei ședințe  a fost realegerea județului Harghita pentru continuarea activității platformei regionale privind carnivorele mari ca parte a unui proiect derulat de Comisia Europeană.

Se estimează ca lucrările acestei platforme să înceapă în cursul lunilor martie – aprilie, acest lucru fiind de bun augur în contextul în care Borboly Csaba a fost ales ca raportor al CoR pentru un nou aviz privind protejarea biodiversității și coexistența dintre oameni și carnivorele mari, ce urmează să fie adoptat în plenara CoR din luna aprilie a.c.

Referitor la acest aviz pot fi lecturate mai multe aici: https://www.borbolycsaba.ro/ro/

Detalii despre activatea platformei regionale pot fi lecturate aici :

Informații despre Adelphi pot fi lecturate accesând linkul: https://adelphi.de/en/projects/

Așa cum a apreciat Borboly Csaba, scopul platformei este să identifice modalitățile corespunzătoare de gestionare a conflictelor generate de prezența carnivorelor mari, soluțiile comune la problemele actuale şi să faciliteze comunicarea între toți factorii implicați.

Totodată, prin intermediul acestei platforme pot fi identificate și surse de finanțare care să contribuie la realizarea de studii și la găsirea de metode viabile.

Miercurea Ciuc, 12 februarie 2024