Borboly Csaba: idén is több területen nyújtunk támogatást, hogy megyénk épített öröksége által, gyermekeink jövőjét és értékrendjét, a helyi turizmust szilárd alapokra helyezzük

Március 14-én a csíkszeredai megyeházán sajtótájékoztatót tartott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond alelnök, amelynek során bemutatták az intézmény programjait, illetve támogatási rendszerét, melyeket Hargita megye épített örökségének védelmében hirdettek meg. A sajtótájékoztatón bemutatásra került Hargita Megye Tanácsának műemlékvédelmi programja a stratégiai irányvonalak mentén, a faluképvédelmi program, amelyek keretében egy felhívást is intéztek a megye építészei felé.

Bővebben az alábbi linken:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/509022003919014.

Továbbá ismertették a megye régészeti, valamint egyháztámogatási programját, amelyet a Hargita megyei történelmi egyházak számára hirdettek meg: templomok, egyházi épületek felújításának támogatására. A tájékoztató során bemutatásra kerültek az elmúlt év nagy munkálatai, amelyet az alábbi linken tanulmányozhatnak:

https://www.youtube.com/watch?v=6K1GxQ6gyzo&t=3s&ab_channel=BorbolyCsaba

Borboly Csaba elmondta, Hargita Megye Tanácsa kiemelkedő prioritása a közösségépítés és a közösségi jólét. Ebben a kontextusban fontos helyet foglalnak el a történelmi egyházak, ezért is növelték fokozatosan a pályázati keretösszeget, így tavaly rekordméretű támogatásokat tudtak biztosítani.

– A faluképvédelmi programban építészek jelentkezését várjuk, hogy egy teljes megyei értékklaszter összeállítását tudjuk megvalósítani. Jelentkezni március 31-ig van lehetőség. Fontosnak tartjuk, hogy településeink arculatát megőrizzük, hogy autentikus épületeink fennmaradjanak, illetve megőrizzék eredeti formájukat. Értéket képvisel ez mind gyermekeink, mind az ide látogató turisták számára.

Az egyházi támogatásokhoz kapcsolódó élő bejelentkezés elérhető itt: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/643406800286980

Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke kifejtette, idén a Hargita megyei templomok, egyházi épületek felújításának támogatására április 6-ig lehet jelentkezni, elektronikus formában.

– A megyében katolikus, unitárius, református, evangélikus és ortodox egyházépületek is megtalálhatóak, ezek felújításához és megépítéséhez minden évben igyekszünk hozzájárulni, ha csak Udvarhelyszéket nézzük, a 126 település minden egyes falujában található egy templom, kápolna vagy imaház, amelyek fenntartásában támogatnunk kell a helyi közösséget. A turizmus tekintetében pedig nagy figyelmet kell fordítanunk a zarándokutakra, ez egy kifejezetten jó lehetőség megyénk kínálatának a népszerűsítésére.

A pályázatokkal kapcsolatosan Zonda Erika vezérigazgatónál lehet bővebb információkhoz jutni, illetve az info@hargitamegye.ro e-mail címre lehet a pályázatokat benyújtani április 6-ig – zárta gondolatait a megyei tanács alelnöke.

Csíkszereda, 2022. március 15.